IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бензиновите коли задминаха дизелите в Европа по продажби

Подобно нещо се случва за първи път от 2009 г. насам

Бензиновите коли задминаха дизелите в Европа по продажби

Продажбите на автомобили, задвижвани с бензинови двигатели, са изпреварили тези с дизелови през първата половина на 2017 г. Подобно нещо се случва за първи път от 2009 г. насам, обявиха от Асоциацията на производителите (ACEA).

Бензиновите коли задминаха дизелите в Европа по продажби

Статистиката за първите 6 месеца на година сочи, че продажбите на бензинови коли са се увеличили с 10% в сравнение с 2016 г., докато тези на дизеловите са спаднали с 4%. Така пазарният дял на дизеловите модели пада от 50,2% до 46,3%. В абсолютни стойности това означава 152 323 по-малко продажби на такива автомобили.

Този спад се компенсира с увеличение на бензинови автомобили, чийто дял се увеличи от 45,8% преди година на 48,5%. Продажбите на хибридни, електрически, газови и метанови модели също записват увеличение, при това с цели 35%. Те вече представляват 5,2% от общия брой продажби.

От ACEA не са много доволни от случващото се на пазара, като предупредиха, че преминаването от дизелови на бензинови автомобили ще доведе до по-трудно постигане на новите нива на вредни емисии C02, които трябва да влязат в сила в Европа.

Според генералния секретар на организацията на производителите Ерик Джонаерт, правителствата също така трябва да стимулират хората за закупуване на превозни средства с алтернативни горива. Продажбите на електромобили на Стария континент са се увеличили с 37%, а на хибридите  58%, но те все още предсталяват едва 1,3% и 2,6% от общия брой.

Снимка: Motor
 

Тагове: acea
0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Един ( преди 6 години )
    Ще има още много да чакате да умре дизела! А през това време ще гълтате на електричките от тока ***!
  • #5
    9 rate up comment 4 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Асоциацията на производителите не била доволна ... изобщо не ми дреме ама изобщо.
  • #4
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Много добре! По-добре късно отколкото никога!
  • #3
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Щом ти е време пий ги бе ВАГи!Няма нужда да ни съобщаваш за какво ти е дошло време!
  • #2
    8 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Време е за хапчетата!
  • #1
    29 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тази престъпна организация АСЕА на момента да бъде разпусната и всички служители в веяда бъдат проверени за странични доходи. Сигурен съм, че доста интересни нетрудови доходи ще открият. После да ги тикнат зад решетките, защото те са едни от главните виновници толкова нафтови печки да има по пътищата с техните измислени и манипулативни еко норми. И с цялата си наглост продължават да подпират дамо показателя СО2, без да ги е грижа за азотните окиси и ФПЧ, които са главен убиец в градовете.