IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заподозряха Toyota в кражба на технология от Saab

Новата скоростна кутия на японците е била направена още през 1965 г.

Заподозряха Toyota в кражба на технология от Saab

Само преди дни концернът Toyota патентова ново устройство, коего ще позволи на механичната скоростна кутия да пести гориво. Според журналисти от изданието Road&Track, тази технология до голяма степен повтаря използван принцип, използван от създателите на Saab 93 още през 1965 г.

Заподозряха Toyota в кражба на технология от Saab

Инженерите на Toyota твърдят, че са измислила механична скоростна кутия с акутатори и електронно управление. При нея съединителят се активира автоматично, когато водачът махне крака си от педала на газта и скоростната кутия остава в неутрално положение. Така колата се движи по инерция и се пести гориво.

Оказва се обаче, че тази идея е била реализирана още при автомобили на Saab от 60-те години на миналия век. Тогава колите на шведската марка са били оборудвани с двутактови двигатели, при които към бензина се е добавяло и масло. Пълноценното смазване се е осигурявало само при пълноценна работа на мотора, а при движение по инерция или при отпуснат педал на газта двигателят е изпитвал глад за масло. Шведските инженери решават този проблем, като изобретяват устройство, което в тези ситуации намалява значително натиска, на който е подложен моторът.

Засега от Toyota не коментират ситуацията, така че не е известно долкото разработката на японците и тази на шведите си приличат. Не е ясно и кога компанията ще започне да поставя новата скоростна кутия на автомобилите си.

Снимка: Toyota
 

Тагове: toyota
0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А ВАГито никой не го подозира, че е умен. Извън всякакви подозрения е този kaвал, хахаха, а как само си мечтаеше някой да го заподозре. Също, както ВАГените никой, некога няма да ги заподозре, че правят здрави, надеждни и икономични автомобили. Извън подозрения сте всичките и коли и фенове...
  • #8
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По-нерентабилно нещо от безстепенната скоростна кутия на Тойота едва ли има...
  • #7
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Жълтурчо, жълтурчо ... да не си направиш сепуку.Нещо като е против благородното оризище, всяка дума, всяка запетая, всяка точка са от значение. Брех.Тва не променя факта, че са динозаври.Ти ся си вържи тойотката някъде да пасе и като си купиш кола, пак ела тука да коментираш КОЛИ.Като стане въпрос за каручки,ние ще те викнем.Как да се обръщаме към теб ? Жълтормир, харесва ли ти?:Д :Д :ДГолям си ***
  • #6
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Очаквайте следващата статия:Тойота са откраднали идеята автомобила да има 4 гуми. Всичките им коли, които са с 4 гуми следва да платят обезщетение.
  • #5
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГи,заподозрели са ги!!!Знаеш ли какво значи това? не, нали. Типично за теб. Иначе продължавай да се радваш. Лошо няма. То и ние те подозирахме в началото, че не си съвсем наред с главата, докато не ни го доказа на 100%.
  • #4
    20 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Едва ли има изненадани от новината.
  • #3
    26 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Направо се пръскам от кеф. Кво става е технологичните, екологичните, грамотните.Нали бяха поне 30 години пред немците е, те още живеели в каменната ера след войната. Ох жълтури, жълтури... чак ми е жал за вас.Аз за форд виках, че живеят в 70-те, то тия пък били динозаври. :Д :Д :Д
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    // ( преди 6 години )
    "коего ще позволи""повтаря използван принцип, използван""твърдят, че са измислила""скоростна кутия с акутатори"
  • #1
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Трабанта ( преди 6 години )
    Варбурга, трабанта и колелото ми правят подобно нещо.