IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето кои държави ще забраняват бензина и дизела

Мерките на местните власти се превръщат в основен фактор при покупката на автомобил

Ето кои държави ще забраняват бензина и дизела

В последно време автомобилите с двигател с вътрешно горене сякаш са под обсада – постоянно се чуват гласове как ще бъде забранена продажбата им в цели държави, а отделни градове планират да не ги допускат на територията си. Тези забрани вече се превръщат в съществен фактор при покупката на автомобил, затова нека обобщим кои страни и градове са засегнати до момента.

Знаете ли кои държави ще забраняват бензина и дизела?

Наскоро френският министър на транспорта Никола Юло обяви, че от 2040 г. в страната се забранява продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели във Франция. Тези коли няма да изчезнат веднага, собствениците им ще ги карат докато данъците им станат непосилни, след което ще ги дадат за рециклиране или ще ги продадат някъде в Източна Европа.

Кои други държави обаче влизат в списъка на страните, които планират забраната на продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене? На фона на медийната суматоха ще се учудите колко е къс този списък, но истината е, че той има огромен потенциал да нараства, при това много бързо.

Във Великобритания готвят забрана, идентична с тази във Франция – от 2040 г. на пазара на Острова да се продават само нови автомобили, отделящи нулеви вредни емисии.

Начело обаче на похода срещу замърсяващите природата превозни средства е Норвегия. Държавата, известна с високия си стандарт на живот и нетърпимостта на жителите й към корупцията, планира да забрани продажбата на нови автомобили с ДВГ още през 2025 г.

Не забравяйте, че Норвегия притежава много нефтени полета, основно под вода, но вече 24% от автомобилите в страната са електрически. Както ви прави впечатление, в клуба влизат само развити държави.

Следващите допълнения само ще потвърдят това – Холандия планира такава забрана от 2025 г. Същата мярка, но от 2030 г. се обсъжда и в Германия, засега обаче идеята среща много силна съпротива, като основният аргумент е, че огромната част от електричеството там се произвежда от въглища, т.е отново е замърсяване на природата. Но пък германските автомобилни компании вече твърдо поеха курс към електрификация, така че и забраната там е въпрос на време.

Единствената изненада в този списък е Индия. Като планът тук е повече от екстремен – индийските власти планират до 2030 г. автомобилите с бензинови и дизелови мотори да изчезнат напълно от местните пътища. Много анализатори обаче са на мнение, че това няма да се случи, просто защото индийската икономика не може да си позволи толкова голяма промяна.

Според ING Bank през 2035 г. електромобилите ще държат 100 процента от пазара на нови коли в Европа.

0 от 500
  • #17
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вярвай на ей тия:". За да спаси състоянието на компанията от сериозни сътресения, а дори и от фалит, в края на октомври холандското правителство взе решение да отпусне на групата държавна помощ в размер на 10 млрд. евро. За да гарантира сигурността на финансовата инжекция обаче, правителството вкара в управлението на финансовата структура двама свои представители и принуди ръководителите й да се откажат от всякакви материални бонуси. "
  • #16
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До Да попитам... ( преди 6 години )
    Вярвай на който искаш ама ING я спасиха с парите на томошните форумни драскачи
  • #15
    8 rate up comment 3 rate down comment
    до питащия ( преди 6 години )
    Вярвай на Лемън Брадърс - и те управляваха милиарди ама вече ги няма на картата.
  • #14
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Да попитам... ( преди 6 години )
    На кого да вярвам? На ING които управляват активи за 500 милиарда или на форумните драскачи?
  • #13
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какво решава държава като Франция за след 30 години,при положение че ако не си стегнат положението,след 10 години там решенията ще ги вземат арабската ***?
  • #12
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Реално е! ( преди 6 години )
    Преди 18 год. ако кажеше на някой ,че ще имаш телефон с интернет и камера и видео навсякъде, щеше да каже ,че си луд.....същото щяха да кажат ако им беше казал за автономни коли...сега е нещо нормално....след 18 год.замисляли ли сте се какви ще са технологиите?
  • #11
    9 rate up comment 6 rate down comment
    това е.. ( преди 6 години )
    ..страхота новина за все повече изпедепцващото се поколение.Поколение на мажещите таблети,незнаещи какво е струг,зегерка,такламит.Поколение на лакираните нокти,интернет геройството.Европа тръгна в грешната посока.Дирижирана от псевдо политици,менталивци еколози и прочее ***.Прочистване трябва на физическо ниво.А раята мълчи ли мълчи..Има шанс за обрат докато не е станало прекалено късно..господин полковник ,..къде ми е автомата..излизаме.!
  • #10
    7 rate up comment 2 rate down comment
    до БТК ( преди 6 години )
    Надявам се тези забрани да станат реалностА в БГ може да се изгради мрежа за зареждане стига да има европейски субсидии за това , а хора които да искат да откраднат от тях ще се намерят на мига ,иначе правителството няма интерес от чист въздух
  • #9
    4 rate up comment 3 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    За да се заместят ДВГ с електрически трябва да се развият още технологиите обаче как са решили, че точно 2035 ще са стигнали ниво да изместят сегашните коли?! Тия неща не става по решение на някакви еколози и политици, които трупат евтин ПР. Може и по-рано да станат нещата, но може да се окаже не толкова просто. Обаче важното е сега да се трупа актив, а като дойде 2035 и се окаже, че идеята все още е неприложима други ще се оправят с проблема.
  • #8
    9 rate up comment 3 rate down comment
    БТК ( преди 6 години )
    Иде ми да я принтирам тази статия и да я постна през 2035 (дай Боже здраве всеки му)