IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Глоба от 1000 лв. и 3 месеца без книжка за каране в аварийна лента

Предложението бе прието на първо четене от комисия в Народното събрание

Глоба от 1000 лв. и 3 месеца без книжка за каране в аварийна лента

Глоба от 1000 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца при шофиране в аварийната лента по магистрала - това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание, съобщи Дарик радио.

Глоба от 1000 лв. и 3 месеца без книжка за каране в аварийна лента

Депутати се съгласиха, че наказанието за движение в тази лента трябва да бъде същото като за шофиране в асрещното платно. Само за първите 6 месеца от годината за засечени 142 случая на шофиране в аварийната лента на магистралите. При някои от тях се стигна и до тежки инциденти със загинали хора.

"В сегашния закон няма изрично упомената подобна глоба. Ние подкрепяме така предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лв. или ако е с опасност за останалите превозни средства - от 20 до 100 лв", началникът на КАТ Бойко Рановски.

Транспортната комисия също така прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с „паяк” след 19.00 ч, когато изтича времето за зона.  Депутатите обаче не приеха предложението в случай, че гражданите нямат 30 лв., за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

Освен това предстои да бъде въведен образователен ценз за шофьорските книжки. Така свидетелство за правоуправление вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс.

Очаква се промените да влязат в пленарна зала през септември.

Снимка: архив "Булфото"
 

0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Някой да ми обясни, как се доказва, че караш в аварийна лента? Ако ти се наложи от 140 да спреш и наистина има проблем ти трябва доста разстояние да изминеш в аварийната преди пълно спиране.
  • #9
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    2-3 стотарки може да са пари за теб, но за най-наглите и безочливи същества на пътя с возила с цената на 3-стаен в София ново строителство обикновено са джобни. А и повечето от тях изобщо не ги закачат, като им видят джиповете с тъмни стъкла и еднакви цифри на номера. Те си се знаят кой на кого е човек и всеки патрул си има списък с хората които не трябва да закача. Така, че пак нищо няма да се промени осезаемо. Това са половинчати мерки. Трябва всички наказания да станат, като това.
  • #8
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нищо, дори и да е така, след разделяне с 2-3 стотарки, човек ще се позамисли следващия път!
  • #7
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Евала, но някой да не би да си мисли, че нещо ще се промени? Всъчщност променя се размера на рушвета. Сега ако сте минавали с 20 до 50 лв. в случая ще трябва да си гласите по стотарка, а по-печените полЮцаи може да ви минат само с 50-тарка. Това нарушение обаче е доста трудно доказуемо и от там наказуемо. Извършва се обикновено в трафик или задръствания, а тогава няма кой да ви хване. А нещо за алкохола, дригата и превишената скорост? Май пак хвърлят прах в очите ни, че уж правят нещо дупетатите
  • #6
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За *** няма запазан регистрационен номер, малко е трябва директно конфискация на возилото както за каране в аварийната лента така и каране в насрещното
  • #5
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Айде сега същото и за бус лентите...
  • #4
    15 rate up comment 2 rate down comment
    fen ( преди 6 години )
    Евала - нещата си идват на мястото лека полека.. тука стана джигитска провинция - всеки си кара както намери за добре - отстрани отгоре ако може, отвсякъде... скорости над разрешените няма смисъл и да споменавам..Остава и да се спазят глобите, а не само полицаите да си напълнят джобовете с 20 левки...
  • #3
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Автор ( преди 6 години )
    хм... то всъщност повечето практикуващи този спорт са с автомобили с регистрация започваща със С ... истинските селяни очевидно.
  • #2
    28 rate up comment 1 rate down comment
    Облечен фаджия ( преди 6 години )
    Бравос, писнало ми е от селски тарикати. Сега ако има и кой да налага глобите...
  • #1
    45 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    браво!остана и закона да се прилага за ВСИЧКИ