IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

31% ръст на българския пазар през юни

Само Хърватия, Литва и Румъния се развиват по-бързо от България през 2017

31% ръст на българския пазар през юни

Пазарът на нови автомобили в България е пораснал с над 31% през юни на годишна база, показва последната статистика на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА). През шестия месец у нас са продадени 3206 автомобила, срещу 2440 за същия период на миналата година.

31% ръст на българския пазар през юни

Ръстът на българския пазар е един от най-големите в Европа, но все пак отстъпва на тези в Естония (33%), Литва (40%) и особено Румъния (47%, подсилен обаче и от влизането в сила на новата програма за финансово стимулиране).

Внушителните покачвания на изток са в рязък контраст със застоя на запад, където основните пазари отчитат или минимален ръст (Франция, 1.6%), или дори спад (Германия, -3.5%).

От началото на годината пазарът в ЕС е пораснал общо с 4.7% и с 8.21 млн. пласирани автомобила вече е много близо до резултатите от първото полугодие на 2007, последния предкризисен период.

В България за шестте месеца са продадени 14 749 нови автомобила, което е ръст от 19.3% в сравнение със същия период на 2016.

По-голям ръст в ЕС отчитат единствено Хърватия, Литва и Румъния.

Лидер по пазарен дял в Европа си остава Volkswagen с 10.8%, следван от Renault (8.9%), Ford (6.5%) и Opel (6.2%). Най-голямо увеличение на пазарния си дял са постигнали Suzuki и Toyota (по 14%), Seat (17%) и Alfa Romeo (34%). По-сериозен спад има при Mazda, Honda и най-вече при френската DS (-40%)
 

0 от 500
  • #33
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не знам за жените, ама как да си сменя F11-ката с някакъв форд или опел, нали всеки път като го погледна и ще се ядосвам. Всеки си кара това което му харесва. Аз като се кача в БМВ-то ми и това ми носи наслада и ми е кеф. На теб ако пластмасовият интериор на форда с евтините материали ти носи наслада добре, мен би ме дразнел. Защо да си причинявам това всеки ден!? Само понеже опела бил нов..
  • #32
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хубавите жени са при парите, господа. Там са и хубавите коли, но 10 годишното БМВ на цена на 5 годишна Фиеста не е премиум а ширпотреба за масите. Който има пари да си кара премиуми, но тия с 15 годишните каруци без катализатор никак не попадат в тази група. Попадат в графа на гладен тумбак- чифте пищови. Не е срамно да си беден, срамно е да се правиш на богат заради жени.Как да 4разбереш дали си беден - искаш БМВ ама и за нова дачия нямаш пари, за това 5-цата е 2004-та и на метан. ;)
  • #31
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Колегата правилно е забелязал къде са красивите жени - при хората с БМВ-та и премиуми. При тези с фордчетата и опелчетата определено ги няма.
  • #30
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    БМВ е страст, мания и начин на живот, ама това карачите на фиестички няма как да го разберете...
  • #29
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тва БМВ е диагноза, ти и твойто F11 ходите ли да си купувате армани дрешки втора ръка, та да се срещате с хора с нови H&M? Докога ще ДОИЗНОСВАТЕ, цял живот втора ръка гъзарчета?
  • #28
    11 rate up comment 3 rate down comment
    pepe ( преди 6 години )
    N-та употреба премиум кола се купува за да се впечетляват най-вече сегашните жени с фалшива хубост от фондьотен, силиконови бомби, пластични корекции, да се чуди човек децата й на кого приличат после.
  • #27
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хаха *** хайде на бас че като се срещнем ти с твоята нова фиеста а аз с моето старо F11 на пътя и моето най-ценно ще живее а ти и най-ценното ти ще живеете задгробен живот.
  • #26
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Имах пари в брой за нов Фокус или Меган, но си взех запазено W211 за 11000, обслужих го в БалканСтар за 3-4 хиляди и сега карам един супер комфортен, сигурен и плавен автомобил. В бъдеще ако се наложи друг ремонт пак мога да извадя 2-3 бона и колата ще си остане тип-топ. Проблемът на тези коли е, че в България попадат в абсолютни мишоци и мърлячи, ползващи само квартални майстори и наливни масла.
  • #25
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Golf 7 TSI ( преди 6 години )
    Някои компании работят с банки, някои имат собствен лизинг!Примерно Порше БГ имат собствен лизинг, имаш разграфени вноските до края на изплащане на автомобила, вноските са такива, каквито са описани в договора.Ако е през банка, може би е друго и има други такси, там вече не знам...
  • #24
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    Да, 100 апартамента ще имаш...Страшна логика...Ще возя най-ценните си хора в таратайка, струваща 1000 лева, защото изплащам апартамент...брилятна логика!Не казвам, че човек трябва да влага всичките си спестявания в автомобили, но ако човек си докарва добри доходи, най-логичното нещо е да кара нов автомобил, на който може да се разчита!