IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те най-подценявани класически коли

В момента цената им е ниска, а те продължават да бъдат пренебрегвани от колекционерите

10-те най-подценявани класически коли

В днешно време изглежда, че всички ценни класически автомобили са вече открити, а откривателите им искат безбожно висока цена, за да се разделят с движимото си имущество. Това обаче е само на пръв поглед, защото между редовете често изпадат недооценени автомобили, които имат всички шансове след години да струват цяло състояние. Запознайте се със скритите диаманти в купчината камъни – това са 10 автомобила, които често подценяваме, а в бъдеще могат да ни донесат десетки, ако не и стотици хиляди евро печалба.

10-те най-подценявани класически коли

Volkswagen Karmann Ghia

Докато всички се захласват по Volkswagen Beetle и хипарския бус Т1/Т2, двувратото купе Karmann Ghia, което според личното ни мнение е много по-красиво, някак остава в сянка. Тази кола е базирана на Beetle и подобно на него страда от склонността си да корозира, но въпреки това все още има вариант да се открие запазен модел, който подлежи на реставрация. Много такива са били изнесени в Щатите, а в Калифорния времето е много по-щадящо от това в провинция Баден-Вюртемберг, ако ни разбирате правилно.

10-те най-подценявани класически коли

Alfa Romeo Giulia Sedan

С появата на отличната нова Giulia на Alfa Romeo сега е изключително подходящо човек да се сети за класическата Giulia Sedan. Смята се, че това е един от първите спортни седани в света. Alfa Romeo Giulia Sedan комбинира гениалния 4-цилиндров двигател с два разпределителни вала на италианците със същото шаси, което превръща популярните GT модели на Alfa в истински икони в автомобилния свят. Giulia 1600 TI Super, като тази на снимката, няма да бъде особено евтина за купуване, но по-обикновените версии с по-малък двигател също имат потенциала да се превърнат в чудесна инвестиция.

10-те най-подценявани класически коли

Mercury Cougar

Безспорно е, че Ford Mustang е един от най-емблематичните автомобили, правени някога, но неговият брат, наречен Mercury Cougar тъне в забрава. Първото поколение на Cougar на практика е същата кола, но с друго купе, което с лекота може да си съперничи по красота с това на именития Mustang.

10-те най-подценявани класически коли

BMW E3

“Акулата“ BMW E9 3.0 CS е една от най-обичаните коли на компанията от Мюнхен, но баварските седани от това време не са по-лоши, макар и по-непопулярни. Те изглеждат също толкова добре и се предлагат с чудесно балансирани 6-цилиндрови редови двигатели, което ги прави страхотен и достъпен вариант за всеки прохождащ и амбициозен колекционер.

10-те най-подценявани класически коли

Ford Ranchero

Chevrolet El Camino e ултимативният и всепризнат американски автомобил с товарна част, която сме свикнали да виждаме в пикапите. Това обаче не означава, че е единственият. Още повече, че Ford Ranchero излиза по-рано. И докато се чудим защо моделът на Ford така и не получава полагащото му се признание, много компании, занимаващие се с изграждането на хотрод автомобили, копнеят за Ranchero. Или поне ще закопнеят в бъдеще.

10-те най-подценявани класически коли

Datsun Sports

На почти всяко изложение за класически автомобили в Щатите присъства по един Datsun Roadster, но този модел така и не става толкова популярен, колкото британските класики със сходна архитектура, нито колкото по-късния шедьовър на Datsun – 240Z. Може би моментът това да се промени е дошъл.

10-те най-подценявани класически коли

Fiat 600

Всички говорят за Fiat 500 и никой не се сеща, че дребничкият сладур има малко по-голямо братче, което се казва 600 и е също толкова очарователно, освен че е и по-практично. Обикновеният Fiat 600, който виждаме на снимката, е брилянтен, но не бива да забравяме и множеството версии, които тепърва ще стават все по-интересни за колекционерите – 600 Multipla, 600 Jolly и Abarth 750 са някои от тях.

10-те най-подценявани класически коли

Volkswagen Scirocco

Повечето хора дори не бяха чували, че Volkswagen е произвеждала цели две поколения на Scirocco преди излизането на модерния вариант в края на миналото десетилетие. Първото Scirocco излиза в средата на 70-те, когато Golf 1 започва да се доказва като достоен заместник на Beetle и обира всички овации. Също като по-именития си събрат обаче, Scirocco има дизайн, който е дело на Джорджето Джуджаро. Купето пък е по-спортно изглеждащо, благодарение на класическата конфигурация с две врати и нисък покрив.

10-те най-подценявани класически коли

Sunbeam Tiger

Като заговорихме за непреходни британски класики, AC Cobra не е единственият британски роудстър, в който Каръл Шелби монтира V8 двигател на Ford. Другият такъв автомобил се казва Sunbeam Tiger, който преди този момент от историята си съществува като Sunbeam Alpine с 4-цилиндров двигател. Цените на Sunbeam Tiger растат устойчиво в последните години, но въпреки всичко тези коли са далеч по-евтини от Cobra.

10-те най-подценявани класически коли

Ferrari Dino 308 GT4

Може би е пресилено да се каже, че в света съществува Ferrari, което е пренебрегнато от феновете и колекционерите, но ако все пак съществува такъв автомобил, то най-вероятно е този тук. Ferrari Dino 308 GT4 има дизайн на Bertone, но винаги е живяло в сянката на доста по-красивия си двуместен брат – 308 GTB. Въпреки всичко, този автомобил продължава да е истинско Ferrari, предлагащо отлично управление и изпълнен с живот 3.0-литров V8 двигател. 

Снимки: Производителите

0 от 500