IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW съзнателно намалява печалбата си

Баварците влагат все повече пари в разработването на автономно управление

BMW съзнателно намалява печалбата си

2016 бе отчетена като рекордна година за BMW и като продажби, и като печалба. Но един-единствен влошен показател в отчета на компанията разочарова инвеститорите - маржът на печалбата е паднал до 8.9%, най-ниският показател от 2010 година насам.

BMW съзнателно намалява печалбата си
Според някои графични дизайнери така ще изглежда бъдещото BMW i5. Компанията непрекъснато увеличава разходите си за развойна дейност, за да ускори създаването на нова гама електрически и самоуправляеми модели

Маржът на печалба се получава, като нетните приходи се разделят на разходите. Конкуренти като Mercedes от години поддържат маржове над 10%. Стратегията на BMW също преследваше поне 10% норма на печалба до 2018, но вместо това през последната година маржът е намалял с 0.3%, тоест през 2016 групата BMW е спечелила от продаден автомобил по-малко, отколкото през 2015.

Любопитното е, че този спад е резултат на съзнателно решение на борда на директорите. Той се дължи изцяло на значително увеличените разходи за развойна дейност, свързани с нови технологии като автономно управление.

Ние сме изцяло фокусирани върху прилагането на стратегията си за преход към самоуправляеми, електрически автомобили, обяви главният изпълнителен директор на компанията Харалд Крюгер. "От 2019 година нататък ще въвеждаме широко електрическото задвижване в нашите основни марки".

При BMW ефектът от развойните разходи е по-забележим, защото баварците нямат гигантския ресурс на могъща компания-майка, какъвто е случаят при конкурентите им.

BMW съзнателно намалява печалбата си
Концептът Next 100, показан миналата година, ясно очертава плановете за бъдещето на BWM

Плановете на BMW включват създаването на електрически или плъг-ин хибридни версии за всички основни модели в близките пет години, както и появата на напълно самоуправляемия iNext през 2021.

 

Тагове: bmw daimler inext
0 от 500