IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai демонстрира водородното бъдеще

Прототипът FE Fuel ще изминава над 800 км с едно зареждане

Hyundai демонстрира водородното бъдеще

Световната премиера на концептуалния Hyundai FE Fuel Cell е една от главните премиери на корейския производител в Женева. Показаният прототип, чийто пробег с едно зареждане е 800 км, трябва да се превърне в бъдещия сериен кросоувър на марката, задвижан с водород.

Hyundai демонстрира водородното бъдеще

Концептуалният модел е част от глобалната програма на компанията, която предвижда пускането на общо 14 „зелени” модела до 2020 г. Към момента в гамата на Hyundai присъства сериен кросоувър ix35 със силов агрегат, разчитащ на водородни клетки.

Серийният ix35 е оборудван с електрически двигател с мощност 136 к.с. и комплект литиево-юонни акумулатори, чиято енергия се изработва в резултат от химическа реакция между кислород и водород. Само с едно зареждане кросоувърът изминава 594 км, като максималната му скорост е 161 км/ч.

Hyundai демонстрира водородното бъдеще

Според информация от Hyundai, силовият агрегат на новия прототип е с 20% по-лек, с 10% по-ефективен и с 30% по-мощен от този на водородния ix35. Точните технически характеристики засега се пазят в тайна.

Една от особеностите на показания в Женева модел е допълнителният електрически скутер със специална зарядна станциия в багажника. Той може да се използва за малки преходи – например от мястото, където е паркиран кросоувърът, до работата на водача.

Hyundai демонстрира водородното бъдеще

Предвижда се серийното продължение на концептуалния FE Fuel Cell да се появи на пазара през 2018 г.

Снимки: Hyundai
 

0 от 500