IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota е готова със система за безпилотно управление

Технологията дебютира при модела Lexus LS 600hL

Toyota е готова със система за безпилотно управление

Японският производител Toyota е напълно готов със система за автономно придвижване на автомобили. Разработката е започнала още през 2005 г., когато за нея отговаря техническият център в Ан-Арбър, щата Мичиган, но е завършена от специалистите от открития през 2015 г. Toyota Research Institute (TRI).

Toyota е готова със система за безпилотно управление

Технологията бе представена в Калифорния, като тя е интегрирана в автомобил, построен на базата Lexus LS 600hL и използва електронно-цифровата система за управление на превозни средства drive-by-wire. Програмното обезпечение на машината е разработено така, че да може постоянно и безкрайно да прогресира и обновява.

Към момента развитието на системите за автономно управление върви в две посоки - Chauffeur („Шофьор”) и Guardian („Пазач”). Първото означава разработка на напълно самостоятелен автомобил с нива на автономност 4 и 5. При 4 водачът се намесва само в екстренни ситуации, а при 5 превозното средство не разполата с възможност за ръчно управление.

Второто направление предвижда създаване на електронни асистенти, които ще помагат на шофьора, като му дават съвети, а в случай на нужда могат и да се намесят в процеса на управление, като задействат системата за автоматично спиране, ако това се налага.

От Toyota обявиха, че новата система ще бъде интегрирана във всички модели, които компанията продава в територията на САЩ. Този процес ще стартира още в края на 2017 г.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    Хех, Лексус били копирали Мерцедес бее.. Явно с машина на времето - изкопирали са хибридния LS от 2005 от хибридната S-класа от 2010. Ха-ха, какви ли не карантийки бълбукат в кратунките на форумните всезнайковци!
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    тираджия ( преди 7 години )
    стига с тия алдита! Те са по-красиви, по-скъпи и по-чупливи голфове. Нищо повече. Статията е за Тойота, а ако някой се съмнява за технологиите и електрониката на японците, значи аз се съмнявам в него.
  • #5
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    забравих за решетката отпред,която е няква изчанчена версия на Ауди :)
  • #4
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    не виждам нищо модерно в тая кола,освен,че най-нагло копира Мерцедес...(аз карам Ауди и харесвам Ауди)...явно за Тойотаджиите Мерцедес е върха и донякъде са прави :)
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Както винаги японеца създава,германеца разглобява и копира. Затова Лексус е нарицателно за най-модерни и качествени автомобили, както и Тойота разбира се!
  • #2
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Браво на Тойота за безпилотното управление.Така ще е по-добре за клиентите на компанията.Обявяват поредната сервизна акция и колата ще си ходи сама до сервиза да я ремонтират.Много практично!!!
  • #1
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Всички разработват такива системи, но Тойота първи започват серийно да ги предлагат във всичките си модели. Други известни автомобилостроители следя ситуацията с интерес ..