IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

169 години в затвора грозят бивш шеф на Volkswagen

Оливер Шмид продължава да се намира в арест в Детройт

169 години в затвора грозят бивш шеф на Volkswagen

Делото срещу бишия ръководител на американското подразделение на Volkswagen – Оливер Шмид, ще стартира в началото на април, като топ-мениджърът е заплашен да прекара в затвора 169 години, съобщава изданието Automotive News, което се е добрало до съдебната експертиза на случая.

169 години в затвора грозят бивш шеф на Volkswagen

Шмид бе арестуван на 7 януари в Маями, като той ще бъде първият ръководител от Volkswagen, който ще застане пред съда. Срещу него са повдигнати 11 обвинения и ако бъде признат за виновен по всички тях, то престоят му за дълго време в затвора е гарантиран.

Защитата на Шмид твърди, че по времето, в което той е бил началник на центъра за разработка на системи за опазване на околната среда, неговата роля в случая с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen AG е била минимална. Адвокатите са категорични, че той не бива да носи цялата отговорност за „Дизелгейт”.

В същото време съдебните власти в САЩ са готови да предявят обвинения срещу шестима ръководители на концерна, но засега освен Шмид е арестуван само още един – Джеймс Лян, който активно сътрудничи на следствие. Самият Шмид се намира в арест в Детройт, след като съдът отказа да го пусне под гаранция.

Следствие срещу бившия шеф на Volkswagen в САЩ водят и властите в Германия. Местната прокуратура вече е провела обиск в дома му, като е иззела документация и компютри.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    И защо мислиш, че не ни стиска. Не само, че ни стиска, но го искаме. Искаме го отдавна. СЗО отдавна алармира за дизелите, но корпорациите прикриват всичко и си правят парите за сметка на нашето здраве. ФПЧ не само разрушават здравето, но променят ДНК-то на човек. Истинските последствия от дизелите ще се видят при следващите поколения. Масово хората заболяват от рак. Известно ли ти е това? Една от основните причини са дизелите. Доказано!
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Путин кани VW в Русия !!!!Закриваййййй....
  • #5
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Zoom-zom ( преди 7 години )
    Чудни новини! На кои да верваме - на тези или на другите, според които фирмата била номер едно...сякаш има едно леко противоречие тук...
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    M ( преди 7 години )
    Трябваше да се започне от Винтеркорн. Той е в основата на цялата машинация.
  • #3
    29 rate up comment 5 rate down comment
    thebrainless ( преди 7 години )
    А ние в България мразим тази дума екология, хубаво ни е да си ни е мръсничко и гадничко - родина. Тези в западна европа са еврогейове нали така, ние сме истински мъже, с бръснати глави, гледащи лошо, газ до дупка, а отзад облак сажди, много върви този дизел, особенно като си пуснем "Трепни"!
  • #2
    6 rate up comment 22 rate down comment
    Аман от вас ( преди 7 години )
    Още един еколог...
  • #1
    23 rate up comment 11 rate down comment
    ... ( преди 7 години )
    Ще лъжат, а? Какъвто и да е процеса, поръчков, скалъпен или каквото и да е... Тази компания, трябва задължително да бъде закрита! Феновете да поседят под ауспуха 10 минути и ще разбереат за какво говоря.Това трови нас и нашите деца, а че сте умствено ограничени и не го разберете е ясно. Първите стъпки са направени, последиците за цялата автомобилна индустрия са значителни, но така трябва да бъде, иначе ни се качват на главите и ни принуждават да купуваме *** на високи цени.