IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Австрия стимулират екотранспорта с по 4000 евро

Такава отстъпка ще получи всеки, който си купи автомобил на ток или водород

В Австрия стимулират екотранспорта с по 4000 евро

Правителството на Австрия въвежа специална субсидия за покупката на електромобил или на превозно средство, задвижвано с водород. Тя е на стойност 4000 евро, събщиха от Министерството на транспорта, иновациите и технологиите на страната.

В Австрия стимулират екотранспорта с по 4000 евро

Повечето държавни служби в страната вече минаха към екологично чисти автомобили.


Целият бюджет на програмата за финансово поощрения на купувачите на „зелени” автомобили е в размер на 72 млн. евро. Половината от тази сума ще бъде инвестирана в развитието на система от зарядни станции. Програмата важи само за транспортни средства, чиято цена не превишава 50 000 евро. Покупката на хибрид ще се поощрява с 1500 евро, а на електрически мотопед или мотоциклет – със 750 евро.

Всеки, който си купи такъв автомобил след 1 март, ще има право да претендира за субсидията. За целта трябва да бъде направена регистрация на машината на специален сайт. Освен това властите ще издават на собствениците на „зелени” превозни средства нови "зелени" номера. Цялата програма ще продлъжи до края на 2018 г.

В момента в Австрия се движат около 9500 екологични автомобила, но се планира до края на годината да бъдат продадени 4500 електромобила. Правителството на страната си е поставило за цел техният брой до 2020 г. да достигне 20 000.

Снимка: BMW.Blog
 

0 от 500