IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пекин подменя 70 000 таксита с електромобили

Мръсният въздух убива по 4000 човека на ден в Китай

Пекин подменя 70 000 таксита с електромобили

Градските власти в Пекин планират постепенна подмяна на почти 70 000 таксита с електромобили, а причината е сериозното замърсяване на въздуха в китайската столица. Предполага се, че операцията ще струва около 1,3 млрд. долара, като сметката ще трябва да платят таксиметровите компании, които работят в Пекин. Информацията е на National Business Daily.

Пекин подменя 70 000 таксита с електромобили

В момента в мегаполиса са регистрирани около 71 000 таксита, а 67 000 от тях са с бензинови двигатели. Таксиметровите компании вече започнаха да се оплакват, че ако един бензинов автомобил струва 10 000 долара, то те ще трябва да платят два пъти повече – 20 000 долара за електромобил.

Но въвеждането на електромобили в таксиметровия превоз в Пекин ще помогне за намаляване на емисиите въглеводороден двуокис, които ежедневно се отделят във въздяха. Пекин и околностите му имат сериозен проблем с мръсния въздух – първо заради много транспортни средства и второ – заради тежката индустрия в северната част на Китай.

В началото на годината имаше много тежък период – летището в Пекин отмени десетки полети заради „мъглата”, всъщност мръсен въздух, който сериозно ограничи видимостта в града, а властите обявиха код „червено” за замърсения въздух.

Според изследване от 2015 г., средно по 4000 човека на ден умират в Китай заради замърсен въздух.

0 от 500
  • #4
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    В Европа това не е проблем.Важно е СОЦваген да си продава саждохвъргачките.Все пак баба Меркел има акции там.Да остане жената без пари ли?
  • #3
    1 rate up comment 5 rate down comment
    до математиката ( преди 7 години )
    процентите ги смятай от общо умиращите на година, а не от общо живите ;)
  • #2
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Нещо математиката ...?При 1,5 мил жертви на година при население от 1,4 милиарда е ... 0,01 %
  • #1
    4 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Как ще умират 4000 човека на ден от мръсен въздух бе аутомедия? Това са 1.5 милиона на година ако към това число се сложат и хората умиращи от болести и старост то ще излезе, че китай ще изчезне след 10 години :)