IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 автомобила, които заслужаваха Оскар

Вече почти век киноакадемията пренебрегва героите на четири колела. Но не и ние

След Оскарите винаги някой се чувства ощетен. Слушахме как наградите били прекалено "бели". Чухме и как станали "твърде черни". Догодина може би най-после ще дойде и редът на азиатците. Но каквато и мода да следват членовете на Академията, има една категория кинозвезди, която те безсрамно пренебрегват вече от девет десетилетия.

 
10 автомобила, които заслужаваха
Бъстър Кийтън и английски Austin в комедия от 1930, година след учредяването на наградите "Оскар"


Още от времето на братя Люмиер филмите и автомобилите си пасват като уиски и сода. В много ленти персонажите на четири колела са дори по-запомнящи се от тези на два крака. Макар нито един от тях да не е получил дори номинация.
Ето десетте най-забележителни автомобила в историята на киното по скромното мнение на "КОЛЕЛА", автомобилното предаване на Bulgaria ON AIR..


10. Nissan 350Z Fairlady, от "Бързи и яростни: Дрифт в Токио" (2006)


10 автомобила, които заслужаваха


Естествено, че една поредица за маниаци на тема нелегални улични състезания няма как да не включва поне две дузини интересни коли. С известни усилия все пак успяхме да селектираме една от тях: този 350Z Fairlady. Колата във филма бе продукт на допълнителен тунинг, но и заводската версия заслужаваше внимание с нейния 3.5-литров двигател с 300 коня.
На дясната седалка: Всяка звезда на "Пайнер". Без Милко Калайджиев


9. Lotus Esprit, "Шпионинът, който ме обичаше", 1977


10 автомобила, които заслужаваха


Джеймс Бонд от епохата на Роджър Муур е, нека се изразим деликатно, нелеп. Но не и колите му. Този ръбест Esprit e eдин от най-стилните спортни автомобили, създавани някога. Излязъл изпод четката на самия Джорджето Джуджаро, видът му и досега ни кара да недоумяваме как компанията успя да фалира и после да се озове в ръцете на малайзийци, а от тях - на китайци.
Автомобилът, каран от Бонд, освен обичайните екстри притежаваше и способността да се превръща и в подводница.
На дясната седалка: шнорхел.


8. Еcto-1, "Ловци на духове", 1984


10 автомобила, които заслужаваха


Какви са шансовете на една ръждясала 30-годишна линейка да накара мацките да се обръщат след вас? Доста големи, ако я пребоядисате, натоварите с всевъзможно налудничаво на вид оборудване и нарисувате приветливо духче върху вратите. Еcto-1 бе официалното наименование на автомобила, избран да превозва Бил Мъри и колегите му ловци на духове. Под камуфлажа това всъщност бе най-обикновен Cadillac Miller-Meteor, модел 1959. В момента само в щата Ню Йорк има четири регистрирани автомобила с външен вид като във филма.
На дясната седалка: Духчето Каспар.


7. Plymouth Fury, "Кристин", 1983


10 автомобила, които заслужаваха


В колко филма на ужасите главният герой е автомобил? Който при това измъчва жертвите си, като им пуска жизнерадостен рокендрол? Тази екранизация по сценарий на признатия майстор Стивън Кинг превръща безобидни детайли като ръкохватките на вратите и запалката в източници на ледена пот. И освен това ни припомня колко очарование имаха американските автомобили в онази блажена епоха в края на 50-те, когато размерът нямаше значение, а бензинът струваше четири пъти по-малко от водата. Впрочем филмовата "Кристин" имаше едно безценно предимство пред всички останали Fury: можеше да се регенерира сама след всякакви повреди. Сами преценете дали това компенсира рокендрола.
На дясната седалка: плоча на Елвис.


6. Audi RSQ Concept, "Аз, Роботът", 2004


10 автомобила, които заслужаваха


Какво друго да кара Уил Смит във високотехнологичното бъдеще, ако не Audi - марката, която открай време се провъзгласява за антипод на старомодния лукс?
Германската компания създаде концепта RSQ с централно разположен двигател специално за снимките на филма, и дори уважи желанието на режисьора Алекс Прояс да замени колелата със сфери. Резултатът е впечатляващ, а още по-впечатляващо е, че тази кола послужи като основа за създаването на забележителното - и съвсем реално - Audi R8.
На дясната седалка: албум с ретро снимки на Mercedes.


5. Батмобил, "Батман", 1989


10 автомобила, които заслужаваха


През годините маскираният герой смени половин дузина екстравагантни моторни превозни средства (да не говорим за онова, което българският дизайнер Енчо Енчев проектира за него). В никакъв случай не бихме отказали например онова Lamborghini Murcielago от "Черният рицар". Но класиката си остава Батмобилът от екранизацията на Тим Бъртън с Майкъл Кийтън.
Странната машина всъщност е сглобена с чаркове от 11 различни модела на General Motors. И е с истински реактивен двигател отзад. Повечето ефектни приставки, които ще видите във филма, също са съвсем истински. Освен вградената картечница, разбира се.
На дясната седалка: преносима картечница.


4. Aston Martin DB 5, "Голдфингър", 1964


10 автомобила, които заслужаваха


Класически английски автомобил за класическия Джеймс Бонд. Шон Конъри седна в DB5 още от първата екранизация за агента 007, с което превърна и себе си, и колата в легенди. Макар че този фантастично красив Aston Martin, с революционен за времето си изцяло алуминиев двигател с обем 4 литра, би се справил с тази задача и без чужда помощ.
DB5 е участвал в общо пет филма за Бонд, но най-прочута си остава изявата в "Голдфингър", в който Конъри попречва на поредния злодей да стопи златния резерв на САЩ и по този начин да забогатее баснословно от собствените си златни запаси. Оказва се, че далеч по-добра идея е било просто да задигне колата на суперагента. Единият от двата Астъна, използвани във филма, е купен през 1969 за 12 000 долара. И после продаден на търг през 2010 за 4.3 милиона.
На дясната седалка: Урсула Андрес.


3. Ford Mustang GT 500, "Да изчезнеш за 60 секунди", 2000


10 автомобила, които заслужаваха


Колкото и плосък да е на моменти сюжетът на този хит с Никълъс Кейдж (всъщност римейк на по-стара лента от 70-те), трябва да се отдаде дължимото на гения на продуцентите, измислили как да маскират показването на 50-те най-готини коли в света като игрален филм. Впрочем Анджелина Джоли в монтьорски комбинезон спомага много за маскировъчния ефект.
Кулминацията, естествено, не може да е с някакво си Ferrari или Lamborghini. Патриотичният избор пада върху американската икона Mustang GT 500. И дори най-заклетият враг на Америка ще признае, че има достатъчно основания за това.
На дясната седалка: Анджелина Джоли. Не държим на комбинезона


2. Mini Cooper, "Италианска афера", 1969


10 автомобила, които заслужаваха


Оригиналният филм, с младия Майкъл Кейн в главната роля, разказва за английски престъпници, които правят дързък обир в Торино. От този момент датира завидният статус на Mini като най-сексапилния малък автомобил в света. Любопитното е, че по време на снимките Кейн още нямал шофьорска книжка.
През 2003 бе заснет американски римейк на филма, който може и да бе лишен от чара на оригинала, но компенсираше с Шарлийз Терон. И постигна абсолютно същия рекламен ефект за новото MINI, възродено под шапката на BMW.
На дясната седалка: в оригинала - златни бижута. В римейка - Шарлийз Терон. Изберете сами.


1. DeLorean DMC-12, "Завръщане в бъдещето", 1985


10 автомобила, които заслужаваха


Ето я магията на киното в действие: един от най-неуспешните и проблемни автомобили, създавани някога, след вълшебното докосване на Холивуд се превърна в най-готината екранна кола на всички времена.
DMC-12 бе създадена в Северна Ирландия от Джон Делориън, за да завладее американския пазар, но 9000 автомобила по-късно начинанието банкрутира. За всички е мистерия защо Робърт Земекис избра точно това стоманено недоразумение, за да го превърне в машина на времето. Но ходът се оказа подчертано успешен. Марти Макфлай и приятелят му д-р Емет Браун трябваше само да ускорят до 141 км/ч, за да се пренесат където - тоест когато - си поискат. Скептиците още се чудят как тромавият DMC е успял да вдигне толкова. Между другото шегичката с Марти, който във всяка серия си удря главата в повдигащата се нагоре врата, не е по сценарий. Акторът Майкъл Дж. Фокс действително се халосвал при почти всеки дубъл, и Земекис решил да го остави като комичен ефект.
На дясната седалка: Резултатите от Шампионската лига през 2021.


0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Здрасти ( преди 4 години )
    Къде са supra skyline charger s2000 и какви ли не други коли
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 7 години )
    Не съм съвсем сигурен,но собственика печели на търг DB 5,без да знае ,че колите са две,и продава втората за тази сума!
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    миро ( преди 7 години )
    Само заради изказването за Делореана автора заслужава да не стъпи повече в редакция.Това е "богохулство" в автомобилния свят.
  • #9
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Хаха, каква легенда е Делориън бе, това е една от най-некадърно направените коли и неслучайно фалира за няма и две години. Единствената причина да я помним още е филмът.
  • #8
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Аксел ( преди 7 години )
    Точно пък Делориан е една от най готините коли които съм виждал - и е легенда - наистина и след 35 години все още изглежда страхотно...които е писал статията е пълен дилетант.
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    дада ( преди 7 години )
    Бързи и яростни = Nissan GTR R34Kъв 350Z, кви неща...
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Я ( преди 7 години )
    Батмобила е по-известен от всяка от другите коли и според мен трябваше да е първи. Като цяло добра класация. Минито трябваше да е някъде назад
  • #5
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Ceco ( преди 7 години )
    "Елинор" и Делориан-а са може би най-запомнящите се. Няма фен на автомобилите, който да не си е помечтал да е зад волана на "Елинор" с бруталния звук от двигателя (финална сцена, когато загасна за момент). От друга страна Делориан-а се е превърнал в символ на свободата да пътуваш, летиш и мечтаеш. Споменете на някой "машина на времето" и веднага изплува образа на тази сива "светкавица" и горящите следи от гумите :)
  • #4
    6 rate up comment 4 rate down comment
    doktors ( преди 7 години )
    За 10-тата позиция не съм съгласен.Като ми кажат коли от "Бързи и яростни"и веднага се сещам за GT-R-а на Пол Уокър и за Charger-a на Вин Дизел.Почни във всяка част има по една такава кола.
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Точно малкото произведени бройки от DMC-то, го правят в доста желан автомобил за колекционерите! И за времето си е бил доста напредничав!