IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И в града на Mercedes забраняват старите дизели

В центъра на Щутгарт ще влизат само коли, отговарящи на Euro 6

И в града на Mercedes забраняват старите дизели

Щутгарт, домът на Mercedes и Porsche, ще забрани достъпа до центъра на града на дизелови автомобили, които не отговарят на последните изисквания за нивата на вредните емисии. Забраната важи за всички автомобили, които не покриват стандарта Euro 6, но в първоначалния преходен период ще се прилага само в дните, когато въздухът е много замърсен. От 2020 старите дизели изобщо ще бъдат изхвърлени от централната част на града.

И в Щутгарт ще спират дизели

В началото на 2016 едва 10% от дизелите, движещи се по пътищата на Германия, са отговаряли на изискванията на Euro 6, сочат данните от техническите прегледи.

Дизеловите мотори са подложени на сериозни атаки в цял свят след избухването на грандиозния скандал на Volkswagen „Дизелгейт”, при който стана ясно, че компанията продава в Щатите дизели, снабдени със софтуеър, който е обучен да мами тестовата апаратура при замерване на вредните емисии.

Според последните изследвания на качеството на въздуха в Германия, в над 90 града има по-голямо от допустимото насищане на въздуха с твърди частици. Положението в Щутгарт е най-тежко, тъй като градът е разположен в долина, а ЕС вече съди Германия затова, че страната е допуснала надхвърляне на емисиите вредни вещества за повече от 35 дни в годината.

В същото време германската организация, която се бори за опазване на природата Deutsche Umwelthilfe (DUH) вече даде под съд градската управа на Щутгарт заради това, че е допуснала замърсяването на въздуха да нарасне толкова сериозно.

Пет от най-големите градове в света, сред които Париж и Буенос Айрес, вече обявиха, че планират да забранят достъпа на дизели до 2025 година и едновременно с това стартираха програми за облекчаване на трафика и въвеждането в експлоатация на по-екологичен градски транспорт.

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анти-дизел ( преди 7 години )
    Нема проблем ще си взема тогава някв нов Мерцедес с двигател 6.5 АМГ вярно, че харчат 25л на 100км в града, но пък са супер екологични :)
  • #8
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    АвтомобилЪт винаги е бил в графата лукс!
  • #7
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да разбирам ли ,че при великата ви "демокрация" (капитализъм) автомобилат става лукс....браво , предполагам след време ще ревете че продажбите ви са се сринали и печалбите също...няма да можете да се изживявате като специални личности , освен ако не си направите един "Елизиум"...само трепане за вас
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Никой ( преди 7 години )
    Щом някой не може да подържа една кола защо да застрашава нашия и неговия живот. Да ги спират трошките на по 20+ години и на градския транспорт, който не може да се оплачеш че е зле тъй като голяма част е подменена и комфортна.ПС:знам че не е по темата
  • #5
    12 rate up comment 14 rate down comment
    Георги ( преди 7 години )
    Сега вече на всички ли им стана ясно защо бяха тия скандали, ако не да ви кажа. За да си вдигнат продажбите. Само им трябваше причина за да вкарат забраната за стари коли, и то причина с която всички ще се съгласят веднага и без въпроси. Айде честито на хората работещи за мизерни пари, за вас ще има градски транспорт.
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    До zzz ( преди 7 години )
    У нас - никога! Толкова години сме били наопаки с данъците, с ГО, с Каско че сега ли ще се оправим...
  • #3
    24 rate up comment 1 rate down comment
    :) ( преди 7 години )
    Айде напълнихме борсите у Дупница с нов внос, запазени немски автомибили, баба ги е карала и патериците са още в багажника и всички са на по 97 000 км :)
  • #2
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    е как кога - последни ще сме - то е ясно. дано в европа да се поразбързат - за да може да е по скоро
  • #1
    33 rate up comment 6 rate down comment
    zzz ( преди 7 години )
    А ние кога ? Кога ще намалим данъците за нови автомобили, кога ще затегнем контрола при техническите прегледи на автомобили, кога ще започнем да спираме автомобилите с изтърбушени катализатори ? Кога ???