IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собственикът на Volvo иска да купи Proton и Lotus

Китайците от Geely подготвят експанзия на пазарите с десен волан

Собственикът на Volvo иска да купи Proton и Lotus

Китайският автомобилостроител Geely ще направи официално предложение за малайзиската Proton още пред тази седмица, потвърждават два независими източника пред Reuters. Geely вече притежава реномирания шведски производител Volvo; под шапката на Proton пък е британската спортна легенда Lotus.

Собственикът на Volvo иска да купи Proton и Lotus
Почти непозната в контитентална Европа, марката Proton има добро присъствие на пазари с десен волан като Австралия, Индия и дори Великобритания

По всяка вероятност става дума за стратегическо партньорство и придобиване на 51% от акциите, в замяна на което Geely ще даде на малайзийците достъп до отделни технологии на Volvo.

Proton, създаден през 1983 от тогавашния министър-председател на Малайзия Махатир Мохамад, през миналата година трябваше да бъде спасяван от фалит чрез близо 340 млн. долара държавна помощ. Едно от условията за получаването й бе компанията да се преструктурира и да потърси чуждестранен инвеститор. Интерес към Proton проявиха също PSA Peugeot-Citroen, Suzuki и Renault.

Geely е в добра позиция за експанция, след като миналата година продажбите на компанията в Китай се увеличиха к 50%, а дъщерната Volvo отчете най-силната година в цялата си история.

Proton е привлекателен за китайците с факта, че произвежда автомобили с десен волан и от години има присъствие на пазари като Великобритания, Индия и Австралия. В глобален мащаб всяка година се продават 8 милиона автомобила с десен волан.

 

Тагове: volvo geely proton. lotus
0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    Може и да са го били закъсали, но поне произвеждаха коли а не сегашните ***. И като намалиха драстично качеството, и напълниха колите с бъгове, да бяха свалили и цените, а не началника им да се хвали навсякъде каква печалба били направили. Това че шведите масово купуват ФВ вместо Волво мисля че е доста показателно за състоянието на колите им в момента.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    L ( преди 7 години )
    Волво го бяха закъсали яко ако не сесещаш
  • #1
    3 rate up comment 9 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    След като вдървиха Волво сега се канят да направят същото с Протон и Лотус. Като са им толкова добри марките на китайците, що не ги продават и на останалият свят, ами се налага да купуват вече утвърдени марки и да ги развалят?