IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW измисли как да надхитри Тръмп

Баварците готови да пращат Серия 5 на части в САЩ и да я сглобяват там

BMW измисли как да надхитри Тръмп

Германският производител на луксозни автомобили BMW Group има подготвен отговор, ако американският президент Доналд Тръмп изпълни заплахата си да въведе 35% мито за вносни автомобили, стана ясно от намек на главния изпълнителен директор на компанията Харалд Крюгер.

BMW измисли как да надхитри Тръмп
Харалд Крюгер

В разговор с журналисти в една от паузите на ежегодния симпозиум CAR, Крюгер подхвърли, че за компанията няма да е голям проблем да прехвърли сглобката на някои модели в американската си фабрика в Спартанбърг, Южна Каролина.

В момента там се произвеждат повечето SUV-модели на BMW, начело с X5 и X6. Заводът работи при почти пълния си капацитет и трудно би приел още производства без значителни инвестции в разширяване. За сметка на това обаче много лесно може да поеме само финалната сглобка на вече произведени в Германия модели като Серия 5 например.

Mercedes вече използва подобна схема с вана Sprinter - произвежда го в Германия, после го разглобява и повторно го сглобява в американския си завод в Чарлстън, за да избегне митото.

"Производството ни е достатъчно гъвкаво, за да позволи подобни трансформации", обяснил е Крюгер, цитиран от AN-Europe. 

BMW попадна в прицела на нападките на Тръмп заради строящия се в момента завод в Сан Луис Потоси, Мексико, където трябва да се произвеждат седаните Серия 3 за американския пазар. В интервю за Bild президентът посъветва компанията да не си губи "времето и парите" да произвежда в Мексико коли за Америка.

BMW измисли как да надхитри Тръмп
Заводът на BMW в САЩ е три пъти по-голям от бъдещата фабрика в Мексико

Крюгер обаче напомни, че производството на компанията му в САЩ (450 000 автомобила годишно) е значително по-голямо от планираното в Мексико (150 000).

Заплахите на Тръмп накараха преди месец Ford да се откаже от своя завод в Сан Луис и да изплати солидни компенсации на местните власти за вече започнатата инфраструктура.
 

Тагове: bmw x6
0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Italian Stallion ( преди 7 години )
    I v kraya na godinata Mercedes otnovo shte otchetepoveche prodazhbi ot BMW v America !
  • #4
    32 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Че той Тръмп не иска да печели от митото, а от това да създава работни места във неговата страна затова го налага, кой кого е надхитрил зависи.
  • #3
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    То у нас всичко беше унищожено, за да може определени хора да купят заводите след това на безценица с откраднатите пари и дадените им кредити, ама някой да реагира?Немците са богове в заобикалянето на правилата и държейки юздите на ЕС, ако трябва ще измислят и нови магарии.
  • #2
    28 rate up comment 6 rate down comment
    БТК ( преди 7 години )
    Ловешки номера ...
  • #1
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Брандо ( преди 7 години )
    Шивашката ни индустрия бе унищожена от дрехите втора употреба но никой даже не реагира !