IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И емблемата на спортното шофиране се захваща с автопилоти

Британската Caterham започва да разработва електрически модели

И емблемата на спортното шофиране се захваща с автопилоти

Бутиковият британски производител на спортни автомобили Caterham няма намерение да изостава от модерните тенденции и в бъдеще може да започне да произвежда електрически и дори автономни модели. Това заяви шефът на компанията Греъм Макдоналд пред списание Autocar, но все пак направи уточнението, че основното качество на моделите на Caterham Cars си остава удоволствието от шофирането, което на моменти влиза в противоречие с автономното придвижване.

И Caterham се насочва към електричките

Caterham Cars преживя няколко обрата в развитието на компанията, но нещата започнаха да се променят към добро, когато собственик стана ексцентричният, но успешен бизнесмен Тони Фернандес. Собственикът на авиокомпанията Air Asia имаше и отбор във Формула 1, а все още притежава и футболен клуб в Англия – Кристъл Палас, но често повтаря, че Caterham е много важен за бизнес империята му.

Точно Макдоналд е човекът, пък който изпълнява това, което Фернандес очаква от него – компанията работи на пълен капацитет, за кола на Caterham се чака 1 година, а качеството на изработката достига все по-високо ниво. И естествено, компанията отново е на печалба.

И Caterham се насочва към електричките
Тони Фернандес

Какво обаче крие бъдещето за Caterham Cars?

„Беше трудно да си стъпим на крака, дори след 2009 година насам, защото за известно време имаше неяснота в каква посока трябва да поеме компанията – признава 60-годишният Макдоналд. – Но сега всичко е наред, работим на пълен капацитет и дори можем да си позволим на правим планове за по-далечното бъдеще.

„Знам, че за големите производители на автомобили електричеството и автономното придвижване за важни теми. За нас – също, макар че гледаме от малко по-различен ъгъл. „Представете си спортен електрически автомобил с габаритите на някой от моделите на Caterham, но с по-добра динамика, въпреки, че ще е малко по-тежък. Сигурен съм, че нашите клиенти ще харесат тази идея.

„Що се отнася до автономното придвижване, да кажем, че за нас това е възможност, но сме я изследвали кой знае колко, все пак нашите коли са направени, за да се карат, а не само за возене.”

И Caterham се насочва към електричките

Какво означава пълен капацитет за Caterham? 540 коли, които трябва да бъдат произведени през 2017 година и още 575 за 2018, като това е на лимита на производствения капацитет на компанията.

Засега печалбата не е голяма – 300 000 лири за втората половина на 2016 година и оборот 20 милиона паунда, то Макдоналд е уверен, че тези резултати само ще се подобряват. Все пак, няма компания за чийто коли да се чака 1 година и тя да е на загуба, нали?

Тагове: caterham
0 от 500