IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford се отказва от полуавтономното управление

Ако човек трябва да се намесва в критични ситуации, системата е безсмислена, обясняват американците

Ford се отказва от полуавтономното управление

Във Ford планират да се откажат от използването т.нар. „Трети стадий” на системата за автономно придвижване, която изисква намесата на човека само в екстремни ситуации. Информацията е на агенция Bloomberg, която оповести, че американската компания планира директно да се насочи към развитието на пълноценен автопилот, като системата трябва да дебютира след 2020 година.

Ford се отказва от полуавтономното придвижване

В хода на изпитанията на третия стадий от развитието на автопилота се оказало, че тестовите водачи постоянно заспиват от монотонното придвижване и се налагат допълнителни мерки, които да ги държат будни, но те също са се показали като неефективни.

„И тук става въпрос за добре подготвени и тренирани инженери, които са обучени да следят работата на сложни машини – обясни шефът на дивизията за разработване на нови продукти във Ford Радж Наир. – Но това е част от човешката природа, когато все повече се доверяваш на автомобила, тогава започваш да мислиш, че той няма нужда от контрол.”

Ford се отказва от полуавтономното придвижване

До същите изводи след тестовете на системата за автопилот са стигнали и в Google, като най-вероятно там също ще прескочат „третия стадий” на развитието на технологията.

Полуавтономните автомобили, достигнали третия стадий на развитие, следят за всичко, което се случва около колата, а автономната система контролира управлението, подаването на газ и спирачките.

При възникване на потенциална критична ситуация автомобилът подава сигнал за необходима намеса на човека. При Mercedes това става 10 секунди преди възникването на ситуацията, а при Nissan и Honda – 30 секунди по-рано.

Но според много експерти, това време е крайно недостатъчно, за да реагира адекватно човек, особено ако току-що се е събудил.

Тагове: ford google
0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    Дано спешно повече производители и повече хора се откажат от простотиите на печалбарите и отново колите ще се олекотят и отново ще се усети какво е да караш кола,а не смартфон или скрап без душа и претъпкан с ненужни кабели напечалбарите....