IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Italdesign ще произвежда за други марки

Дизайнерското студио ще изпълнява серии до 100 коли

Italdesign ще произвежда за други марки

Дизайнерското студио Italdesign обяви старта на нова компания – Italdesign Automobili Speciali (IAS), която ще се занимава с производството на ексклузивни автомобили в много малки серии. Предполага се, че основните клиенти на новата компания ще са най-вече нейните акционери.

Italdesign ще произвежда за други марки

Официалното представяне на IAS ще е на салона в Женева, където ще бъде представен и първият проект на новата компания, за който Italdesign вече публикува няколко тийзъра, като се предполага, че става въпрос за спортно купе с разположен пред задния мост двигател и каросерия от въглеводородни сплави.

От 2010 г. насам Italdesign е под контрола на концерна Volkswagen, като 90,1% от акциите на италианската компания са собственост на Lamborghini. Създателят на студиото Джорджето Джуджаро напусна Italdesign през 2015 г. заради противоречия с новото ръководство, назначено от VW.

Italdesign ще произвежда за други марки

В същото време германският гигант вложи сериозни средства, за да изправи Italdesign на крака и сега компанията разполага със собствен мини завод за производство на предсерийни прототипи. Успешен пример за това е серията от 70 прототипа на Audi Q2 - модел, в чието създаване Italdesign участва много активно.

Още миналата година шефът на Italdesign Йорг Асталош обяви, че компанията ще може да произвежда ограничени серии автомобили – до 100 бройки, по поръчка на други производители.

Снимки: Italdesign

0 от 500