IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Печалбата на Jaguar Land Rover се срина

Компанията отчита сериозно свиване въпреки приличния ръст на продажбите си

Печалбата на Jaguar Land Rover се срина

Въпреки чувствителния ръст в продажбите британският производител на луксозни автомобили Jaguar Land Rover отчете сериозен спад в нетната печалба за последното тримесечие. Положителният финансов резултат на компанията за периода е 167 млн. британски лири (198 млн. евро), при цели 440 милиона за аналогичното тримесечие на 2015 година.

Печалбата на Jaguar Land Rover се срина
Основен принос за увеличените продажби на JLR има китайският пазар

Този резултат се отрази негативно и на печалбата на Tata Motors, индийския собственик на JLR - тя се сви с притеснителните 96% за тримесечието.

Като цяло продажбите на Jaguar Land Rover за периода нарастват с 8 на сто, благодарение най-вече на засиленото търсене в Китай. От Jaguar са пласирали 45 000 автомобила през тримесечието, което е ръст от удивителните 90%. За сметка на това обаче продажбите на Land Rover са спаднали с 9% до 104 000 автомобила.

Британската компания вече понася първите удари от Brexit, дошли от обезценката на лирата. Другият основен източник на тревога за JLR са заканите на новия американски президент Доналд Тръмп да въведе по-високи протекционистични мита върху новите автомобили. Jaguar Land Rover пласира над четвърт от продукцията си в САЩ, без да разполага с местно производство там.
 

0 от 500