Вход   Регистрация

Край на тежките катастрофи? Вижте как работят ролковите мантинели (ВИДЕО)

Край на тежките катастрофи? Вижте как работят ролковите мантинели (ВИДЕО)

Тези революционни прегради омекотяват удара, но изпращат колата в неясна посока

Пътните мантинели са едно от онези съоръжения, които приемаме за даденост и често пренебрегваме. Истината обаче е, че без тези простички на пръв поглед прегради, пътуването с автомобил щеше да е много по-опасно. Именно мантинелите са тези, които в случай на инцидент задържат изгубилия контрол автомобил на пътното платно и не му позволяват да изхвърчи в насрещното, да падне в дере или да се удари в крайпътно дърво, например.

Помагат или пречат новите мантинели с ролери (ВИДЕО)

Пътните ограждения ни предпазват от сериозни щети, но това не означава, че удрянето в тях е приятно. Точно заради това пътните инженери се опитват да подобрят дизайна на преградите, за да намалят още повече пораженията. Един от опитите това да се случи е това ново изобретение - мантинела със специални пластмасови ролки, които се деформират, обирайки част от енергията от удара, като същевременно позволяват на превозното средство да се приплъзне и да остане на четирите си гуми. Но дали всичко това не води до появата на нов, по-сериозен проблем?

Ако се вгледаме в дизайна, мантинелата тук е създадена не от солидна метална греда, а от серия от разпръскващи енергията ролки. Когато автомобилът се удари в нея, дори при ъгъл от почти 90 градуса, ролерите променят рязко посоката на движение на колата, отнемат огромна част от енергията й и превръщат катастрофата от потенциално животозастрашаваща, в по-скоро такава от средна степен.

Видеото показва точно какво се случва с автомобилите, удрящи се в преградата:


Конкретно този дизайн е дело на корейската компания ETI Ltd. и по всичко личи, че е изцяло нова разработка. Подобен продукт произвежда и австралийската компания KSI Global, която демонстрира качествата му преди две години.

Изобретенията на KSI и ETI крият в себе си много логика. Както се вижда във видеото, ролките намаляват енергията от удар с висока скорост. От уроците по физика в училище знаем, че пътниците в превозно средство, което се удря в неподвижен обект, изпитват сила, равняваща се на удар от идентично превозно средство, движещо се в обратната посока със същата скорост. Иначе казано, ако сте в движеща се с 50 км/ч кола и се ударите в стена, тялото ви ще изпита същите сили, ако същата кола ви удари със същата скорост, докато пресичате на пешеходна пътека.

Има обаче проблем и той е свързан с последствията от въпросното „приплъзване“ по мантинелата. Идеята е, че отклонявайки колата от траекторията й, мантинелата я запраща в друга посока, която не е сигурно, че е по-безопасна. Понякога това може да е друга кола, друга мантинела с ролери, а защо не и скала.Разбира се, няма еднозначен отговор на въпроса кое е по-добре: да оставиш една кола да изхвърчи от пътя или да я върнеш обратно на платното без ясна идея какво ще последва? Едва ли на света има инженер, който може да предвиди всеки възможен сценарий. Още повече, че при контакта с ролерите, голяма част от енергията се отдава на самата мантинела и скоростта на автомобила очевидно намалява. В тази връзка, хипотетичните удари след контакта с бариерата, биха били много по-слаби, отколкото евентуалния първоначален удар в неподвижен обект.

Корейците от ETI споделят, че продуктът им е бил е бил одобрен по време на тестове както в Европа, така и в Корея. От KSI казват, че тяхната мантинела е преминала успешно през американските стандарти за безопасност, които са „най-строгите в света“.

Урокът за всички нас е прост – независимо дали става въпрос за бордова автомобилна система или за нещо, което е монтирано отстрани на пътя, не съществува инженерно решение, което да ни предпази от всеки злощастен сценарий. В реалния свят, възможностите за удар са много, а резултатът често е непредсказуем. При всички случаи е по-добре колата да се „изпързаля“ покрай ролерите, отколкото да се удари челно или странично в традиционната обикновена мантинела.

 

Реклама  


Купи кола

 • Audi A4 2,5 QUATRO

  5600 лв.

  дата на произв. - март , 2003 г., пробег - 170000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Audi A3 2.0TDi, S LINE

  13100 лв.

  дата на произв. - август , 2008 г., пробег - 143000, С.к - Ръчна

 • Alfa romeo 156 1.9JTD, 115k.c.

  3100 лв.

  дата на произв. - май , 2003 г., пробег - 0, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • Skoda Octavia 1,6i GAS

  12500 лв.

  дата на произв. - март , 2012 г., пробег - 139000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Alfa romeo 147 1,6 +GAZ

  5200 лв.

  дата на произв. - януари , 2008 г., пробег - 150000, С.к - Ръчна, цвят - Бял

 • Bmw 120 2.0D AVTOPILOT

  8000 лв.

  дата на произв. - октомври , 2004 г., пробег - 169000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

Виж всички обяви

Коментари ( 5 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

ХхХаАаЙйЙ
нИдей бе батко КхХх - и нИйЙ 7 членно дИте Ххраним! Като нИмога да бИра знаци и Хмантили, какво ще работя бе баткоууууу.
нИй сиганите имаме права да берем и крадем, щото виЙ сте ръсисти...

Майтапа на страна, тия манг*ли колко ли хора са убили с кражбите си и в следствие на липсите на елементи на инфраструктурата....
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Брането ще приключи, Когато в наказателния кодекс се запише като тероризъм (което дефакто е точно такова) краденето на кабели, елементи от пътната инфраструктура и прочие, и се налага ефективна КАТОРГА (безвъзмездна работа 0 на тия елементи !
Елементарно е - но с нашите "политици" никога няма да се случи !
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: .. ( преди 2 месеца )

Изглежда добре, предполагам че за острите завои по нашите планински пътища ще има ефект.
Проблема е как да накараме "братята" да не ги "берат". Все ще намерят за какво да ги ползват. С очите си съм виждал, кочина оградена с пътни знаци "набрани" от неясно къде.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Това корейците преди доста време го представиха и работи много добре. Запазва целостта на колата, като абсорбира част от енергията. Ако забелязвате тестовете са при висока скорост.
А това дали ще се върне на пътя е отделен въпрос, защото когато някой водач види пред него, че някой се отклонява от лентата за движение инстинктивно се готви за инцидент и започва спиране. А ако се движат с една и съща скорост ще го е задминал, тъй като при удара се абсорбира част от енергията и скороста пада.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 11  Отрицателни: 1

от: Любопитен ( преди 2 месеца )

Май хич няма да е край, като гледам БМВто как се връща, ако там има насрещно движещи се, вместо да даде фира една кола, ще станат няколко.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 1  Отрицателни: 3


Избери кола


Изгодни оферти
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising