IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сензационно: Peugeot-Citroen преговаря да купи Opel (ДОПЪЛНЕНА)

Евентуалната сделка би създала гигант с 16% пазарен дял в Европа

Сензационно: Peugeot-Citroen преговаря да купи Opel (ДОПЪЛНЕНА)

Френската PSA Group, собственик на Peugeot и Citroen, води преговори с General Motors да откупи европейските марки на концерна Opel и Vauxhall, съобщи сензационно Bloomberg. По-късно и Reuters потвърди новината, позовавайки се на два независими източника. Според единия от тях сделката може да стане факт "до броени дни".

Сензационно: Peugeot-Citreon преговаря да купи Opel
Карлос Таварес преобрази финансовото състояние на PSA и сега очевидно е готов за по-амбициозни задачи

Говорителят на PSA Бертран Блез потвърди предпазливо, че се водят преговори "за разширяване на партньорството отвъд сега съществуващите съвместни проекти". Все още няма коментар от основните акционери в групата - френската държава, фамилията Пежо и китайската Dongfeng, нито пък от GM.

Eвентуална подобна сделка би преобразила пазара на Стария континент, създавайки гигант с общ пазарен дял 16% - след Volkswagen Group, но преди Renault. Още първите слухове за преговорите бяха достатъчни да увеличат цената на акциите на PSA с почти 6 на сто, с което пазарната капитализация на френската група достигна 16.5 милиарда евро.

PSA, която бе в доста затруднено положение преди две години и се наложи да бъде спасявана от френската държава, буквално се преобрази под ръководството на Карлос Таварес, привлечения от Renault нов главен изпълнителен директор. През миналата година групата отчете най-високия си финансов резултат и най-високия марж на печалба в историята. Таварес дори изяви желание да откупи по-рано от договореното 14-те процента дял, които държавата получи в замяна на помощта си няколко години по-рано.

Сензационно: Peugeot-Citreon преговаря да купи Opel
Crossland X, последният кросоувър на Opel, е добър пример за засиленото сътрудничество между германци и французи напоследък

След години на загуби Opel се стабилизира напоследък, макар да понесе тежък удар от санкциите срещу Русия и свиването на тамошния пазар - един от основните за марката.

Германската компания и PSA си сътрудничат активно в последните години и споделят платформи - примерно тази на Peugeot 2008 ще е в основата и на Crossland X, новия кросоувър на Opel.

Придобиването на Opel би позволило значителни съкращения на разходите в PSA и би дало на французите достъп до някои технологии, в които те сами чувствително изостават - най-вече в областта на електрическото задвижване. За GM пък евентуалната сделка би означавала безопасен изход от Европа преди рисковете от Brexit да й се отразят, коментира Bloomberg. През 2016 европейското поделение на концерна отчете 241 млн. евро загуба - над три пъти по-малко от 2015, но все пак загуба.

PSA имаше амбиции за по-тясно партньорство с Opel още през 2013, но тогава GM се отдръпна. Тъкмо това принуди Peugeot-Citroen да продаде дялове на френското правителство и китайската Dongfeng Motor Corp. 

ОЧАКВАЙТЕ ДОПЪЛНЕНИЯ!
 

0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ще бъде супер! Трошките да исват от едно място.
  • #15
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 7 години )
    С парите от продажбата на Опел GM ще купят Фиат-Крайслер и всичко си идва на мястото. Пак ще имат голяма марка на европейския пазар, а в Америка ще са номер едно.Изглежда ми добра сделка за всички.
  • #14
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Добро решение, така завинаги ще се отделят от немските к*рници и ще продължи да се развива тази марка.В момента правят много по-качествени и на по-добра цена автомобили от VW, ауди, БМВ и мерцедес в средния клас. Предлагат екстри, които се срещат само в най-високия клас на изброените горе немски коптори и са много по-корави и надеждни от тях.Успех на опел!
  • #13
    4 rate up comment 1 rate down comment
    E39-2 ( преди 7 години )
    Подкрепям!
  • #12
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Fito ( преди 7 години )
    Мислихте че алфа ще я купят ,ама кво става сега жалките хлопели на франсетата отиват. Фиат можеха да ги лапнат преди години но уви само малък дял имат взеха от опеля
  • #11
    4 rate up comment 9 rate down comment
    E39 ( преди 7 години )
    Одобрявам! Така третокласните фирм ще са по-концентрирани. Остава да се включи и Фиат към тях, и картинката на автомобилния талаш ще е завършена.
  • #10
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Като фен на марката се надявам да стане като с Магна през 2009та... да поприказват, да пият по 2 кафета и по живо по здраво. Граничи с логиката това да продадеш един от най-големите европейски производителя и една от най-популярните и обичани марки на континента, как ГМ ще си върне позициите като окуцее? Няма да бъде продаден, ще видите :)
  • #9
    14 rate up comment 10 rate down comment
    до Ото фон ...... ( преди 7 години )
    Две са нещата за които неможе да се критикува Пежо и Ситроен. Това са дизайн и дизелов двигател такаче жестоко си се объркал.
  • #8
    6 rate up comment 16 rate down comment
    The Ehd of Opel ( преди 7 години )
    Краят на една 150 годишна марка... Жалко!
  • #7
    11 rate up comment 19 rate down comment
    noneno ( преди 7 години )
    и винаги Пежо-Ситроен са по-качествените френски коли, сравнено с недоразумението рено.