IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla във война с автомобилните синдикати

Оплакванията на работници от лошите условия на труд били провокация от могъщия профсъюз UAW, твърди Илон Мъск

Tesla във война с автомобилните синдикати

Очертава ли се война между Tesla и UAW, най-могъщия синдикат на автомобилните работници в Америка? Анализатори се питат това, след като медиите тиражираха широко оплакванията на служител в завода на компанията във Фриймонт, Калифорния. Пред сайта Medium работникът, на име Хосе Моран, се оплаква, че служителите на Tesla получавали по-малко от средното за тази индустрия, а ръководството с всички средства им пречело да се организират в профсъюз. .

Tesla отговаря на нападките за лоши условия на труд

Според Моран ситуацията допълнително се усложнява от факта, че повечето служители в завода живеят в района на залива на Сан Франциско – район, който се слави с много високата цена на живот. Моран признава, че управата на Tesla е увеличила базовото им възнаграждение през ноември, но е недоволен, че шефовете работят активно срещу сформирането на синдикат и дори карат служителите си да подписват декларация за конфиденциалност.

Говорител на Tesla отговаря на обвиненията по следния начин: “Като най-голям работодател в Калифорния , това не е първият път, в който сме били обект на атака от професионална организация като тази. Безопасността и удовлетворението на нашите служители винаги са били изключително важни за нас. Имаме дълга история в разрешаването на проблеми, които касаят директно нашите служители. Ще продължаваме да го правим, защото го смятаме за редно“.

От технологичното издание Gizmodo също са получили коментар по случая от Tesla, но този път той е дошъл директно от собственика на компания - Илон Мъск. Чрез лично съобщение в Twitter, Мъск опровергава всяко от твърденията на Моран, заявявайки, че задължителният извънреден труд понякога се налага, но с течение на времето нуждата от него намалява. Освен това той настоява, че стартовата заплата на работниците му е по-висока от тази на членовете на синдиката UAW, работещи за други производители - дори ако към последната се добавят компенсации за извънреден труд.

В кореспонденцията си с Gizmodo Мъск не твърди, че е против синдиката на автомобилните работници, определяйки компанията си като “неутрална по отношение на съюза”. Бизнесменът определя публикацията на Medium и гласността, която те са дали на Моран, като “атака”, която е “абсолютно неморална” и потенциално финансирана от свързани с UAW структури, за да се стимулира създаването на синдикат в рамките на Tesla. 

Снимка: Tesla
 

Тагове: tesla model s tesla
0 от 500
  • #1
    24 rate up comment 0 rate down comment
    да дойде в БГ ( преди 7 години )
    Ако Мъск не иска да има проблеми със синдикатите, нека да си премести завода в България. С българските синдикати не само че няма да има проблими, но те даже ще защитават неговите интереси.