IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шегичка по баварски: тестваме BMW 225xe (ВИДЕО)

Миниван, хибрид, с предно предаване: тази кола звучи като подигравка с всичко, което ценим в BMW. Но всъщност изобщо не е

Шегичка по баварски: тестваме BMW 225xe (ВИДЕО)

Какво си представяте, щом чуете BMW? Задайте този въпрос на познатите си и се обзалагаме на каквото поискате, че трите най-чести отговора ще са "спортно купе", "шестцилиндров мотор" и "задно предаване".
Затова не е чудно, че Серия 2 Active Tourer - семеен миниван вместо купе и предно предаване вместо задно - се прие толкова хладно от закоравелите фенове.

А СЕГА ИДВА ЕДНА НЕГОВА ВЕРСИЯ, която посяга и на последната божа заповед на BMW. Вместо шест, тя ви дава жалките три цилиндъра. И добавя към тях електромотор и батерия. Точно така: компанията, която винаги сме свързвали с мощни ръмжащи двигатели, сега се опитва да ни пробута хибрид.
Най-удивителното е, че има всички изгледи да успее.

Шегичка по баварски: тестваме BMW 225xe (ВИДЕО)

ВЕРОЯТНО ЩЕ ОМЕКНЕТЕ към 225xe, още щом осъзнаете, че той на практика ползва същото задвижване, каквото и суперавтомобилът BMW i8. Само че тук то е обърнато наопаки.
Бензиновият 1.5-литров мотор е под предния капак. Електромоторът е отзад, където е и батерията. Общата мощност на системата е 224 коня, което няма да смае членовете на фенклуба на BMW в Добрич. Но всъщност е достатъчно да ви вози доста пъргаво на всякакъв терен.

Шегичка по баварски: тестваме BMW 225xe (ВИДЕО)

УСКОРЕНИЕТО ОТ 0 ДО 100 км/ч отнема 6.7 секунди - с почти три по-бързо от оригиналния Golf GTI. Естествено, да сравните този възтежък миниван с някоя по-мощна Серия 3, е като да сравните готвачката в стола с фотомодел на Victoria's Secret. Но ако го сравните с другите готвачки, тоест с другите миниванове на пазара, това 225xe започва да изглежда доста апетитно.
Воланът не е от най-директните, но все пак е достатъчно прецизен, за да не посрами емблемата. Благодарение на електрическата тяга допълнителните сто и кусур килограма на хибридната версия почти не се усещат. Но ще ги усетите - в добрия смисъл - ако попаднете в завои или на хлъзгав път. Защото двата мотора позволяват на тази кола да бъде с предно, задно или двойно предаване, според нуждите.

Шегичка по баварски: тестваме BMW 225xe (ВИДЕО)

ВСЕ ПАК НЕКА ПРИЗНАЕМ, че едва ли динамиката ще е главната ви мотивация да изберете тази кола. Нейните козове са практичността и икономията.
225xe е плъг-ин хибрид - тоест може да се зарежда от контакта. Батерията не е голяма - под 6 киловатчаса, и според BMW стига за 41 километра пробег. На нас ни стигна за около 30. Но и това е достатъчно да ви кара до работа и обратно през седмицата - без да харчи бензин и без да вдига шум. В потъналата в отровен смог лудница, каквато е София напоследък, това е истинско блаженство. Зареждането отнема малко над три часа.

Шегичка по баварски: тестваме BMW 225xe (ВИДЕО)

ПРЕСМЕТНАХМЕ, ЧЕ ПРИ НОЩНО зареждане 100 километра в градски условия ни  струват малко под три лева - четири пъти по-евтино от най-икономичния дизел. Извън града разходът зависи от разстоянието - около 4.5 литра за стокилометров преход и почти 8 за дълго пътуване, когато приносът на батерията е по-малък.
Заради относително малката батерия и цената не е шокираща - поне по особените представи на BMW. Стартовата версия започва от 70 000 лева, нашата тестова скача до 96 000 с екстрите. Но това не е много повече от аналогична дизелова кола.

Шегичка по баварски: тестваме BMW 225xe (ВИДЕО)

АКО ИМАТЕ ГАРАЖ, това е не само разумен избор на градска кола, но и начин да направите добрина на околните.
А ако мисълта за миниван с тази емблема все още ви се струва кощунствена, не се притеснявайте. Въпрос на броени месеци е същата система да се появи и в доста по-модното Х1.

Шегичка по баварски: тестваме BMW 225xe (ВИДЕО)

224 конски сили комбинирана мощност
6.7 секунди 0-100 км/ч
2.1 литра/100 км комбиниран разход
41 км преход само на електричество

Тагове: bmw 225 xe bmw 2 series
0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Абе по-евтино е като ти казвам, слушай радиото какво ти пее!Като си купиш и двете марки, ще ме разбереш. Имам достатъчно познати и с двете коли и постоянно слушам кой колко пари давал. Мерцедеса е по-скъп! Е, най-скъпо май се оказва Ауди според някои, но спорът тук беше за БМВ и да си го бутате. Като не можете да си карате, ще бутате. Аз БМВ съм бутал само 1 път - Е36 заради паднал акумулатор.Това е истинска кола, не е к'во да е за евтини хора!
  • #12
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Отдавна им е в кошмарите ХЕ и сега си имат своя версия :)
  • #11
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Аве, 435i значи оставяш колата за масло, а ти отиваш да те почистят вътрешно и външно!:)))) За въшки преглеждат ли безплатно?! Ще се навия и аз да си взема БМВ! Т'ва големи екстри, гоУемо нещо!
  • #10
    2 rate up comment 12 rate down comment
    bmw435i ( преди 7 години )
    Moita kola e trvarde nova za da imam iadove s neia,no moga da vi kaja kolko mi struva parvia serviz (masla filtri) 900 leva no tuk v 6veicaria.Interesnito e 4e po vreme na garanciata vsiaka seuonna smiana na gumi e bezplazna i vseki serviz e saprovpdem s van6no i vatre6no 6tatelno po4istvane sa6to bezplatno
  • #9
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    не, благодаря8 на 100 градско си ми харчи и моя варел, извънградско при скорост до 110 пада на 6, а при скорост до 130 е на 6.5. И за смяна на масло не ми трябва старши научен сътрудник със съответното заплащане, нито маслото ми е по космически технологии. Говоря за бензин, не за нафта или газ.
  • #8
    10 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Абе незнам кое е по добре и хибриди мибриди плъгини и всекви барутници дето са в главите на надрусаните ИТ-та, ама БМВ си продават и са на печалба, а Амперата я спряха, Теслата са все на загуба и те така.....
  • #7
    11 rate up comment 7 rate down comment
    пена ( преди 7 години )
    Много по-добре една нова Тесла за 140К отколкото тоя ван за 100К
  • #6
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    100 000к. лева за нещо, което харчи 8 извънградско и като няма батерия ще набере до 100 за 10-12 секунди....Единствения смисъл е да се кара само в града, но пък за тия пари се взимат ел. коли, като тесла модел 3 или опел ампера и подобни. Има достатъчно плъг ин хибриди, като например и митсубиши аутлендър, който дори е по-евтин...
  • #5
    25 rate up comment 4 rate down comment
    До Бай Дизел ( преди 7 години )
    Да кажеш че БМВ са много по евтини за поддръжка от Мерцедес е меко казано неприлично.Истината че и двете са ужасно скъпи за поддръжка особено ако са нови и ползват фирмен сервиз. 700+ левчета за смяна на масло на 530d на служебната Е60
  • #4
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Бай Дизел ( преди 7 години )
    Тези майтапи за БМВ-то важат за Форд, не за БМВ. Не знам какви БМВ-та сте бутали - сигурно Е30-ки 8-*** употреба.А този с AMG-то, пич, на БМВ не им падат подкалниците и не им заминават уплътненията след 10 години. Свери си часовника! Возията е само с една идея зад Мерцедес, но колите са много по-евтини за поддръжка!!!