IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американският посланик: тестваме новия Ford Edge (ВИДЕО)

Този пришълец отвъд океана е щедър във всяко отношение - но ще поиска доста щедрост и от вас

Американският посланик: тестваме новия Ford Edge (ВИДЕО)

Америка е страната, в която магистралите са с по осем ленти, кафето се сервира в половинлитрови чаши, а поничките вървят на дузини.

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТОГАВА КАКВО се случва, ако това уникално американско чувство за мащаб се пренесе върху автомобилите. Получавате нещо с размерите на фризьорски салон и с вродена неприязън към тесните планински пътища.
Или всъщност няма нужда да си представяте - просто вижте този Ford Edge, последния дар от могъщата северноамериканска автомобилна индустрия за тясна, скромна Европа.

EDGE E ПОСЛЕДНИЯТ ПРОДУКТ на прословутата политика One Ford, от която междувременно компанията се отказа. Произведен е в Канада с мисъл най-вече за Щатите, но ще бъде продаван и в Европа.
Което веднага му дава едно солидно предимство пред европейските конкуренти. За разлика от тях Edge не е базиран на лек автомобил и съответно не е ограничен в пространството. Двама двуметрови мъже могат спокойно да седнат един зад друг и да се чувстват съвсем удобно.
Накратко, офертата на Ford изглежда така: отличен комфорт за всички, много лесен достъп до интериора и толкова голям багажник, че вече никога няма да ви се наложи да складирате куфарите един върху друг.

Американският посланик: тестваме новия Ford Edge (ВИДЕО)

ОТВЪН EDGE ИЗГЛЕЖДА точно както бихте очаквали от американски SUV модел. Той е солиден, мъжкарски, леко недодялан и щедър във всяко отношение. Вратите са гигантски, а дръжките им - големи. Нишата в подлакътника може съвсем спокойно да побере едър мопс. А поставките за чаши са съобразени с американския стандарт за размера на напитките в ресторантите за бързо хранене.
Една от малкото не-американски черти на Edge се крие под предния му капак. В Европа моделът се предлага само с двулитров турбодизел в две разновидности - със 180 и 210 конски сили.

Американският посланик: тестваме новия Ford Edge (ВИДЕО)

ПО-СЛАБИЯТ ДВИГАТЕЛ има само един турбокомпресор и се комбинира с 6-скоростна механична трансмисия. Върховата версия има две турбини и автоматик с двоен съединител и 6 предавки. Излишно е да казваме кой от двата двигателя ни се стори по-подходящ за това почти двутонно купе. В реални извънградски условия, с четирима души и пълен багажник, по-мощният мотор дава разход от 8-9 на сто, което е съвсем задоволително. Автоматикът работи гладко, но не очаквайте от него чудеса в динамиката. Той е тук за удобство, а не за спорт.

Американският посланик: тестваме новия Ford Edge (ВИДЕО)

РАЗБИРА СЕ, НЕ ВСИЧКО в Edge е толкова розово. Самите размери и височината на купето жертват голяма част от европейското разбиране за удоволствие зад волана. Изправен срещу остри завои, автомобилът се усеща тежък и тромав, а купето се накланя забележимо. От друга страна, с теглителната си способност от 2 тона Edge е перфектен за каравана, платформа с лодка или каквото там ви хрумне да теглите.
Интериорът е практичен и много щедър. Зад волана няма нито една физическа стрелка. Инструментален панел е дигитален и на него се изобразява цялата информация, която ви е необходима.

Американският посланик: тестваме новия Ford Edge (ВИДЕО)

ДРЕБНИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ са в сензорния дисплей на мултимедията, по който остават доста некрасиви отпечатъци, и в самото опериране с менютата на системата, което щеше да е по-лесно с познатия въртящ се контролер.
Другото, което може да ви изненада неприятно, е отсъствието на какъвто и да било контрол върху системата за задвижване на четирите колела. В Европа сме свикнали машини с такива размери да имат поне ръчен превключвател. Но в Щатите философията явно е друга: колкото повече опции имаш, толкова по-голяма е вероятността да объркаш нещо. Логика има, но и тук тя е на ръба на европейските представи.

Американският посланик: тестваме новия Ford Edge (ВИДЕО)

НА РЪБА Е И ЦЕНАТА. Отсам океана Ford винаги е бил синоним на достъпно качество. Но със стартова цена от 85 000 лева Edge силно разтегля границите на понятието "достъпно". А с всички разглезващи екстри, с които бе оборудвана тестовата ни кола, цената става шестцифрена.
Факт е, че в замяна на парите ви тази кола предлага много удобства. И неслучайно има успех в Америка, където купувачите не са толкова обсебени от престижа на емблемата. В Европа обаче същите пари ще ви осигурят добре оборудван Land Rover Discovery Sport. Но пък ще ви лишат от опцията да си протягате краката на задната седалка.

Американският посланик: тестваме новия Ford Edge (ВИДЕО)

210 к. с. максимална мощност
450 Нм максимален въртящ момент
9.4 секунди 0-100 км/ч
211 км/ч максимална скорост
 

Тагове: ford edge suv
0 от 500