IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шестте най-редки автомобила в света

Колко струват най-уникалните колекционерски находки в момента?

Шестте най-редки автомобила в света

В случая става дума за автомобили, които са мечтата на всеки един колекционер. Те се продават изключително рядко, тъй са доста стари и до наши дни са оцелели много малко бройки от тях. Това съответно ги прави и много скъпи.

Rolls-Royce 15 hp (35 млн. долара)


Шестте най-редки автомобила и тяхната цена

Това един от най-редките автомобили в света. Rolls-Royce 15 hp е първият автомобил, направен от Чарлз Ролс и Хенри Ройс в Манчестър през 1904 г. Произведени са едва 6 бройки, като до наши дни е оцеляла само една. Тя е оборудвана с 3-цилиндров двигател с 15 к.с. и развива максимална скорост от 63 км/ч. Автомобилът често се излага като експонат в различни изложби, като застрахователните компании го оценяват на 35 млн. долара.

Leyat Helica (20 млн. долара)


Шестте най-редки автомобила и тяхната цена

Витловият автомобил се произвежда от французина Марсел Лею в началото на миналия век, като от него са сглобени 30 бройки. Всъщност те са от няколко различни модификации, като задвижването им става с 1200-кубиков мотор, развиващ мощност от 5 к.с. Всички запазени до наши дни машини са в частни колекции и почти не се продават. Ако все пак на някой колекционер му се усмихне късметът, най-запазените Leyat струват не по-малко от 20 млн. долара.

Ferrari 250 GTO 1963 г. (52 млн. долара)

Шестте най-редки автомобила и тяхната цена

Това е най-скъпият автомобили на планетата, но съвсем не е най-редкият. Любопитното е, че той не е продаден на търг, а е купен директно от предишния му собственик. Всъщност второто място в класацията за най-скъпи коли също принадлежи на Ferrari 250 GTO, за което да платени 38,115 млн. долара. Това е 19-ото от общо 39 произведени купета, като то е било притежавано от бившите пилоти на Формула 1 - Жо Шлесер и Ернесто Прино, както и от олимпийския шампион Анри Ориол.

Aston Martin Bulldog (1,3 млн. долара)


Шестте най-редки автомобила и тяхната цена

Най-нестандартният Aston съществува само в една бройка, която е произведена през 1979 г. Дължината на автомобила е 4,5 метра, а височината малко над метър. Първоначално в Aston Martin планират серийно производство на тази кола, но това така и не се получава.

Машината разполага с 5,3-литров туин-турбо мотор, врати тип "крила на чайка", електронен приборен панел, камера за заден ход и ляв волан, въпреки че е правена във Великобритания. През 1980 г. за Buldog са платени 130 000 долара, а през 2011 г. британецът дава 1,3 млн., за да притежава колата.

Jaguar XKSS (30 млн. долара)


Шестте най-редки автомобила и тяхната цена

Това е първият автомобил в света, определен като "суперкола". Той излиза през 1957 г., като представлява пътническа версия на състезателния D-Type, който 3 пъти поред печели "24 часа на Льо Ман". Произведени са 25 бройки, като 9 от тях изгарят по време на пожар във фабриката в Ковънтри.

Останалите оцеляват и са изкупени, като сред клиентите е знаменитият актьор Стив Макуин, който плаща 5000 долара за колата. Същата през 2014 г. е купена за 30 млн. долара, а в Jaguar имат намерение да направят 9 бройки по оригинални чергежи. Всяка една от тях струва 1,5 млн., като всички са изкупени.

Ferrari F50 GT (2,9 млн. долара)

Шестте най-редки автомобила и тяхната цена

От състезателния вариант на обичайната суперкола F50 са направени 3 бройки, в това число един прототип. Автомобилът е бил предвиден за пистови надпревари, но впоследствие във Ferrari са се отказали от това. И трите коли са с 4,7-литров V12 със 750 к.с.. За най-скъпата са платени 2,9 млн. долара.

 

Тагове: leyat helica
0 от 500