IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Главният дизайнер на BMW напусна

Това е третата оставка в групата след тези на шефовете по дизайна в MINI и BMW i-Series

Главният дизайнер на BMW напусна

Главният дизайнер на BMW Карим Хабиб напуска компанията, съобщава Automotive News по информация от "надежден" източник. 46-годишният канадец от ливански произход пое поста през 2012 от Адриан ван Хойдонк, който бе повишен до вицепрезидент по дизайна на цялата BMW Group.

Главният дизайнер на BMW напусна
Карим Хабиб представя концептуалния модел X2 на последния автомобилен салон в Париж

За момента не се знае каква е причината за напускането на Хабиб и дали той вече има уговорка с друг производител. От BMW също отказаха коментар по въпроса. Хабиб е третият водещ дизайнер в групата, който напуска през последната година. Преди него си тръгнаха Беноа Жакоб, създател на емблематичните i3 и i8, и Андерс Варминг, шеф на дизайна в дъщерната марка MINI. И двамата преминаха в китайски компании - Жакоб в производителя на електромобили Future Mobility Corp, а Варминг - в Borgward.

Някои анализатори намекнаха за разминавания между ван Хойдонк и подчинените му като причина за напусканията, но до момента това са само спекулации.

В специално интервю за "КОЛЕЛА" през 2015 година Хабиб говори за желанието си да разшири гамата на BMW, да създаде Девета и дори Десета серия. "От гледна точка на дизайна сме напълно готови да го направим", каза Хабиб. Вицепрезидентът на BMW Хилдегард Вортман обаче контрира, че групата си има своите свръхлуксозни модели чрез дъщерната марка Rolls Royce.

Главният дизайнер на BMW напусна
Създателят на i3 и i8 Беноа Жакоб (вляво) също напусна, според някои слухове - заради разногласия с шефа си Адриан ван Хойдонк

"От нас като дизайнери се очаква да направим така, че щом влезете в колата си, да не се налага да прекъсвате онова, което сте вършили у дома или в офиса", обясни Хабиб, запитан какво е най-голямото предизвикателство пред автомобилния дизайн в следващите години. "Това трябва да е един съвсем плавен преход - между дома, колата и работата. Което изисква доста по-различно мислене, когато създаваме интериора на един автомобил. Но трябва да кажем, че за марката BMW шофирането, и удоволствието от него, ще си останат много важни и в бъдеще".

Цялото интервю на "КОЛЕЛА" с Карим Хабиб можете да видите във видеото:

 

Тагове: bmw bmw i8
0 от 500
  • #4
    24 rate up comment 12 rate down comment
    Хабиби ( преди 7 години )
    BMW-кола създадена от гейове за гейове!
  • #3
    25 rate up comment 8 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    Да се маха спешно,нали ги виждате,че са гейове/нямам против.../...,но взеха да правят гейски дизай наподобяващ колите на Хюндай с изчанчени фарове и безидейни форми,но разлика от Хюндай които почват да правят колите стройни,гейовете осмехотвориха новите БМВ-та :пример 3-ката която изгуби форма и все по я накичозват поради липса на идеи и новата 7-ца която е един безформен ....оформено-купчинен "баласт" от несинхронен скрап?!?!?!?.....дано дойде някой нормален дизайнер с традиции и уважение.
  • #2
    24 rate up comment 8 rate down comment
    112 ( преди 7 години )
    Дано намерят някой читав че в момента дизайна им е под всякаква критика.
  • #1
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Страхотна новина! Браво!