IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте най-удивителните кадри от тазгодишния "Дакар" (ВИДЕО)

И защо голямата звезда на ралито този път бе човек от боксовете

Вижте най-удивителните кадри от тазгодишния

Втората поредна победа на Стефан Петерханзел в легендарното рали Дакар можеше лесно да се прогнозира, с оглед на това, че за втората седмица на състезанието реални претенденти за първото място останаха само той и съотборникът му в Peugeot Себастиен Льоб.
 


За Стефан това е 13-а победа в рали Дакар, докато 9-кратният световен рали шампион Льоб стартира едва за втори път в маратонското приключение.
И ако скоростта на Себ е неоспорима и дори Стефан призна, че е спечелил заради опита си, а не защото е по-бърз, голямата заслуга за силното представяне на Льоб е основно на навигатора му Даниел Елена.
Най-титулованият сред навигаторите в световния рали шампионат отново пропуши от нерви в хода на състезанието и призна, че в Южна Америка се е сблъскал с най-трудната навигация в кариерата си.
 

Вижте най-удивителните кадри от тазгодишния

Всъщност, най-важната фигура в това рали Дакар се оказа шефът на Peugeot Sport Бруно Фамен. В почивния ден в края на първата седмица, когато беше ясно, че няма кой да спре французите, Фамен заяви, че няма да използва заповеди от бокса и ще остави Петерханзел и Льоб да се борят свободно за победата.
 

Вижте най-удивителните кадри от тазгодишния
Бруно Фамен спаси интригата в тазгодишния Дакар

Рисковано решение за тима, което обаче беше посрещнато възторжено от феновете, тъй като интригата бавно угасваше. Ако Фамен беше последвал примера на някогашния си предшественик Жан Тод да определи победителя с хвърляне на монета и да накара пилотите да избират ези или тура, това щеше да нанесе тежък удар на репутацията на ралито.

Вижте най-удивителните кадри от тазгодишния

Всъщност, Фамен отложи с поне една година задаващата се криза в рали Дакар – битката при автомобилите бързо се превърна във вътрешен спор на пилотите на Peugeot, след като асовете на Тоyota изостанаха още след края на четвъртия ден, а пилот №1 на MINI е друга рали звезда – Мико Хирвонен, който обаче също стартира едва за втори път в изключително тежкото състезание.

Вижте най-удивителните кадри от тазгодишния

За догодина остават няколко трудни въпроса. Първо, дали най-после Дакар ще се разпростре отново из повече държави в Южна Америка, защото сегашният маршрут е семпъл в това отношение. И второ, кой и как ще се противопостави на Peugeot, като се има предвид, че говорим за супер скъп и рискован проект.

 

 

Тагове: mini peugeot
0 от 500