IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мадрид забранява личните автомобили в центъра

Отделно от 2025 испанската столица ще е затворена за дизели

Мадрид забранява личните автомобили в центъра

Градската управа на Мадрид планира да забрани достъпа на всички частни леки коли до центъра на града, включително по главния булевард "Гран Виа". Лично кметът Мануела Кармена разкри за това намерение, което трябва да влезе в сила преди края на мандата й през 2019.

Мадрид забранява личните автомобили в центъра
Девойка се наслаждава на една от временните забрани за движение на автомобили в центъра миналата година

Отделно от това властите подготвят пълна забрана за дизелови автомобили на територията на столицата, която да влезе в сила от 2025 година.

Опасно нарасналите нива на смога през декември накараха кметството временно да забрани движението за половината частни превозни средства. В продължение на девет дни забраната се редуваше за колите с четни и за тези с нечетни регистрационни номера. От нея бяха изключени само електромобилите, хибридите, автомобилите на инвалиди и такситата, но дори и те бяха принудени да спазват 30 км/ч максимална скорост.

Мадрид забранява личните автомобили в центъра

"Гран Виа", главната пътна артерия на испанската столица, ще стане почти изцяло пешеходна от 2019

Мадрид, в който се движат над 1.8 милиона автомобила, отдавна страда от постоянен смог, който се влошава в по-топлите зимни дни. Кармена се закани забраната да се задейства винаги, когато нивото на азотни съединения във въздуха надвиши 200 микрограма на кубичен метър. За сравнение на Орлов мост в София тази зима неведнъж бяха регистрирани нива от над 300 микрограма.

Кметството на Мадрид започна и мащабна програма за подмяна на съществуващия градски транспорт с електрически. До 2019 по улиците трябва да се движат над 2000 електрически автобуса. "Въпросът за здравето на хората е по-важен от този за свободното движение по улиците", коментира заместник-кметът Марта Игерас.

"

0 от 500
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    kibika ( преди 7 години )
    Да се направи хибрид лина ток нз кака да кажа.Кой ще го допуснеее?В света се водят битки за петролаааа.Защо да се закрие тази много печеливша индустрия,която носи милиони на определени хора там е проблемаа
  • #15
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Абе нали ти написах, че трябва да умираме лека-полека бе, какви здрави хора те гонят? Населението на земята е 2 пъти над нормите вече! Даже според други статистики е 4 пъти над нормите.
  • #14
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    В Германия ако го махнеш много вероятно и да ти спрат колата от движение.Обективно погледнато и тук трябва да се случи ако не минеш през Технотест след подобна преработка
  • #13
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    в Германия ако си махнеш филтъра никога няма да минеш TUV
  • #12
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    По принцип съм съгласен за хибридите но поне в бг нито културата нито парите имаме за такива това
  • #11
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    вече се правят ДВГ с 45% КПД. съвършени са. просто дизелите трябва да се махнат веднага заради саждите - поне от градовете. най-добре хибриди с поне по 50км пробег на батерия - и само на ток да се кара в градовете.
  • #10
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Относно замърсяването - всичко се прави умишлено! Все пак планетата е пренаселена и нали хората трябва да почнат лека полека да умират. Звучи ужасно, но в неделя приключих с една книга, в която се упоменава точно за развитието на човечеството и как луд учен измисля вирус, който прави 30% от хората стерилни. Вируст работи на произволен принцип и който има деца, има. Така без войни хората намаляват като население.А тук, без войни, хората се разболяват от изгорели газове и умират.
  • #9
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Да ( преди 7 години )
    А в България, кога ще забранят старите дизели на 15+ години?
  • #8
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Те коли забраняват а ние още не можем да спрем безразборното махане на катализатори и фап/дпф-и. Да не говорим какъв приток на евтини нафтови печки ни чака в близките няколко години
  • #7
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    тея не са у ред чак 2025 г да забраняват дизелите в мадрид.трябва сега и веднага да го направят ако искат да променят нещо. това със забраната в центъра на лични автомобили няма да промени абсолютно нищо.няма как в целия град да сер***т а само на няколко кв.км.да не го правят и да е чисто.не става.мръсния въздух изгорелите газове и финните частици ги духa вятъра все пак....