IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Депутатите отмениха забраната за затъмнените задни стъкла (ОБНОВЕНА)

Спорната поправка в закона отпадна, преди да е влязла в сила

Депутатите отмениха забраната за затъмнените задни стъкла (ОБНОВЕНА)

Текст БОЖИЛА СИМОВА

Депутатите официално гласуваха днес да отпадне въведената през декември забрана за затъмняване на задните прозорци на леките автомобили. Спорният член 105 от Закона за движение по пътищата дори не успя да влезе в сила - това щеше да стане на 21 януари. 

Официално: затъмнените задни стъкла са разрешени
КАТ няма да спира колата ви от движение за затъмнени задни стъкла, както предвиждаше последната корекция в закона

Така и занапред ще остане забранено само затъмняването (под 75% прозрачност) на челното и предните странични стъкла. За задните то ще е допустимо, стига автомобилът да има странични огледала.

Приетата през декември промяна в член 105 на закона не разрешаваше да се затъмняват задни стъкла под 70% прозрачност. Нарушителите щяха да се наказват с глоба и спиране на автомобила от движение. Това на практика би забранило употребата не само на фолио за затъмняване, но и на рекламни стикери и дори детски сенници. След срещи с недоволни шофьори и търговци на фолио вносителите на поправката признаха, че става дума за недоглеждане.

Вижте репортажа на Божила Симова с мнения по темата от предаването "КОЛЕЛА": 

0 от 500