Вход   Регистрация

Американецът, който трябва да научи Европа на дизайн (ВИДЕО)

Американецът, който трябва да научи Европа на дизайн (ВИДЕО)
 

Новият директор по дизайна на Ford Джоуъл Пиасковски пред микрофона на "КОЛЕЛА"

Винаги сме смятали, че американците не могат да схванат европейските вкусове, особено когато става дума за автомобили. Но ето ви един американец, който прави някои от най-популярните модели за Европа. Джоуъл Пиасковски пое дизайна на Ford Еurope от живата легенда Мартин Смит (чието последно интервю преди пенсия също бе за "КОЛЕЛА") и е главното действащо лице зад фейслифтите на Fiesta и Kuga, както и зад бъдещия нов Focus. Преди това в Америка той създаде актуалните поколения на Mustang и F150. Работил е също за Hyundai, с творения като Genesis и Genesis Coupe, както и за General Motors. За кратко бе шеф на дизайнерския център на Мercedes в Калифорния на мястото на Гордън Вагенер, преди да премине във Ford.
"КОЛЕЛА" разговаря с Пиасковски за ролята на дизайна в една все по-бързо променяща се автомобилна индустрия.Представихте новата луксозна линия Vignale. Да очакваме ли един ден да я видим като отделна премиум марка на Ford?
- Vignale никога не е била замисляна като отделна марка. С тази линия искаме да дадем възможност на клиента на Ford да се изкачи една стъпка нагоре като премиум оборудване, но също и като обслужване. Особено с новата консиерж услуга. Ако примерно трябва да смените зимните гуми, трябва само да се обадите, консиержът ще дойде, ще ви остави заместваща кола и ще откара вашата, за да бъде обслужена... Искаме да ви позволим да разполагате повече с времето си.

Колегата ви от Renault Лоренс ван ден Акер ни каза, че днес е най-вълнуващото време в историята на дизайна. Съгласен ли сте? Ще видим ли съвсем различни автомобили след 5-10 години?
- Мисля, че времето е преломно - дори и само заради нивото на конкуренция. Днес всички големи производители предлагат горе-долу едно и също добро качество. Дизайнът остава единственият начин да се отличаваш, да изпъкнеш сред останалите. Компаниите го разбират, затова и има толкова много инвестиции в тази област.

Американецът, който трябва да научи Европа на дизайн (ВИДЕО)

Как автономното управление ще се отрази на дизайна?

- Има различни етапи на автономното управление. Трябва да стигнем чак до петата степен - на автомобили без волани, като концептуалния модел на Google - за да имаме наистина коренна промяна в дизайна. Тогава вече външната архитектура ще се измени, за да позволи революцията в интериора.

В момента наблюдаваме любопитна ситуация във Ford - с англичанин, който ръководи дизайна на компанията за Америка, и американец, който оформя нещата в Европа. Това ли е върхът в глобализацията на компанията?
- Не е непременно някакъв пик. По-скоро такава е политиката ни в ротацията на екипите, за да придобият различен опит. Глобален опит. Преди да поема този пост, аз например бях базиран в Австралия, за да науча повече за онзи пазар и онзи регион...

Американецът, който трябва да научи Европа на дизайн (ВИДЕО)
Новото поколение на Mustang - последната работа на Пиасковски в Америка, преди да премине в Европа

Опитахте се да предлагате едни и същи модели в цял свят. Смятате ли, че някой ден бихте могли да убедите американците да си купуват Fiesta, например?
- Само ако настъпят значителни промени в начина, по който хората купуват автомобили. Всеки регион си има своите ниши - примерно пикапът F150 трудно би се продавал в Европа. Същото важи за Fiesta в САЩ - макар тя да се предлага там.

Как новите технологии променят работата на дизайнерите, ежедневието им?
- Технологиите вече ни позволяват да проектираме автомобилите по нови начини. Още не сме възприели напълно 3D-принтирането например, но започваме постепенно да ползваме някои елементи от него. Цялата предница на автомобила, който виждате зад мен, е триизмерно принтирана. Но това е само прототип.

Американецът, който трябва да научи Европа на дизайн (ВИДЕО)
В Hyundai Пиасковски създаде първите поколения на Genesis и Genesis Coupe -  ключови модели на щатския пазар

Кои са хората и нещата, които са ви повлияли в професията?
- Аз се влияя най-вече от нещата, с които се сблъсквам в ежедневието, и мисля, че така е и при много от колегите ми. Ние сме визуално ориентирани хора. И освен това трябва да можем да виждаме бъдещето, защото ние работим за три до пет години напред във времето.

Колегата ви от Mercedes Гордън Вагенер ни каза, че дизайнерите никога не трябва да се интересуват какво искат хората, защото хората никога не знаят какво може да поискат утре или вдругиден...
- Точно така. Както аз например не знам какво облекло ще поискам да си купя другия месец. Покупките са нещо много импулсивно, дори когато става дума за нещо толкова скъпо като автомобила. И много емоционално. Ние трябва да предвидим, да уловим тази емоция.

Американецът, който трябва да научи Европа на дизайн (ВИДЕО)
Lamborghini Miura

Любимите ви коли за всички времена?
- Толкова са много, че не знам откъде да започна. Например Lamborghini Miura - това е класически, непреходен дизайн. Всъщност "непреходен" е добра дума, за да опиша накратко автомобилите, които харесвам. Старите модели на Jaguar например. Porsche 911 също притежава такава непреходност, дори и Ford Mustang я има. Харесвам и много стари коли, и някои съвременни модели. Днес хубави неща могат да дойдат отвсякъде - от Франция, от Азия... В дизайна напоследък има огромен напредък. Така че моментът е много добър да се занимаваш с тази професия.
 

Реклама  


Купи Ford

 • Ford Focus 1.6 фейс

  3699 лв.

  дата на произв. - септември , 2003 г., пробег - 176300, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

 • Ford Focus 1.6TDCI-Chia

  4999 лв.

  дата на произв. - май , 2006 г., пробег - 151000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Ford Fiesta 1.25i-07г.5врати

  4299 лв.

  дата на произв. - февруари , 2007 г., пробег - 133000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Ford Focus tdci

  5330 лв.

  дата на произв. - февруари , 2007 г., пробег - 122300, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Ford Fiesta 80xk!!!NOVA!!!HDI/СОБСТВЕН ЛИЗИНГ

  8200 лв.

  дата на произв. - март , 2009 г., пробег - 80000, С.к - Ръчна, цвят - Син

 • Ford Fiesta 1.6 GHIA

  8750 лв.

  дата на произв. - ноември , 2008 г., пробег - 11000, С.к - Ръчна, цвят - Зелен

Виж всички обяви

Коментари ( 4 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Школата по дизайн беше в Милано, и от 10-15 години е в Калифорния.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Не,бе,лютия, ( преди 9 месеца )

Просто прочетох материала,който ти явно не си прочел,в бързането да коментираш другите! Там ясно е описан професионалния път на американеца,но кой да чете."Анонимем" писател,а не читател!
Отговори
 
+6
 

Положителни: 7  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Браво за коментар 1. Сигурно си дизайнер в някоя европейска компания. Аман от разбирачи. Какво си завършил, че съдиш човека? Или доходите ти от дизаин надвишават акъла ти?1
Отговори
 
+1
 

Положителни: 5  Отрицателни: 4

от: ( преди 9 месеца )

По-вярното заглавие би било: американски дизайнер,който се научи в Европа да създава автомобилен дизайн! От 50 год.американците не могат да дадат нищо на автомобилостроенето.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 13  Отрицателни: 10


Избери кола


Изгодни оферти
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising