Вход   Регистрация

КАТ вече ще следи онлайн кой има "Гражданска отговорност"

КАТ вече ще следи онлайн кой има "Гражданска отговорност"
 

Застрахователите получават достъп до досието ви в КАТ и ще знаят имате ли нарушения

От средата на 2017 година МВР ще разполага с информация в реално време кой има сключена застраховка "Гражданска отговорност". Застрахователите пък ще имат достъп до данните на КАТ, така че при сключване на полици няма да ви се налага да носите талона на автомобила.

КАТ вече ще следи онлайн кой има

В последния работен ден на миналата година Комисията за финансов надзор прие нова Наредба за регистриите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки по чл.461, т.1 и 2 от Кодекса за застраховането. Наредбата бе одобрена и от министрите на вътрешните работи и на транспорта, с които се приема съвместно.

Новият норматив ще даде на застрахователните компании директен достъп в реално време до масивите данни на КАТ. Така при сключване на застраховка ще трябва само да дадете регистрационния номер на колата и номера на контролния талон. Самото оформяне на полицата ще става доста по-бързо, защото данните за автомобила ще се снемат директно от базата на МВР, вместо да се попълват на ръка. Отпада и рискът от грешки при попълването.

Застрахователите ще имат достъп и до досиетата на шофьорите, така че да знаят с точност кой какви нарушения е извършил в последните години. Това ще улесни много онези от тях, които прилагат системата "бонус - малус" - с отстъпки за примерните шофьори и надбавки за нарушителите.

КАТ вече ще следи онлайн кой има

МВР и КАТ от своя страна ще имат достъп в реално време до базите данни на застрахователите и ще могат да проверяват на момента кой има сключено "Каско" и задължителната по закон "Гражданска отговорност". Обменът на данни трябва да започне през август 2017 година.

Комисията за финансов надзор пък ще проследява по електронен път всяка заявена претенция по двете автомобилни полици, на които се падат около 70 процента от застрахователния пазар в България, и ще контролира дали застрахователите разполагат с достатъчно резерви да изплащат обезщетения.
 

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 10 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

ГО ,винетка, всичко електронно! Четци по пътищата и глоби по пощата! 21 век ще мине, бая ви Ганя още я кара на халваджийски тефтер.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 5  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Не мога да проумея докога т.нар ГО ще е наавтомобил - тоест той е гражданинът, а не на човек ?
без значение от вида и моща на автомобила - човекът е този който е рисковия елемент ...
ГО трябва да е лична на човек и да се определя от това какъв шофер е, а не колко кубика му е возилото - докога това безумие ???
Отговори
 
+9
 

Положителни: 9  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Никога!У нас целта е не застраховката а да ти вземат парите.
Отговори
 
+14
 

Положителни: 14  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Е ако колата е на името на жена ми дето има златен талон а я карам аз? Кога ГО ще стане на човек както в белите държави?
Отговори
 
+12
 

Положителни: 12  Отрицателни: 0

от: Джоди Сливенски ( преди 10 месеца )

искам да питам на кого е печатницата за зелените стикери за 1,40 бройката. Докога някакво човече ще захлебва яко от никому ненужната брошка за стъкло.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 14  Отрицателни: 1

от: Triforce ( преди 10 месеца )

KAT от поне 3 години могат да гледат онлайн дали имаш гражданска отговорност. Що за новина е това? Цъка на таблета и веднага му излиза. Ако нямаш, олекваш на секундата. Там няма връщане назад!
Отговори
 
+13
 

Положителни: 14  Отрицателни: 1

от: ДОДО ( преди 10 месеца )

АМИ КАК ОНЛАЙН И КАТО ВИДЯТ. ЧЕ ОТ МВР КАРАТ МАСОВО БЕЗ ЗАСТРАХОВКА КВО ПРАВИМ
Отговори
 
+17
 

Положителни: 17  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Трябва и с винетките да стане така, за да се прекрати това с рязането на стъклата и всякакви други номера с кражбите на стикери!
Отговори
 
+20
 

Положителни: 21  Отрицателни: 1

от: накратко ( преди 10 месеца )

КАТ вече ще следи онлайн кой има "Гражданска отговорност"
Отговори
 
+7
 

Положителни: 8  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Мързи ме да чета. Какво пише?
Отговори
 
+3
 

Положителни: 13  Отрицателни: 10


Избери кола


Изгодни оферти
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising