IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Меркел отряза Лондон за схемата "банки срещу автомобили"

Канцлерът няма да прави компромиси за Brexit, за да подпомогне автомобилната си индустрия

Меркел отряза Лондон за схемата

Сделката "банки срещу автомобили", за която във Великобритания отдавна спекулират, че би могла да осигури по-смекчен вариант на Brexit, бе категорично отхвърлена от германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Bloomberg.

Идеята на някои кръгове в Лондон бе, че могат да договорят свободен достъп за своите банки до европейския пазар, ако в замяна осигурят на германските автомобилни производители изгодни условия да продават на Острова. На закрита среща със законодатели в Берлин обаче Меркел е заявила, че подобен вариант не може дори да се обсъжда.

Меркел отряза Лондон за схемата

Позицията на канцлера е, че всякакви договорки с Лондон трябва да се осъществяват на общоевропейско ниво, и че, за да запази пълен достъп до единния пазар, Великобритания трябва да съхрани и основните принципи на ЕС: свободното движение на хора, услуги, стоки и капитали. Именно съпротивата срещу свободното движение на хора обаче бе причината за отрицателния вот в британския референдум.

"Меркел с основание предупреждава срещу специалните договорки за отделни индустрии", коментира Хериберт Хирте, депутат от ХДС, пред Bloomberg. "Не можем да позволим договорки на парче".

За британския финансов сектор - най-важния дял от икономиката на Обединеното кралство - е жизненоважно да съхрани т. нар. право на passporting, тоест да предлага услугите си свободно в страните от ЕС, без да се нуждае от лицензи и разрешителни от местните регулатори.

За германската автоиндустрия пък Великобритания е един от ключовите пазари. Прогнозите на браншовата организация VDA са, че още през 2017 делът на германските автомобили на Острова ще намалее с 8%, до около 2.4 милиона продажби, най-вече в резултат на поевтиняването на лирата. Неслучайно президентът на VDA Матиас Висман предупреди, че "твърд Brexit ще има негативен ефект върху целия западноевропейски пазар, а не само върху Великобритания".
 

Тагове: vda brexit
0 от 500