IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рейнджър, но не от Тексас: тестваме новия пикап на Ford (ВИДЕО)

Някогашното работно добиче е станало по-изтънчено - но още може да гази до 80 см дълбочина

Рейнджър, но не от Тексас: тестваме новия пикап на Ford (ВИДЕО)

Някога пикапите бяха предназначени най-вече за хора, които живеят на село, предпочитат сланината пред суфлето и притежават повече лопати, отколкото вратовръзки.
Но нещата се промениха напоследък. Отчасти причината е, че тези машини имат особен чар. Отчасти, че в много европейски страни те са освободени от екотакси.

В РЕЗУЛТАТ ВЕЧЕ ВСИЧКИ правят пикапи - не само традиционните имена като Toyota и Nissan, но и Volkswagen, Renault, Fiat и дори Mercedes.
Разбираемо е защо при такава все по-гладна конкуренция Ford реши да осъвремени предсрочно своя Ranger.
В сърцевината си това е същата кола, разработена от Ford Австралия през 2011 и технологичен близнак на Мazda BT50. Но сега тя е с доста променен външен вид, подобрени окачване и управление, и изцяло нов интериор.

КОЛКОТО ДО ВЪНШНИЯ ВИД, лесно ще забележите разликите: по-резки предни светлини, по-агресивни линии и ефектна решетка, задигната най-безсрамно от американския Ford F150. За щастие това е единствената заемка от щатския пикап - всичко останало са си проверени технологии на Ford Австралия. Американците дори не могат да си купят тази кола - може би защото по техните стандартни тя се води компактен пикап. Ние не виждаме нищо компактно в машина с дължина почти 5.40 метра, но, от друга страна, говорим за държава, в която половин литър е нормална доза за кафе.

Рейнджър, но не от Тексас: тестваме новия пикап на Ford (ВИДЕО)

ВЪТРЕ ПРОМЕНИТЕ СА ПО-РАДИКАЛНИ. Предишният работнически интериор е заменен от неща, които можете да откриете във всеки модерен джип. Включително новата информационнна система Sync 2, която ползва гласови команди, може самостоятелно да повика помощ при авария и ще ви позволи да се свържете с най-различни мобилни приложения, примерно Spotify.

ЕСТЕСТВЕНО, КАКВО ЩЕ НАМЕРИТЕ в кабината зависи и от нивото на оборудване. Това, което виждате, е възможно най-високото - нарича се Wildtrack и включва неща като кожен салон и волан, камера за обратно виждане, релси на покрива, 18-цолови алуминиеви джанти и всевъзможни дребни украшения от дизайнерите. А също навигация, която ще ви закара и до самия долен край на географията.

Рейнджър, но не от Тексас: тестваме новия пикап на Ford (ВИДЕО)

Кожените седалки са удобни, на задния ред в приличен комфорт могат да пътуват трима, а задната облегалка крие хитра нища за инструменти и други ценни дреболии. В този вид Ranger спокойно може да бъде не само работно конче, но и семейна кола. Единственият проблем е в цената.

Рейнджър, но не от Тексас: тестваме новия пикап на Ford (ВИДЕО)

БАЗОВИЯТ RANGER, с единична кабина и предно предаване, е 47 000 лева. Но Wildtrack с двойна кабина, 4x4 и автоматик почти удвоява мизата - 82 300 лева, при това без задния капак.
От самото начало това бе един от най-добре управляващите се пикапи в света, и фейслифтът не е влошил това. Воланът вече е с електрическо серво, но си остава достатъчно директен. Ranger завива добре, без да се накланя прекалено. Nissan Navara с новото му независимо задно окачване е може би една идея по-добър на асфалта, но разликата не е голяма.

Рейнджър, но не от Тексас: тестваме новия пикап на Ford (ВИДЕО)

ПОД КАПАКА Е 5-ЦИЛИНДРОВ ДИЗЕЛ с работен обем 3.2 два литра, и точно 200 коня максимална мощност. С такъв мотор този слон става неочаквано пъргав. Да не говорим, че ще можете без проблем да изтеглите до 3.5 тона, и да го натоварите отзад с над тон и четвърт. Но ако не предвиждате подобен тежък труд, може би ще сте по-добре с по-малкия, 2.2-литров дизел. Той е мъничко по-бавен, но за сметка на това е по-евтин, по-икономичен и чувствително по-тих. С по-големия му брат отчетохме среден разход около 10 на сто, което не е много повече от официално обявените 8.8 литра.

ДРУГИЯТ СЕРИОЗЕН КОЗ на Ranger е способността му да гази вода до 80 сантиметра - ако не грешим, това е най-добрият показател за този клас. Пресъхналата в края на лятото Струма не го затрудни ни най-малко.

Рейнджър, но не от Тексас: тестваме новия пикап на Ford (ВИДЕО)

Ъгълът на атака е 35 градуса, а системата 4х4 има ръчен превключвател и понижаваща предавка, така че наистина си го бива извън пътя. С по-големия дизел получавате толкова въртящ момент, че и на стръмни изкачвания няма да се наложи да превключвате на първа.
Ranger е получил и всички последни писъци в областта на електронните асистенти. Можете да си го поръчате с адаптивен круиз контрол, със система за придържане в лентата и за разпознаване на знаците.
С две думи, това е една модерна и комфортна машина, която спокойно бихте могли да ползвате и в града. Стига да не сте против да си търсите по половин час място за паркиране. И да харесвате сланината. Като нас.

Рейнджър, но не от Тексас: тестваме новия пикап на Ford (ВИДЕО)

175 км/ч максимална скорост
10.6 секунди 0-100 км/ч
200 конски сили максимална мощност
1269 кг максимален товар

Тагове: ford ranger nissan navara