IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5-те най-мощни атмосферни мотора на пазара

Последен шанс да им се насладим, преди екологичните норми и хибридите да ги ликвидират

5-те най-мощни атмосферни мотора на пазара

Развитието на технологиите и най-вече затягащите се екологични норми отброяват може би последните години на атмосферните мотори с голям работен обем. Масовото на навлизане на турбокомпресорите, които често са повече от един, както и настъплението на хибридните системи, не могат да бъдат спрени, така че тенденцията на развитие е повече от ясна. 

Най-мощните атмосферни мотори на пазара през 2016

В същото време, големите атмосферни двигатели вече присъстват само на борда на спортни автомобили, внушаващи респект с огромния си работен обем и изискващи сериозни умения от страна на водача, който да ги накара да реализират пълния си потенциал на високи обороти. Да, те не отговарят на екологичните изисквани и осигуряват стряскащо висок разход на гориво, но пък удоволствието, което доставят е трудно за описване. И така, най-мощните атмосферни мотори на световния пазар през 2016 година. 

610 конски сили – Audi R8 V10 Plus 

Вариантът Plus на R8 се предлага на пазара с 5,2-литров V10 с мощност 610 конски сили при 8250 об/мин. Максималният въртящ момент е 560 Nm при 6500 об/мин. Моторът е с директно впръскване на горивото и осигурява на топ версията на R8 максимална скорост от 330 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди, което е най-малкото впечатляващо. 
Audi предлага R8 Plus със системата Quattro за задвижване на четирите колела и 7-степенен автоматик. Този двигател се появи за първи път при Lamborghini Gallardo, а сега се предлага при друг модел на италианците – Huracan. 

610 конски сили – Lamborghini Huracan LP610-4 


Италианската марка декларира, че ще е вярна докрай на големите атмосферни мотори и в момента всички модели на Lamborghini се продават с такива двигатели. Шефовете на компанията уточниха, че са против хибридните технологии, но в бъдеще могат да направят отстъпки за турбо компресорите. Huracan LP610-4 се предлага със същия двигател като R8 Plus и данните му са абсолютно идентични, що се отнася до мощност, въртящ момент и ускорение от 0 до 100 км/ч. 
Единствената разлика е при максималната скорост – италианският автомобил постига 325 км/ч. Huracan е наследник на Gallardo, но е по-лек, по-мощен и с по-нисък разход на гориво, ако при някой модел на Lamborghini това има някакво значение. 

645 конски сили – Dodge SRT Viper 

Американската легенда Viper е идеалната илюстрация на изчезващите видове – Dodge събира поръчки за последната производствена серия на модела, която ще е за моделната 2017 година. Viper е моделът, оборудван с най-големия по обем атмосферен двигател, предлаган на сериен автомобил. Става въпрос за V10 мотор с работен обем 8390 куб.см, който има максимална мощност 645 конски сили при 6150 об/мин и максимален въртящ момент 813 Nm при 4950 об/мин. 
SRT Viper се предлага само със задно предаване и 6-степенна механична трансмисия, така че човек трябва сериозно да се замисли преди да даде пълна газ. Максималната скорост е 325 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,5 секунди. 

750 конски сили – Lamborghini Aventador LP750-4 SV 

Компанията от Сант’Агата е единствената с два модела в този кратък списък, а версията Super Veloce на Aventador е истинско бижу. Моторът е 6,5-литров V12 и е с мощност 750 конски сили при 8400 об/мин. Максималният въртящ момент е 690 Nm и идва доста по-рано – при 5500 об/мин. Италианците отбелязват многоточковото впръскване на горивото, както и максималната скорост от 349 км/ч. И естествено, ускорението от 0 до 100 км/ч – 2,8 секунди, което е напълно достатъчно на някой неподготвен пасажер да му прилошее. 
Също като Huracan, Aventador се предлага със задвижване 4х4 и 7-степенен автоматик. Въпреки масивния V12 мотор, италианското чудо е със сравнително ниско собствено тегло – 1525 кг, което е съизмеримо с кола от средния клас, но без задвижване 4х4. 

780 конски сили – Ferrari F12tdf 

Италия е родината на много легендарни автомобили, но F12tdf е нещо, което не се среща всеки ден. Производствената серия е от едва 799 бройки и всички те бяха продадени преди края на 2015 година. Но част от тях бяха сглобени и доставени през 2016, затова и този модел попада в списъка ни. Естествено, моторът е V12, с обем 6,3 литра, а мощността му е 780 конски сили при 8500 об/мин. Това е моторът в този списък, който работи на най-високи обороти – ограничителят се активира на 8900 об/мин. 
Въртящият момент е 705 Nm при 6250 об/мин, като по този показател F12tdf отстъпва на Viper. Италианското бижу ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 2,9 секунди и има максимална скорост 340 км/ч. Aventador SV е по-бърз в ускорението, но да не забравяме, че F12tdf се предлага само със задно предаване, което обяснява тази разлика. 

Тези коли винаги са били екзотики, а скоро ще са напълно изчезнал вид, поне що се отнася до моторите им.

Тагове: audi ferrari lamborghini
0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ТоС коментар *** кара да .... ти припомня, кой има най-добрата задвижваща система последните сезони - Мерцедес, а Ферари все още ги догонват... и само да споделя, че не съм фен на Мерцедес, а на BMW, но не можеш да отричаш фактите и само говориш - тия са най-добрите форевър!
  • #5
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    @Да, ти къде се навираш с тези 450к.с. ?????Я погледни с каква мощност са авт., в класацията !!!
  • #4
    22 rate up comment 1 rate down comment
    К ( преди 7 години )
    До "Анонимен" - Абсолютно съм съгласен с теб, колега!! Ferrari си е икона в автомобилостроенето и производството на спортни коли. Всяка марка произвеждаща спортни модели има своя принос, своите качества и заслуги, но Ferrari си е Ferrari. Аз лично симпатизирам най-вече на Porsche, но...Ferrari си е връх! :)
  • #3
    17 rate up comment 1 rate down comment
    K ( преди 7 години )
    До "Да" - Атмосферният двигател на Мерцедес AMG 63 всъщност е с точен обем 6209см3 и не е V12, а е V8...и върховата версия не е никакви 450 к.с. Тя се монтира само и единствено в SLS Black Series, като мощността е точно 631к.с. "Обикновената" версия на SLS разполага с 571к.с.
  • #2
    30 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ферари са богове това е ясно на всички от всяко пряко сравнение на двигател, система или нещо друго. Просто това, което те правят никой не го може. Има марки, които винаги са близо, но никога на нивото на ферари. По-добри от италианците в правенето на коли няма, особенно на супер автомобили.
  • #1
    6 rate up comment 14 rate down comment
    Да ( преди 7 години )
    Пропуснахте един двигател!6.3 литровия V12 - 450коня на Мерцедес AMG!