IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-необичайните серии на известни автомобили

Джаки Чан и руски пилоти на изтребители са сред кръстниците на впечатляващи леки коли

Най-необичайните серии на известни автомобили

Специалните серии на автомобили се кръщават не само на легендарни състезатели или на други знаменитости, но и на различни събития. Някои компании черпят вдъхновение от историята – например Ford, откъдето предложиха специален Mustang, посветен на кацането на човек на Луната. На свой ред Bentley посветиха цяла серия от купето Continental на фигурата от висшия пилотаж „кобра”, изпълнена от руския пилот-изпитател Виктор Пугачев.

Bentley – Локомотив

Най-необичайните серии автомобили

Компанията Bentley съвместно с ателието Mulliner създаде специална версия на купето Cntinental GT V8 S, която получи името Silverfox (Сребърна лисица) в чест на много бърз локомотив. През 1930 г. сър Найджъл Грейсли създава цяла серия скоростни локомотиви с обтекаема форма за компанията London and North Eastern Railway LNER. Един от тях - 2512 Silver Fox, успява през 1936 г. да постигне скорост от 181,9 км/ч на трасето Лондон-Единбург. Това е рекорд за пътнически влакове по това време.

Най-необичайните серии автомобили

Всички машини от серията Bentley Continental GT V8 S Silverfox Edition са боядисани в черно и сиво.

Bugatti и китайския пианист

Най-необичайните серии автомобили

Целият тираж на суперколата Bugatti Veyron е 450 бройки, повечето от които са част от впечатляващи специалини версии. Създателите на автомобила почитат легендарни пилоти, прославили марката – Малкълм Кембъл, Акиле Варци, Жан-Пиер Вимия и Мео Константини. Отдадена е почит и на самия Еторе Бугати, както и на една от най-редките коли в света - Bugatti Type 18 Black Bess от 1912 г.

Най-необичайните серии автомобили

Накрая, след като отбелязва всички най-важни събития в историята си, компанията посвещава един от автомобилите на известния китайски пианист Лан Лин. Комбинацията от черно и бяло отбелязва не само клавишите на пианото, но и насочва към цветовата схема на друг легендарен автомобил на марката - Bugatti Type 57 Atalante от 1930 г.

Ferrari за шаха на Иран

Най-необичайните серии автомобили

Италианците предвиждат да отбележат 70-годишнината на компанията си с рекорден брой специални версии на 5 от своите съвременни модели. Това ще бъдат цели 70 автомобили, посветени на различни личности или събития. Ще бъде отбелязана актрисата Ингрид Бергман, а също така и пилотът Джанино Марцото, който печели състезания в гащеризон с два цвята – затова и моделът 250 Testarossa Spider Scaglietti от 1957 г. също се казва Silver Fox. Не е забравен и шаха на Иран – Мохамед Реза Пахлави или по-точно червено-сивото купе 410 Superamerica от 1956 г., което той подарява на втората си съпруга – Сория. В негова чест ще бъде кръстено купето F12 Berlinetta.

Rolls-Royce – музикант, модел и актьор


Най-необичайните серии автомобили

Британският производител на луксозни коли често се вдъхновява от модата, музиката и киното при направа на специални версии на моделите си. Серията кабриолети Dawn Inspired by Fashion са разработвани съвместно с модни експерти, а „музикалното” купе Wraith Inspired by Music е оборудвано с една от най-добрите аудиосистеми в света.

Най-необичайните серии автомобили

Друга серия - Wraith Inspired by Film, пък има за цел да отбележи многото появи на автомобили Rolls-Royce в киното. Сред тях са фирми като „Голдфингър” и „Великия Гетсби”. В компанията се гордеят особено с факта, че лентата And theWorld Stood Still с купето Wraith в главната роля е приет в Националния архив на Британския институт по кинематография.

Lamborghini и Джаки Чан


Най-необичайните серии автомобили

През 2014 г. в Пекин компанията Lamborghini показа специален Aventador, произведен в един екземпляр в чест на 60-годишнаната на знаменития актьор Джаки Джан. Истинската фамилия на актьор – Лонг, е втъкана в елементи в интериора на колата, която обаче въпреки специалното си оборудване, така и не попадна в гаража на Джаки.

Най-необичайните серии автомобили

Машината бе продадена на аукцион, а получените средства бяха преведени на фонда за развитие на китайското кино.

Fiat за героя на Либия

Най-необичайните серии автомобили

Сред свалянето от власт на Муамар Кадафи в неговия гараж бе открит напълно електрически Fiat 500, който е боядисан в зелено – цвета на Либийската Джамахирия. Вместо емблема е поставено изображение на Африканския континент, като мястото на Либия е отбелязано със зелен малахит.

Най-необичайните серии автомобили

Ексцентричният Кадафи е посветил колата на националния герой на Либия – Омар Мухтар, известен като „Лъва на пустинята”, който е екзекутиран от италианците. Диктаторът проявява чувство за хумор, като поръчва колата на ателието Castagna Milano.

Името на Тръмп

Най-необичайните серии автомобили

На името на новия президент на САЩ Доналд Тръмп са кръстени сгради, водка и дори серия от месни продукти. В края на 80-те години на миналия век Cadillac решава да му посвети специална версия на своите удължени лимузини. С направата им се заема ателието Dillinger Coach Works, чийто шеф Джон Сталупи е подозиран за връзки с мафията.

Най-необичайните серии автомобили

Таванът на колата е повдигнат, хромираните елементи са позлатени, а решетката на радиатора е променена, за да прилича на Rolls-Royce – любимите автомобили на Тръмп. В GM се надяват да продадат 500 такива коли, но през 1991 г. милионерът фалира и в крайна сметка е произведена само една.

Porsche срещу харесване

Най-необичайните серии автомобили

Германският производител неотдавна реши да отбележи успехи си в социалните мрежи със специални модели. Когато количеството „лайкове” (харесвания) на страницата на Porsche във Facebook премина милион, компанията написа върху състезателния болид 911 GT3 R Hybrid имената на първите 27 000 ползватели. Бройката от 2 млн. бе отбелязана с юбилейно Cayman S с потретите на всички „приятели” върху каросерията на колата.

Най-необичайните серии автомобили

А когато аудиторията на Porsche в социалната мрежа достигна 5 млн. бе пуснато специално 911 Carrera 4S. Любопитното при него е, че цветът, каросерията, спирачните дискове, джантите и интериорът бяха изцяло избрани от приятелите на марката във Facebook.

Руският „Витяз” Defender


Най-необичайните серии автомобили

През 2014 г. компанията Jaguar Land Rover предложи специално за руския пазар удължена версия на всъдехода си Defender 110, посветена на авиогрупата „Руски витязи”. Тиражът на автомобила бе ограничен до 50 бройки, като всяка от тях получи специална емблема и синьо-сребриста окраска – същата като на изстребителя Су-27.

Всъдеходът е оборудван още със специален багажник на покрива със стълбичка, шнорхел и пакет за студен климат, който подгрява седалките и челното стъкло.

Снимки: Производителите

 

0 от 500