IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz предложи „умни фарове”

Новата технология ще може да рисува и пише по пътя

Mercedes-Benz предложи „умни фарове”

Компанията Mercedes-Benz разработи система за „умни фарове”, които могат да проектират на пътя всякакви символи и да реагират бързо на променящата се ситуация. Технологията се казва „Digital Light”, а производителят обещава съвсем скоро тя да се появи и при серийните автомобили на марката.

Mercedes-Benz предложи „умни фароове”

Във всеки от главните фарове са вградени по 1 млн. микроогледала, благодарение на които лъчът се разчиба на голям брой малки пиксели. Те се управляват от специален електронен блок, който е разработен самостоятелно от Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz предложи „умни фароове”

В реално време компютър анализира постъпващата от различните сатчици на автомобили информация, като подава команди на електрониката в зависимост от пътната обстановка. Фаровете могат да регулират яркостта на всеки един от милионите пиксели, независимо един от друг.

Mercedes-Benz предложи „умни фароове”

Освен традиционните възможности за адаптивни светлини новата оптика може да проектира на пътя най-различни символи. Например, дистанцията до следващия завой или да повтори заснетия по-рано пътен знак, като по този начин предупреждава водача за опасност пред него. Системата също така може да освети движещи се края пътя пешеходци, без да ги заслепява.

Mercedes-Benz предложи „умни фароове”

Първите прототипи на „Digital Ligh” вече са били тествани, а след това показани пред публика на специални мероприятие. Кога обаче те ще бъдат внедрени в колите на Mercedes, все още не е ясно.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500