IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo пуска най-дългия автобус в Бразилия

Volvo Gran Arctic 300 е дълът над 30 метра и побира 300 пътници

Volvo пуска най-дългия автобус в Бразилия
Volvo е на път да представи най-дългият автомобус в света. Той се казва Volvo Gran Arctic 300, дълъг е малко над 30 метра и може да побере до 300 пътници в купето си, състоящо се от три съчленени сегмента.

Volvo пуска най-дългия автобус в Бразилия

Автобусът е разработен от автобусния клон на Volvo в Латинска Америка и е поръчан от бразилските власти, за да се присъедини към местната система за бърз автобусен транспорт, наречена BRT (Bus Rapid Transport). Новият модел е разположен най-високо в моделната кама на автобусите Volvo в Южна Америка, където се предлагат версии с капацитет 150, 180 и 210 пътници.

Volvo пуска най-дългия автобус в Бразилия
 
Gran Arctic е вторият 3-сегментен автобус, който шведската компания произвежда за бразилския пазар. Първият бе представен още в началото на 90-те и имаше капацитет от 270 пътници. Сега, от Volvo смятат, че увеличения капацитет на новия модел ще доведе до нуждата от по-малко автобуси, което ще намали цената за обслужване на пътник на градската управа, както и ще помогне за намаляването на трафика и вредните емисии в гъстонаселените градове на Бразилия.
 
Ако прогнозата е вярна, огромният размер на Gran Arctic 300 не би трябвало да е проблем, още повече, че той ще се ползва само на специални пътни ленти за движение, които са част от BRT. Все пак е интересно какво би се случило, ако се наложи автобусът да се слее с трафика.

Volvo пуска най-дългия автобус в Бразилия
 
„Ние сме лидери при разработването на автобуси за BRT и сега представяме на бразилския пазар най-добрият автобус в света. С негова помощ ще се увеличи ефективността на организираните транспортни системи, осигурявайки по-добро качество на живот за пътниците и по-ниска цена за обслужващите ги компании,“ заяви президентът на Volvo Bus Latin America – Фабиано Тодескини.

Volvo пуска най-дългия автобус в Бразилия

Двойно съчленени автобуси се произвеждат и от други производители, включително и такива в Южна Америка.Все още никой обаче не произвежда нещо с машабите на Gran Arctic.  
 
Снимки: Volvo

 
Тагове: volvo gran arctic
0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Хахаха в стамбул имало такъв от 3 годиниАре бе верно ли! То това е най-големия бус в света който още не с го пуснали ама в туркия го било имало.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Имайте предвид, че това чудо завива доста трудно. Радиуса на завоя е доста голям, заради задницата..
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Автобус 111 трябва така да изглежда.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до: roslio ( преди 7 години )
    Щях да забравя, че и доста маршрутки се движат там, както в София.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    до: roslio ( преди 7 години )
    Не лъжи!В Истамбул НЯМА подобни автобуси. Най-големите автобуси са тип хармоника, като тези в София и др. градове. Повечето са единични обаче. Само в пиковите часове пущат хармониките. Не зная защо лъжеш изобщо за подобни неща. Турчин ли си и искаш да се похвалиш, какво има там ли? Е недей! Не съм турчин, като теб, но често съм в Истанбул служебно и много добре им знам транспорта. Повечето хора ползват метро и трамваи между другото. А знаеш ли как се пътува с градския там? Как се плаща? А?
  • #2
    3 rate up comment 8 rate down comment
    roslio ( преди 7 години )
    Такова чудо върви от 3 години по улиците на Истамбул.
  • #1
    24 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А градски транспорт по света се ползва от всички не защото нямат пари за коли, а защото са разбрали, че 1во стигат по-бързо с градския и не създават задръстване и 2ро дишат по-чист въздух.