IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първата работа на Гон в Mitsubishi: да си утрои заплатата

Новият шеф ще може да получава до 26.2 млн. долара годишно, ако промените минат

Първата работа на Гон в Mitsubishi: да си утрои заплатата

Японската Mitsubishi Motors се подготви за идването на новия си шеф Карлос Гон, като предложи да се утрои таванът за възнагражденията на членовете на борда. Предложението, разпратено вчера до акционерите, предвижда максималната допустима заплата в компанията да се увеличи от сегашните 960 милиона йени (8.5 млн. долара) до 2 милиарда йени (17.7 млн. долара), както и да се разрешат допълнителни бонуси под формата на ценни книжа в размер до 8.8 млн. долара годишно.

Първата работа на Гон в Mitsubishi: да си утрои заплатата

Карлос Гон, който спаси Nissan от банкрут и след това върна Renault към печалбата, ще поеме третия си директорски пост в Mitsubishi. Японската компания бе на ръба на фалита след разкритията, че системно е мамила тестовете за вредни емисии в родината си, и се наложи Nissan да я подпомогне с капиталова инжекция от 2.3 милиарда долара (като в замяна получи 34% от акциите).

Предложението за увеличените възнаграждения ще бъде гласувано на извънредно общо събрание на акционерите на 14 декември, когато трябва и да бъде потвърдено назначението на Гон. Освен него още двама висши функционери на Nissan ще влязат в борда на Mitsubishi. Досегашният шеф на по-малката компания Осаму Масуко бе помолен да остане като президент, но да сдаде поста на изпълнителен директор.

В момента разликата в заплащането в двете компании е драстична: за последната финансова година само възнаграждението на Гон в Nissan е било 1.07 милиарда йени, срещу общо 407 милиона йени за всичките 14 членове на борда на Mitsubishi.

Като се прибавят заплатата и бонусите от Renault, Карлос Гон е спечелил 18 млн. долара за миналата година.
 

Тагове: nissan mitsubishi
0 от 500
  • #8
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Някой ( преди 7 години )
    То да не мислите ,че и в др фирми са и малки милионите...незнам ама чак пък тройно?? Ама пък като го търсят той си предлага условията...сещам се за Серго гея ,сега със замъци по швейцария ..ами беше си сложил един Азар мелик за някъв шеф в инфо системи,ем да му бърка отзад ем с наши при да го храним с 14 000 евро заплата
  • #7
    15 rate up comment 14 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Ето как се повтаря историята с полудържавните перачници!Вурста с ролетката от СОЦваген и той получаваше +20млн евро и накрая за "награда" му дадоха още за спокойни старини!Тук същата история нищо, че уж щяха да забраняват дизелите на рено, че рено е удавник стоящ на технологиите на Нисан и т.н.Важно е кинти да има за баш кожодера, пардон меринджея!
  • #6
    14 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Всички трябва да сме равни, с равни заплати и да произвеждаме москвичи :)
  • #5
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    *** Нинова: Гласувайте за нас ние ще намалим заплатата на Карлос и с парите ще ви вдигнем пенсиите :)
  • #4
    34 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На фона на разни банкерчета, дето си дават по 50 милиона бонуси, когато банките им ги спасяват правителствата от фалит, Гон направо си струва парите
  • #3
    29 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тя още не е станала печеливша, там е проблема. Първо да н аправо нужното да ги изкара на зелено, пък тогава да се награждава за заслуги.
  • #2
    25 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Евала на човека, управлява печеливша фирма, печели много. Сега неудачниците ще почнат да плюя типично по български все едно те му плащат тая заплата.
  • #1
    32 rate up comment 2 rate down comment
    Клошар ( преди 7 години )
    Биваше да ги закръгли поне на 20 млн.