IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes влага 10 милиарда евро в електромобили

Компанията подготвя общо 10 модела на ток, с максимален пробег до 700 км

Mercedes влага 10 милиарда евро в електромобили

Германският гигант Daimler ще инвестира до 10 милиарда евро в разработването на електромобили в следващото десетилетие, разкри шефът на компанията по развойната дейност Томас Вебер.
 

Mercedes влага 10 милиарда евро в електромобили

"До 2025 година искаме да създадем 10 модела с електрическо задвижване, основани върху една и съща архитектура", сподели Вебер в интервю за Stuttgarter Zeitung. Седем от новите електромобили ще са с емблемата на Mercedes-Benz, а останалите три - на Smart.

Благодарение на напредъка в областта на батериите по-компактните модели ще имат максимален пробег с едно зареждане до 700 км - с поне 200 над сегашното най-добро постижение на Opel Ampera-E.

Mercedes обяви намерението си за мощна електрическа офанзива още на салона в Париж, където бе представен и първият прототип от новата гама, наречен EQ. Така вече всички големи германски производители очертават електромобилите като главна тенденция за бъдещето - резултат отчасти на охлаждането към дизеловите технологии и отчасти на напредъка при батериите.


Mercedes влага 10 милиарда евро в електромобили
Проф. Томас Вебер

Цената на литиево-йонните акумулатори падна от 600 до 250 долара за киловат в последните пет години. Поне три изследователски групи работят върху следващото поколение, което би трябвало да смъкне себестойността им под 100 долара и да увеличи капацитета с 50 до 70%. Това вече би направило електрическото задвижване реален конкурент на двигателя с вътрешно горене - дори и без държавни субсидии и отстъпки.

Междувременно Daimler потвърди, че няма да се отказва преждевременно от дизеловата технология и дори възнамерява да продължи да я предлага и в САЩ. По-рано през седмицата VW обяви, че повече няма да продава дизели в Северна Америка.

 

Тагове: daimler mercedes smart
0 от 500
  • #2
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да се чете, че няма нищо да влагат, а че ще си ги купуват директно от японците, чрез Рено/Нисан с които имат договори. И те батериите изобщо няма да ги купуват, а направо ще си купуват готови разработки, както до сега. Така, че тези партенки ги приказвайте само на върлите фенове за които от немското по-убаво нема...
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Jdjd ( преди 7 години )
    Една батерия за за колите на цяло поколение....