IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За какво са си говорили McLaren и Apple?

Компанията най-после потвърди контакт с американския технологичен гигант

За какво са си говорили McLaren и Apple?

Само преди няколко месеца най-авторитетните бизнес издания в света съобщиха за преговори между Apple и McLaren, а прогнозата им беше, че американският технологичен гигант се готви да купи британската компания и така да навлезе в света на автомобилите. 

За какво са си говорили McLaren и Apple?

Вече е известно, че в Apple изоставиха своя проект за електромобил, но с технологиите на McLaren нещата биха изглеждали по малко по-различен начин. Предполага се, че евентуална оферта на Apple за McLaren ще вкара гиганта от Купертино директно в най-печелившия сегмент на пазара, който има и най-голям потенциал за развитие. И не, този път не става въпрос за кросоувъри или SUV модели. Големите пари ще са в електрическите спортни автомобили. 

В McLaren се справят доста добре със спортните модели и компанията изключително бързо успя да се наложи като съперник на Ferrari и Porsche, а Apple разполага с достатъчно средства, за да финансира британската компания, която е напред и в развитието на хибридните технологии. Предполага се, че един от акционерите в McLaren Рон Денис се е противопоставил на съюза с Apple, а малко по-късно той загуби битката за власт в McLaren Group, а с нея и поста на главен изпълнителен директор на компанията. Засега няма да има промени в McLaren Automotive. 

Президентът на McLaren Automotive Майк Флуит потвърди за разговорите с Apple, но даде да се разбере, че те са били по-скоро опознавателни, без нито една от страните да поема каквито и да е ангажименти. 

„Първо, не е имало предложение от страна на Apple за закупуването на McLaren – категорично заяви Флуит, но в интерес на истината по същия категоричен начин преди няколко месеца от McLaren отрекоха за какъвто и да е контакт с Apple. – Представители на Apple ни посетиха и разговаряхме. Те ни разказаха с какво се занимават, ние им разказахме какво правим. Разведохме ги из завода. И това беше. Не се стигна до конкретна оферта.” 

Раздялата на Денис с McLaren се свързва и с това, че той не успя да откупи част от акциите на другите акционери – Mumtalakat и Мансур Ойех, които държат обще 75% в компанията. Денис намери китайски консорциум, който предложи 2 милиарда долара за McLaren Group, но офертата беше отхвърлена.

Снимка: McLaren

Тагове: mclaren apple
0 от 500