IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Красотата иска жертви: тестваме Mercedes CLS (ВИДЕО)

Идеята за четириврато купе е също толкова безсмислена като тази за безалкохолна бира. И също толкова успешна

Красотата иска жертви: тестваме Mercedes CLS (ВИДЕО)

Терминът "купе" идва от френския глагол "срязвам" и, между нас казано, е доста по-стар от автомобила. Още в средата на XIX век парижките контeта махали предните седалки от каляските си, явно в търсене на по-спортно усещане.

 


ПОСЛЕ АВТОМОБИЛНИТЕ КОМПАНИИ задигнаха думата и повече от век означаваха с нея най-непрактичните си модели - онези, в които жертваш вътрешното пространство в името на елегантните форми. Купетата бяха ниски, издължени и често само за двама. И задължително бяха с две врати. Четириврато купе беше също такава безсмислица като вегетариански щницел. Или безалкохолна бира.

И ТОГАВА НА СЦЕНАТА ИЗЛЕЗЕ MERCEDES с първия CLS. Идеята беше блестяща - получаваш задните врати, задните седалки и големия багажник на седан, но с елегантните форми и възможността да изпъкнеш, които само спортните купета дават.
CLS се оказа толкова успешен, че за нула време роди и конкурентите си - най-вече Аudi А7 и BMW 6 Gran Coupe.
Но оригиналното четириврато купе имаше и доста недостатъци. Първо, понеже беше базирано на недодяланата Е-класа от онова време, то далеч не беше сред най-красивите автомобилни творения. И второ, не беше кой знае колко спортно за каране.
Но сега, с все още пресния фейслифт на второто му поколение, тези два проблема изглеждат решени.

НОВИЯТ ДИЗАЙН, НАЛАГАН в Mercedes от Гордън Вагенер, може да ви допадне или да не ви допадне. Но той има онова най-важно качество за марката: отдалеч ви казва, че тази кола е Mercedes. Ние лично харесваме елегантните му разлети линии, да не говорим за диамантената предна решетка.
Разбира се, скосеният покрив все така означава, че задните места са проектирани с мисъл най-вече за Конника без глава. Но децата ще се чувстват удобно, а възрастните пътници могат да се възползват от изобилното място за краката и просто да се смъкнат надолу. Колата бездруго подтиква да се отпуснете.


Красотата иска жертви: тестваме Mercedes CLS (ВИДЕО)


ЧЕСТНО КАЗАНО, В ТОЗИ КЛАС никой няма да се опита да ви извади пломбите. Но CLS е по-фокусиран в комфорта дори от конкурентите си. Тестовата ни кола е с адаптивното въздушно окачване Airmatic, което се пренастройва в милисекунди спрямо пътя. Усещането е сякаш карате облак. Можете смело да минете с 60 км/ч през легнал полицай, без да разлеете сока на децата отзад. Всъщност при общо тегло с шофьора от почти два тона се учудваме как легналите полицаи не се разбягват сами при вида ни.
 
ВЪТРЕШНОСТТА СЪЩО Е МИСЛЕНА с идеята да ви отпусне. Изумително удобни седалки, скъпи материали, приглушено осветление с безкраен избор от цветове - усещането е като в бара на петзвезден хотел. Добавете към това фантастична шумоизолация и съраунд звук от Harman Kardon. А също и предни LED светлини, които спокойно можете да оставите включени на дълги - компютърът се грижи да затъмни онази част от светлинния сноп, която би заслепила насрещните коли.

ИМА И НЯКОИ ДРЕБНИ МИНУСИ, разбира се. 8-инчовият екран на мултимедията е с фантастична резолюция и много красиви графики. Но изглежда, сякаш някой се е сетил за него впоследствие и го е забучил върху готовото табло. Което си е самата истина - CLS ползва основата на предишната Е-класа (от времето, когато още не ни трябваше цял телевизор до волана).
Другият забележим недостатък е лошата видимост назад - което обяснява и защо Мercedes предлага парктроника като серийно оборудване.


Красотата иска жертви: тестваме Mercedes CLS (ВИДЕО)


ОТ ВСИЧКО ДОТУК ВЕРОЯТНО си мислите, че и новият CLS е като стария - машина със спортен фасон, но с пенсионерска душа.
Не е така. Окачването е достатъчно гъвкаво, за да се справи с остри завои. Воланът е прецизен и вдъхва смелост. Системата 4Matic за задвижване на четирите колела се грижи тази смелост да не се окаже безразсъдна. А трилитровият турбодизел в нашата 350d дава 258 коня и цели 620 нютонметра въртящ момент - достатъчни да изпреварите по-бавен самолет. С две думи, CLS може да се кара агресивно и спортно. Но не ви подтиква да го правите.
Идеята на тази кола е да се събудите сутрин, спонтанно да решите, че ви се карат ски, да настроите навигацията за Давос и да спрете чак пред най-добрия хотел там. Едва ли ще постигнете обещания среден разход от 6.2 на сто, но седем и половина е реалистично и нелошо постижение. Пък и икономията ще ви потрябва. Защото СLS може и да ви дава шанса да изпъкнете сред тълпата, но съвсем не го прави даром.

ЦЕНАТА Е ДОСТА НАД ТАЗИ на обикновената Е-класа, макар тя да е по-модерна технологично. Най-малкият дизел със задно предаване тръгва от 104 хиляди лева. Тестовата ни кола, с по-мощен мотор, 4x4 и опционалния AMG пакет, заковава сметката на 167 000 лева. Още ли се съмнявате, че красотата иска жертви?

258 к. с. максимална мощност
620 Нм максимален въртящ момент
6.4 секунди 0-100 км/ч
 

Тагове: mercedes cls
0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Механика ( преди 7 години )
    Ако искате да имате кла със здрав двигател се интересувайте какъв е.Чугунените са най-здрави и дълговечни.Малко по-тежки са,но пък ще ви спестят много главоболия в бъдеще.Особено кола 2-ра ръка гледайте да е с чугунен,за да спите спокойно,защото не знаете реалните и километри.Разбира се има много неща,които са важни,но това е първото,което да гледате.
  • #4
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Механика ( преди 7 години )
    Това за моторите не е лъжа.За съжаление и на трите немски премиум марки ги правят вече ДВГ от алуминиеви сплави.Намаляват теглото за сметка на дълготрайността.Всчики техни двигатели на МБ,Ауди,БМВ и Порше са така и ако си вземате тяхна кола 2-ра употреба го имайте предвид!Цилиндрите се износват, надират и двигателите почват да горят масло.Хлабината между цилиндър и бутало се коригира временно с добавки,докато ви продадат колата.Цепил съм много подобни двигатели и знам колко са зле от опит.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Много красив автомобил, но преди фейслифта имаше повече характер, най вече заради дизайна на предните светлини. Отличаваше се много от останалите Мерцедеси. Сега са го унифицирали с другите си модели и е изгубил много във визуално отношение.
  • #2
    9 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    167 000 лвдооообре! Приятна игра с тази пластмасова китайска играчка!А между другото задните светлини явно имат проблем,. Вече виждам няколко коли от този модел на които задните леви светлини НЕ РАБОТЯТ. Ако и другите неща са така в което нямам никакво съмнение, тази кола струва точно толкова, колкото струват 2 т. желязо на вторични. А моторите им алуминиеви ли са, както до сега? Ако е така жалко! Между 100 и 200 000 км. започват да губят компресия. Цилиндрите се износват много бързо.
  • #1
    2 rate up comment 3 rate down comment
    tigotura ( преди 7 години )
    *** каква цена а E класата е доста по добра. Яли са риба май