IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Три пъти мери: тест на Lexus RX450h (ВИДЕО)

Новото поколение е станало по-бързо, по-просторно и по-удобно, за да размекне коравите сърца на европейците

Три пъти мери: тест на Lexus RX450h (ВИДЕО)

По-малко от 8 часа полет делят Европа и Америка. Но ако се съди по някои културологични особености, двете места спокойно можеха да са на различни планети. В Европа мерим в метри; оттатък Океана - в ярдове. Европейците предпочитат тигана, американците - микровълновата печка. Тук университетите са предимно безплатни, там са баснословно скъпи. В Щатите улиците носят номера вместо имена, футболът се играе с ръце, а месецът се пише преди датата. И, не на последно място, американците харесват Lexus, а европейците - не.



ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА НАД ПОЛОВИНАТА от всички продажби на луксозната японска марка се падат на Северна Америка, срещу по-малко от една десета за Европа. Големият въпрос сега е дали новото поколение на RX - най-обичания от американците модел - може да промени това.
Lexus представи първия RX още през 1997 и продължава да спори с Mercedes дали това, или M-класата е първият луксозен SUV в света (и двете компании очевидно са забравили за Range Rover).

ОТТОГАВА RX СМЕНИ ТРИ поколения и продаде над два милиона бройки, най-вече отвъд Океана. Но сега четвъртата генерация хвърля лаком поглед и към Стария континент. Още първият контакт с 450h ни показва, че това не е без основание. Новата кола е забележимо по-бърза, по-просторна, по-пестелива и по-луксозна от старата. За една бройка да кажем "и по-красива", но всъщност новият "оригами" дизайн на Lexus е толкова красив, колкото AC-DC са мелодични. Някои черти на новата кола ни харесват; други, като странната решетка, ни изглеждат като родени в гараж в покрайнините на Перник. Но едно е сигурно: в новия RX няма и помен от безличието на стария.


Три пъти мери: тест на Lexus RX450h (ВИДЕО)


ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ПРОМЕНИ не са чак толкова революционни. Хибридната версия все така разчита на два електромотора - по един за всяка ос - и на шестцилиндров бензинов мотор, работещ по т. нар. цикъл на Аткинсън. Когато обединят сили, те могат да ви дадат 313 конски сили максимална мощност и под 8 секунди за ускорение от 0 до 100 км/ч. Но истинският смисъл на тази кола идва от моментите, когато моторите й работят поотделно.
При потегляне и ниски градски скорости 450h може да се движи само на електричество, което значи бързо, чисто и безшумно. Освен това не се налага да мислите за кабели и зарядни станции. Батерията се зарежда от самото ви шофиране, най-вече при спиране. С нейна помощ успяхме да смъкнем разхода в градския цикъл до 6 на сто - съвсем малко над обявения в брошурата.

С РЪКА НА СЪРЦЕТО ще признаем, че извън града RX не е толкова приятен за каране, колкото са германските му конкуренти. Управлението е достатъчно директно и колата завива по-пъргаво, отколкото бихте очаквали от размерите й. Но ако настъпите по-здраво газта, бензиновият мотор и вариаторната трансмисия стават шумни и всячески ви намекват, че не им е приятно. А разходът, вместо обещаните 5.5 на сто, започва да гони 10.
Колкото и да е странно, тъкмо този недостатък ни допада най-много. В края на краищата какво е по-разумно да очаквате от такъв двутонен дебелак: смайваща динамика, или смайващ комфорт?


Три пъти мери: тест на Lexus RX450h (ВИДЕО)


LEXUS ОПРЕДЕЛЕНО НАБЛЯГА на второто. Интериорът на RX и досега не беше лош. Но в новия модел е фантастичен - с внимание към детайла, което граничи с маниакалното. Ето ви пример: повечето коли разчитат само на гумените уплътнения, за да предотвратят шумното затръшване на вратите. По-луксозните марки добавят един специален стопер. В Lexus стоперите са три - за по-сигурно.
Кожата по седалките и таблото е първокласна и прецизно съшита. Самите седалки са удобни и могат да се регулират по дузина различни начини.
12-инчовият дисплей на информационната система е четлив и с много добра резолюция. Не сме запленени обаче от странния контролер, наподобяващ компютърна мишка. Той е интересен на вид, но доста пипкав за ползване. Хареса ни обаче доста приятният контраст между свръхмодерните уреди и елегантния аналогов часовник.


Три пъти мери: тест на Lexus RX450h (ВИДЕО)


ЗАБРАВИХМЕ ДА СПОМЕНЕМ и колко удивително тихо е купето. При нормално движение вътре спокойно щеше да се чува само часовникът - стига и той да не беше напълно безшумен. И стига да нямахте на разположение отлична аудиосистема от самия Mark Levinson с 15 говорителя.
Мястото и отпред, и отзад е в изобилие. Багажникът побира около 450 литра - под средното за този клас. Но пък задните седалки могат да се плъзнат напред и да освободят още място при нужда.
Коз в полза на RX е и богатото серийно оборудване. Даже базовата версия за 120 000 лева ще ви даде алуминиеви джанти, електрически седалки, автоматични LED-светлини, затъмнени стъкла, рейки на покрива и адаптивен круиз контрол. Нашата тестова версия F-Sport Premium добавя към това фантастичното аудио, кожен салон, камери за 360-градусов обзор и още цял куп играчки. Вярно, цената скача до доста солените 150 хилядарки. Но за аналогично оборудване германските конкуренти ще ви поискат дори повече.

НАКРАТКО, НОВИЯТ RX е станал по-голям, по-практичен и по-комфортен. И даже мъничко по-интересен. Дали последното ще е достатъчно, за да заличи една от разликите между Европа и Америка? Само времето ще покаже.

 

313 конски сили максимална мощност

7.7 секунди от 0 до 100 км/ч

5.2 литра/100 км среден комбиниран разход (според производителя)


 
 

Тагове: lexus rx
0 от 500
  • #40
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    "и тогава пак ще бъде смешно, зашото сравнява 2.0 4 цилидъра - 218 кс. с 6 цилиндров хибрид 313 кс. "Хибрида е настроен за икономичност. И всъщност смешното и жалко е че 6 цилиндров рафиниран бензинов хибрид харчи по-малко от 4 цилиндров тракащ канцерогенен дизел.
  • #39
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    Казах вече - 30d не е базов и овен това не е по-динамичен. 0-100 може да е по-бърз, но 50-80, 60-100 и 80-120 - едва ли. Над 150 RX450h със сигурност го дръпва сериозно и така до 220 на колкото е ограничен. Просто хибрида доставя мощността по-плавно.
  • #38
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ще ти отговори че базовия модел е 2.5 d sDrive (задно)... и тогава пак ще бъде смешно, зашото сравнява 2.0 4 цилидъра - 218 кс. с 6 цилиндров хибрид 313 кс. ....ахха хХ АХХхаххахахХАХахХхХА
  • #37
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Оризарен до каскен ( преди 7 години )
    Стига си усуквал с "аткинсън" и "милър" щуротии ами кажи що базовия дизел БМВ Х5 3.0 е по-бърз и динамичен от "топ" модела на лакмус? А??
  • #36
    3 rate up comment 3 rate down comment
    trb ( преди 7 години )
    Ти май и игрова конзола нямаш, че поне там да шофираш....:)
  • #35
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    А фанатици сте *** технически неграмотни слабоумни немски фенчета злобно оcиращи всяка статия за японка кола. Но лошо няма, аз си ви знам какво ви е нивото и се забавлявам искрено.
  • #34
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    Абе вагонетко, античната технология на Милър вагонетките тепърва ще я вграждат в най-новите си мотори. Това поред обтвените им рекламни партенки. И не е технология на Милър или Аткинън, ами на Тойота - симулира се цикъл на Аткинсън с късно затваряне на вмукателните клапани, оригиналния дизайн на Аткинън е на двигател с физичеки различни компресия и експанзия, само името е взаимтвано.
  • #33
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    абе Каскен, ти си като някак футболен фанатик, бате. Кой от кого е откраднал цикъла на Аткинсън? И що според теб се казва на Аткинсън (и Милър), а не на Торанага и Нагазиги :D Тва е антична технология, която никой нормален човек не иска да кара и затова я ползват само японците и само за коли, които пробутват на слабоумните американци
  • #32
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    "като дадеш газ става шумно като в дъскопрезница! "Ха-ха, поредната греда! От сайта на edmunds.com:2010 RX450h @ Full throttle (dB) 72.82009 BMW X5 xDrive 35d@ Full throttle (dB) 75.9По-голяма дъскорезница от дизела НЯМА - доказано!Хайде, скрийте се вече че станахте за посмешище вагонетките дето нямате идея за какво говорите.
  • #31
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Е такава грозна решетка дори и руските коли Запорожец нямаха! Грозно та дрънка, Къв премиум може да бъде това Грознилище?!