IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

12 коли, които отиват в историята

От BMW Z4 до Dodge Viper: някои ще ни липсват, други - ни най-малко

12 коли, които отиват в историята

Автомобилната индустрия се развива с огромни темпове. Непрекъснато се появяват нови модели, докато част от сегашните отиват в историята. Ето 10 от тях, които повече няма да се произвеждат. За някои ще съжаляваме, докато за други – не толкова.

Aston Martin DB9

Колите, които отиват в историята

Прекрасната британска суперкола ще напусне дилърските центрове през 2017 г., когато ще отстъпи своето място на вероятно още по-прекрасния DB11. В момента DB9 се предлага с 5,9-литров V12, развиващ 510 к.с., който позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди.

Цената на автомобила е около 200 000 евро. Толкова ще струва и неговият наследник Aston Martin DB11, който ще разчита на 5,2-литров V12 с 600 к.с. Ускорението при него ще отнема 3,9 секунди, така че DB9 няма да липсва на никого.


BMW Z4

Колите, които отиват в историята

Впечатляващият, но доста остарял роудстър BMW Z4 напуска пазара на нови автомобили. Той е сред ветераните в индустрията, тъй като се появи още през 2002 г. Моделът е оборудван с 6-цилиндров редови мотор с 340 к.с., който в комбинация със 7-степенна роботизирана скоростна кутия позволява ускорение от 0 до 100 кч/ч за 4,5 секунди.

Приемникът на BMW Z4 все още се намира в стадий на разработка. В нея участва Toyota, като се твърди, че ще излязат не един, а два напълно нови автомобила. Тях обаче все още ги няма, така че Z4 ще липсва на мнозина.


Cadillac ELR

Колите, които отиват в историята

Хибридното купе Cadillac ELR никога не се е ползвало с огромна популярност, като в това не е изненадващо, тъй като премимум-моделът с мощност 181 к.с. се продаваше на цена от 75 000 щатски долара. Като цяло луксозната версия на Chevrolet Bolt записа едва 1400 продажби през 2014 и 2015 г.

Компанията-производител се опита да спаси модела, като свали цената му с 10 000 долара и добави мощност от 50 к.с. на силовия агрегат. Това обаче не помогна и през февруари бе решено, че ELR отива в историята. Напълно логично...


Chrysler 200

Колите, които отиват в историята

За съдбата на средноразмерния американски седан Chrysler 200 се носеха доста противоречиви слухове, но в крайна сметка бе решено, че той няма бъдеще. Концернът Fiat Chrysler Automobiles ще пусне ограничена серия от модела през 2017 г. Но масовото му производство ще бъде прекратено още през декември 2016 г.


Dodge Dart

Колите, които отиват в историята

Компактните седани на FCA губят  борбата с кросовърите и концернът реши да се откаже не само от Chrysler 200, но и от Dodge Dart. В компанията са убедени, че новата тенденция ще се запази, така че и този автомобил става излишен. Не е за пренебрегване и фактът, че той имаше сериозни проблеми с трансмисията, което доведе до мащабна отзивна кампания.



Hyundai Equus

Колите, които отиват в историята

Корейският премиум-седан Equus имаше лошият късмет да се появи под марката Hyundai, което предизвикваше асоциации с автомобили от бюджетния сегмент. Тези стереотипи така и не бяха преодолени, което предреши бъдещето на модела. Това на свой ред накара корейците да предложат негов наследник – G90, но вече като част от луксозния бранд Genesis.


Hyundai Genesis

Колите, които отиват в историята

Аналогична ситуация възниква и при седана и купето Hyundai Genesis, който бяха разположени под Equus в гамата на марката. Все пак седанът получи нов живот под името Genesis G80, докато съдбатата на купето все още не е решена.


Jeep Patriot

Колите, които отиват в историята

Jeep реши да се раздели с кросовъра си Patriot след 10-годишно производство. Причините за това са намаляващо търсене на модела, ниско качество и обща ниша с друг кросовър на марката – Compass. В крайна сметка двата автомобила бяха заменени от един напълно нов, който ще се казва Compass и ще се предлага едновременно на всички пазари.


Land Rover Discovery

Колите, които отиват в историята

Четвъртото поколение на Land Rover Discovery никога не е бил свръхпопулярен всъдеход, въпреки че се харесваше на мнозина. Моделът със 7 места се продава от 2009 г. Разработката на наследника му в крайна сметка приключи, като британците решиха, че името му не трябва да се променя. Discovery е мъртъв, да живее Discovery!


Volkswagen EOS

Колите, които отиват в историята

За целия си живот (2006-2016 г.) кабриолетът Volkswagen EOS записа само едно постижение – той стана най-зле продаваният модел на германския концерн. Производството му бе спряно още през 2015 г., но и през 2016 г. известен брой автомобили слязоха от конвейра. Някои от тях все още на разположение на дилърите на марката, защото никой не ги иска.


Dodge Viper

Колите, които отиват в историята

Поредният впечатляващ американски модел – суперколата Dodge Viper, също отива в историята. Още при представянето на купето през 2012 г. от компанията обявиха, че външият вид на Viper е буквално „пропита със секс”, тъй като дизайнерите са били вдъхновени от плакат на гола жена, излегнала се на плажа.

Вероятно моделът няма проблем със сексуалността, но пък има редица други недостатъци. Основният от тях е, че Viper винаги е губил битката с големия си конкурен Chevrolet Corvette. В нея не му помогна и впечатляващият V10 мотор с 610 к.с., който най-вероятно ще „умре” заедно с носителя си.


Honda CR-Z


Колите, които отиват в историята

Още едно симпатично хибридно купе, което отива в историята. Honda CR-Z се появи през 2010 г., като нейният основен проблем бе позиционирането. За спортно купе този автомобил е доста слаб – мощността на хибридния силов агретат, в който влизат 1,5-литров бензинов двигател, електромотор и 6-степенна механична скоростна кутия, е едва 122 к.с. В същото време обаче като цена този автомобил превъзхожда значително редица модели с подобна мощност.


 

0 от 500
  • #7
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Лошо ( преди 7 години )
    Много лошо - Viper-a , Z4 и Астън DB9 са наистина НЕПОВТОРИМИ коли. И наистина ще липсват :(Другите са просто статистика...
  • #6
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Evo ( преди 7 години )
    Към тази класация не трябва ли да се добави и Mitsubishi Lancer Evolution?
  • #5
    4 rate up comment 5 rate down comment
    BMW ( преди 7 години )
    Впечатляващият, но доста остарял роудстър BMW Z4 напуска пазара на нови автомобили. Той е сред ветераните в индустрията, тъй като се появи още през 2002 г. Моделът е оборудван с V6 мотор с 340 к.с., който в комбинация със 7-степенна роботизирана скоростна кутия позволява ускорение от 0 до 100 кч/ч за 4,5 секунди.K'во, к'во?BMW с V6?Я по-сериозно!Аз от 5 месеца карам Z4 с 3.0 265к.с. и вече ми е слабо ама за Z4M с 343кс.с нямам пари.
  • #4
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Само, който не е почувствал на живо чудовищното ускорение на Dodge Viper може да слага минуси
  • #3
    11 rate up comment 13 rate down comment
    100% ( преди 7 години )
    единствено съжалявам за BMW Z4... ULTIMATE DRIVING MACHINE!
  • #2
    13 rate up comment 4 rate down comment
    @ ( преди 7 години )
    Dodge Viper - The Last Action Hero . Veren do krai na trad icijata - manual transmission and natural aspiration !!!
  • #1
    15 rate up comment 13 rate down comment
    112 ( преди 7 години )
    Единствено Dodge Viper е уникат, всичко останало е за скрап.