IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легенда от F1 иска да разчисти градовете от автомобили

Прочутият конструктор Гордън Мъри настоява за закон, който да стимулира микроавтомобилчетата

Легенда от F1 иска да разчисти градовете от автомобили

Известният британски конструктор и дизайнер Гордън Мъри предложи свое виждане за справяне със задръстванията в големите градове. За целта властите на Острова ще трябва да последват примера на Япония, която още през 1959 г. прие закон за автомобилите от така наречения клас "кей кар". Те се облагат с минимални данъци, като собственици им получават и сериозни отстъпки  при плащане на мястото за паркиране.

Легендарен конструктор ще бори задръстванията

Самият Мъри е готов да разработи подобен автомобил. Той ще бъде компактен, лек и екологично чист, като ще помогне на жителите на мегаполисите да се оттърват от дискомфорта, който изпитват при употреба на сегашните си превозни средства в големите задръствания. Машината ще има и някои ограничения - сравнително ниска максимална скорост, 2-3 места и малък багажник, но ще отговаря на всички изисквания за безопасност - както за возещите се в нея, така и за пешеходците.

Роденият в Южна Африка конструктор вече създаде такава кола, но тя съществува само като прототип. Това е 3-местният Murrary T.25 с 0,66-литров бензинов двигател, който бе направен още преди 5 години. По-късно се появи и негова електрическа версия.

Легендарен конструктор ще бори задръстванията


През кариерата си Мъри е участвал в създаването на редица болиди от Формула 1, сред които е и най-успешният в историята - McLaren MP4/4, който през 1988 г. печели 15 от 16 старта в първенството. През периода 1991-2004 г. е начело на екипа, разработил два от първите серийни спортни автомобили на McLaren - F1 и SLR.

Снимки: Gordon Murray Design

0 от 500