IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Високи сини планини: тестваме Great Wall Steed 6 (ВИДЕО)

Заслужава ли си новият пикап от завода в Баховица? Опитваме се да разберем

Високи сини планини: тестваме Great Wall Steed 6 (ВИДЕО)

Знаете ли как да уплашите до смърт космонавт? Залепете на пулта на совалката му лепенка Hyundai.
Минаха двайсетина години, откакто Дейвид Летърман разправяше тази шегичка. Днес по-младото поколение дори няма да разбере какво е смешното. Корейските автомобили отдавна скъсаха с репутацията на нещо евтино и ненадеждно, и тя се прехвърли по наследство върху китайските.
Въпросът сега е дали и колите от народната република ще догонят останалите като качество. Ако съдим по новия Great Wall Steed, нищо чудно вече да се е случило.



STEED E СОЛИДНАТА ОСНОВА, върху която най-голямата частна автомобилна компания в Китай построи успеха си. Години наред това скромно работно конче е най-продаваният пикап не само в родината си, но и на ключови за сегмента пазари като Австралия и Южна Африка. А също и в България, откакто петото поколение на Steed се произвежда край Ловеч.
"КОЛЕЛА" тества досегашния Steed още преди няколко години и хареса достъпната му цена, добрата товароносимост и отличните офроуд възможности. Но външният му вид беше безличен, интериорът - недодялан, двигателите - анемични, а воланът изглеждаше свързан с колелата само с инженерния еквивалент на честна дума.

ШЕСТОТО ПОКОЛЕНИЕ на Steed идва с амбицията да промени това. Промяната личи още от пръв поглед. Новата физиономия на пикапа е дело на Пиер Льоклер, един от създателите на BMW X6, и подчертано ни допадна с голямата си хромирана решетка и агресивните светлини.
Интериорът също е напреднал с поне десетилетие и предлага много удобства - 8-инчов тъч скрийн, автоматичен климатик, круиз контрол, USB и bluetooth, подгряване на седалките, автоматични светлини и чистачки. Двойната кабина спокойно побира петима души, макар че задната седалка е твърде изправена и не съвсем удобна при дълги пътувания. Някои от пластмасите вътре са доста недодялани, но това не е изненада при един пикап.


Високи сини планини: тестваме Great Wall Steed 6 (ВИДЕО)


ИСТИНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ при шестия Steed е в поведението му на пътя. Предното окачване е основно преработено и по-стегнато. Воланът е несравнимо по-директен, спирачките работят адекватно. Накратко, Steed вече се управлява като автомобил. Минус е само, че воланът не може да се регулира в дълбочина и на по-високите хора ще им трябва време да привикнат с позицията му.
Товарният отсек е пораснал и дори във версията с двойна кабина е дълъг над метър и половина, с товароносимост повече от един тон.

В БЪЛГАРИЯ ПИКАПЪТ ще се предлага засега само с един двигател - двулитров турбодизел със 139 конски сили. Той работи гладко и има достатъчно въртящ момент за спокойни изпреварвания, но като цяло ни се видя флегматичен. Средният разход според производителя е 9 литра на 100 км в смесен цикъл. Ние постигнахме 10.3, но с доста спирания и потегляния, така че официалният показател може би е верен.
Максималната скорост е 160 километра в час и Steed я поддържа спокойно на магистралата. Или по-скоро щеше, ако не си давахме сметка, че това е незаконно. Слабост е шумоизолацията - над 130 км/ч ще престанете да чувате радиото. Освен това вибрациите от двигателя се предават отчетливо по скоростния лост. Но като цяло това вече е нормална кола за междуградски пътувания, а не компромис като досегашния модел.


Високи сини планини: тестваме Great Wall Steed 6 (ВИДЕО)


НАЙ-ХУБАВОТО Е, ЧЕ STEED е спечелил на асфалта, без да загуби нищо от офроуд способностите си. Системата 4x4 е на американския гигант BorgWarner и позволява три режима - задно предаване за нормални пътища, компютърно управлявано задвижване на четирите колела за хлъзгав терен, и накрая понижаваща предавка за наистина сериозни изкачвания. 20-те сантиметра минимален просвет са достатъчни, за да атакувате спокойно планините.

ЗА ДА СМЕ ЧЕСТНИ, Toyota Hilux, Ford Ranger или новият Nissan Navara ще ви предложат по-качествен интериор. Но и разликата в цената е подобаваща. Тарифите за Steed 6 още не са окончателни, но базовата версия с двойна кабина и 4x4 ще струва под 50 000 лева - с 11 до 19 хилядарки по-малко от конкурентите. А базовото оборудване включва спирачен асистент, асистент за потегляне по склон, датчици за налагянето в гумите, климатик, електрически стъкла и огледала, USB и bluetooth. За около 52 000 ще получите нашата тестова кола - със странични стъпенки, ролбар, отопление на седалките и 8-инчов тъч скрийн. И с надпис на таблото, който вече не би трябвало да плаши никого.


Високи сини планини: тестваме Great Wall Steed 6 (ВИДЕО)


139 к. с. максимална мощност

1002 кг товароносимост

200 мм минимален пътен просвет

Тагове: steed 6 great wall
0 от 500
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Учителя ( преди 7 години )
    То пък едни икономии от мита? В цяла Европа годишно се продават по-малко от хиляда GREAT WALL-a, За сравнение - само от дачия Дъстър се продават около 15 хиляди месечно в Европа...
  • #5
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    В България не се произвежда никакъв автомобил В България не се сглобява никакъв автомобилТук само разопаковат готовата продукция от Китайи за да се избягват мита, акцизи , данъци, хомологация лъжат ,че ги сглобяват тук !говорете хората от селото работещи там, говорете с докерите, които ги разтоварват на пристанището !лъжа и измама толерирана от най-високо ниво !
  • #4
    12 rate up comment 4 rate down comment
    pepe ( преди 7 години )
    Ако бяхме държава като държавите щяхме да сме направили поръчки за всички държавни структури кола произведена в България, едно, че са по-евтини и сравнително прилични, второ задвижва се икономиката по някакъв начин.
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Zoom In, в момента май не. На паркинга е пълно с произведени коли
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    zoom in ( преди 7 години )
    А всъщност, в момента излиза ли изобщо някаква продукция от завода в Баховица?
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    76 ( преди 7 години )
    Bravo !