IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Borgward ще произвежда 10 000 коли годишно в Германия

Възродената с китайски пари марка планира и електромобил

Borgward ще произвежда 10 000 коли годишно в Германия

Легендарната германска автомобилна марка Borgward, която беше върната към живот с китайски инвестиции, планира завод с капацитет 10 000 автомобила годишно, който трябва да бъде построен в Германия. 

Borgward ще произвежда 10 000 коли годишно в Германия

В най-силните си години Borgward е бил третият по големина автомобилен производител в Германия, а сега ще произвежда електромобила BX7 в Бремен – градът, където е започнала историята на марката. 

 

„Производството ни ще е гъвкаво и организирано по такъв начин, че ако се наложи, ще можем бързо да увеличим броя на колите, които сглобяваме”, обясни главният изпълнителен директор на Borgward Улрих Валкер. 

 

Той допълни, че изборът на Бремен не е само емоционален, но и доста практичен – градът има отлична транспортна връзка с пристанището Бремерхавен, където електромобилите ще пристигат разглобени, а окончателното им асемблиране ще става в новия завод на марката. Валкер също така потвърди, че батериите за BX7 ще идват от LG Electronics. 

 

В момента Borgward произвежда бензинова версия на BX7 в град Миюн, близо до Пекин, а германският завод ще е първият за марката извън Китай и ще е европейската база на компанията. Освен електрическия BX7, в Бремен ще се сглобяват и plug-in хибридни версии на по-малките SUV модели BX5 и BX6. 

 

Оригиналният Borgward фалира през 1961 година, а съживяването му стана възможно с парите на китайската държавна компания за производство на товарни автомобили Beiqi Foton.

0 от 500