IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Така ли ще изглеждат болидите от бъдещето на Формула 1?

Този прототип ни насочва докъде може да стигнат дизайнерите през 2030 г.

Така ли ще изглеждат болидите от бъдещето на Формула 1?
През идния сезон във Формула 1 ни очаква поредната смяна в правилника и дизайна на колите. Макар че мнозина определят нововъведенията като „революция“, вероятно няма да станем свидетели на нищо кой знае колко радикално. Колите ще станат по-широки, гумите ще станат по-големи, а шаситата ще генерират значително повече аеродинамично притисканен, отколкото сегашните болиди.

Така ли ще изглеждат болидите от бъдещето на Формула 1?
 
Разлика определено ще има, но сме сигурни, че новите коли няма да са точно "революционни". Подобни мисли явно са минали и през главата на главния редактор на сайта motorsport.com, който е поръчал на екип от дизайнери да проектират болид от бъдещето.
 
Годината е 2030-а, а футуристичната машина носи сегашните цветове на отбора на Mercedes във Формула 1. Като пропорции, архитектурата напомня много на сегашните болиди, но останалото е коренно различно, и то по радикален начин.

Така ли ще изглеждат болидите от бъдещето на Формула 1?
 
Например предното крило, което вече прилича на върха на стрела, впечатляващо ниският профил, ниското задно крило и острият „нос“. Интересен факт е, че дизайнерите са се постарали да „затворят“ кокпита – инженерно решение, за което се говори активно през последните години в най-престижния пистов шампионат.

Така ли ще изглеждат болидите от бъдещето на Формула 1?
 
Друга характерна черта е фактът, че целият под, включително предният спойлер, се състоят от два профила, с което очевидно се цели да се оптимизира допълнително аеродинамичната ефективност.

Така ли ще изглеждат болидите от бъдещето на Формула 1?
Радиаторните кутии са много по-ниски и изнесени настрани от тези на сегашните болиди. Пред тях има вертикален елемент, който насочва въздушната струя към самата кутия, за да се постигне по-добро охлаждане.
 
Преосмислено е дори окачването, както и джантите, а двигателният отсек изглежда все така претъпкан.
 
Така ли ще изглеждат болидите от бъдещето на Формула 1?

Дали някой ден ще станем свидетели на подобни болиди във Формула 1, можем само да гадаем. Знаем само, че проекти като този са особено интересни, защото са футуристични, но все пак идеята зад тях е базирана на нещо реално. И все пак до 2030 г. има още доста време.

Снимки: motorsport.com

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    vel_co ( преди 7 години )
    Смятам,че шампионатът ще се раздели на чисти ДВГ коли за радост на пуристите и чисто електрески,където е истинският технически прогрес. Време е да се разреши адаптивната аеродинамика,защото я има дори и в серийните коли,както и да престанат да поставят всевъзможни глупави стърчащи спойлерчета,които след удар стават на остри карбонови отпадъци по пистата. Затворен кокпит-задължително.
  • #4
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Този прототип ни насочва докъде може да стигнат дизайнерите през 2030 г.А не думай бе!?Аз до сега мислех, че дизайна е следствие от правилата и работата на инженерите в аеродинамичните тунели.Аутоkoмeдиа достигна нови висини в тъпотията.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 7 години )
    *Също и 2014 когато се появиха подобни гротески: http://***.rssportscars.com/galleries/2014-caterham-ct05-formula-1-car-1/
  • #2
    17 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 7 години )
    Как ще изглеждат зависи единствено от това какви ще са правилата ;) Според тях и това как инженерите ги интерпретират се получа формата на колите. Понякога доста уродлива както беше 2012 защото всички се опитваха хем да спазя правилата хем да подобрят аеродинамиката на носа и масово се появиха едни от най-уродливите коли правени някога във Ф1
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Явно .. ( преди 7 години )
    шофера-пилот ще го спускат с кран в колата и ще гледа с перископ на ситуцията край него.