IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Градски тарикат: тестваме новото Peugeot 2008 (видео)

Компактното френско кросоувърче е станало по-стилно и малко по-практично

Градски тарикат: тестваме новото Peugeot 2008 (видео)

Няма спор, че прогресът е чудесно нещо. Но си има и цена: за всяка хитра новост, която ни носи, той ни отнема по нещо, което сме харесвали. Не че тъгуваме за телеграмите и телефонните указатели. Но подчертано ще ни е мъчно за малките градски коли.
 

 

ВЕЧЕ НЯМА НИКАКВО СЪМНЕНИЕ, че те са обречен вид. Според някои анализатори още през тази година делът им в Европа ще започне да намалява за сметка на последния писък на модата: така наречените компактни кросоувъри. Като например това Peugeot 2008.

Французите създадоха този модел още преди три години като доста по-атрактивен наследник на старото 207 комби. Сега идва времето за обичайния фейслифт, който е направил 2008 по-стилен и по-добре оборудван.

 

ЧЕ Е ПО-СТИЛЕН, се забелязва с просто око. Промените във външността са относително малко, но с голям ефект: нова, по-агресивна предна решетка, предни светлини с потъмнен контур, малко по-изпъкнали калници. Досегашната кола изглеждаше безобидна; след пластичните операции изглежда приятно заплашителна. Да не пропуснем и новите триизмерни задни светлини, които отличават това 2008 от всички останали автомобили на тъмно.

По същия начин са действали инженерите и в интериора. Тук получавате една модифицирана версия на прословутия i-Cockpit на Peugeot - с познатия ни вече малък скосен волан и с необичайно вдигнатите циферблати. Но и с няколко допълнителни бутона, за разлика от пуританския стил в 308. Тези бутончета може и да развалят малко естетическата чистота на дизайна, но пък позволяват да управлявате климатика и някои други важни функции, без преди това да отбивате край пътя.

Освен това тук Peugeot въвежда системата Mirror Link, която позволява доста пълно свързване на смартфона ви с колата и на практика зачерква нуждата да си купувате скъпа навигация.

 

 Градски тарикат: тестваме новото Peugeot 2008 (видео)


МАТЕРИАЛИТЕ СА ГОРЕ-ДОЛУ на средното ниво за този клас - с доста твърди пластмаси тук-там. Бихте могли да промените това, като си поръчате колата с новото върхово ниво на оборудване GT Line. То добавя пианолак, 17-цолови джанти, алуминиеви педали, панорамен покрив и червени шевове по тапицерията. Но също така добавя и една въздебела сума към цената, а точно в този клас цената е важен фактор. Особено на пазари като българския. Ценовата листа започва от 26 000 лева за базовия бензин с 82 коня и стига до почти 40 хилядарки за най-мощния дизел с автоматична трансмисия.

Пространството вътре е съвсем приемливо. В началото може да ви разочарова по една много проста причина - отвън 2008 изглежда по-голям, отколкото всъщност е. Не забравяйте, че говорим за автомобил, който е с повече от 20 сантиметра по-къс от Ford Focus.

 

БАГАЖНИКЪТ ПОБИРА 360 литра, което е доста добър показател за този сегмент, и може да се разшири до 1200, ако сгънете задните облегалки.

Задвижването разчита на познатите ни двигатели - 1.2 турбобензин и 1.6 дизел, но и те са понесли някои подобрения и сега са доста по-ефективни. Можете да избирате между няколко различни настройки за мощност. На нас подчертано ни допадна най-мощният бензин със 130 конски сили.

В пътното поведение няма особена промяна - 2008 стои на асфалта стабилно, но без да ви подтиква към пакости. Окачването е по-скоро комфортно, отколкото спортно. Ако напук на това решите да понастъпите колата, ще трябва доста да поработите със скоростния лост, за да извлечете максимума от бензиновия турбомотор. Но при нормално каране той е пъргав и рафиниран въпреки трите си цилиндъра. Макар че звукът му, както и при всички други двигатели от този тип, е точно като от стария миксер на баба ви. Но вече започнахме да свикваме.

 
Градски тарикат: тестваме новото Peugeot 2008 (видео)


НАКРАТКО, ТОВА НЕ Е НАЙ-ВЕСЕЛАТА кола за каране. Но за сметка на това обещава практичност и ниски разходи. На международния тест из планините над Валенсия бензиновият мотор ни даде съвсем реален разход от около 6 на сто. С дизела успяхме да паднем дори под 5.

По-мощните модели получават и така наречения Grip Control - един доста разумен компромис между желанието да се чувстваме сигурни на пътя и потискащата цена на класическо 4x4.

Peugeot 2008 се предлага само с предно задвижване; Grip Control се опитва да компенсира това, като ровичка в настройките на тракшън контрола и разпределя въртящия момент по различен начин в зависимост от това дали сте на нормален път, на сняг или на пясък.

Убедихме се, че системата е достатъчна, за да измъкне дизеловата версия от трийсетсантиметровия ситен пясък на Коста Бланка.

Но бензиновата кола с автоматични скорости имаше известни трудности. Все пак отчитаме, че това е тест, на който купувачите на Peugeot 2008 едва ли ще подложат колите си. Колкото и закачлива и агресивна да изглежда, тази машина си остава един класически градски автомобил.

 

 

Тагове: peugeot peugeot 2008
0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    до заблуден! ( преди 7 години )
    Ти нормален лиси, да си вземе Лада?!?! Хората да не са си намерили парите на улицата, че да ги дават д допотопна руска ":техника" от преди половин век!Франсетата правят чудесни автомобили, а моторите им са още по-добри!
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Пежо 307 SW с ръчна кутия и 2.0, 90 коня гори 7,1 до 7,3 в града. Това е кола от преди повече от 10 години. Ако се шофира внимателно и колата е по-лека, а мотора по-икономичен, до 1 литър отдолу спокойно може и да го докарат. Естествено говорим за най-икономичен базов модел, без екстри и т.н.
  • #2
    13 rate up comment 10 rate down comment
    става за бедния БГ ( преди 7 години )
    Тези са луди бе почти 50к лева за това недоразумение... по-добре да си вземе Българина ЛАДА Калина Крос вместо това...
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    сдфгхфд ( преди 7 години )
    Да ве, това 6 градско знайш кога....