IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Овца във вълча кожа? Тестваме BMW 330e (видео)

Баварец, който се зарежда от контакта, звучи като предателство към историята на марката. Но всъщност ни най-малко не е

Овца във вълча кожа? Тестваме BMW 330e (видео)

Това на пръв поглед най-обикновено BMW Серия 3 всъщност крие страшна тайна.

За закоравелите фенове на марката то е същото като концерт на Майли Сайръс за Светия синод. Защо ли? Защото под съблазнителната му външност се крият електромотор и батерии. Това 330е на практика е първата "тройка" - plug-in хибрид. Прави ли го това овца във вълча кожа? Всъщност не.


 

НА ТЕОРИЯ 330е ЗВУЧИ много смислено: имате батерия, която може да задвижва колата само на електричество за около 40 километра, така че да не харчите и капка бензин пред седмицата, пътувайки до работа. И в същото време имате чудесен бензинов мотор, с който можете да стигнете до морето бързо, приятно и без шестчасови прекъсвания за зареждане.

Което е чудесно, но хората не си купуват BMW заради теорията. Избират го заради практиката. И по-точно заради онова специфично, гъделичкащо усещане за пъргавина, което никоя друга марка не може да ви даде.

Така че въпросът днес е, от гледна точка на практиката, дали това 330e е истинско BMW. За да не ви държим в напрежение, отговорът е: и още как!
 

ПЪРВО, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ сходни хибриди тук двата мотора задвижват един и същи двигателен мост. Можете ли да познаете кой? Точно така, задния. Това си е истинска "тройка" със задно предаване, а електрическата половина от системата ни най-малко не отнема от динамиката му.

Електромоторът, с мощност 88 конски сили, е вграден в скоростната кутия. Сами определяте как ще го ползвате: дали в автоматичен режим, когато колата преценява кога да включи бензиновия мотор, или в положение Maximum E-drive, при което тази "тройка" върви само на ток. Имате и трето положение, при което системата ползва предимно бензиновия мотор и се стреми да съхрани заряда на батерията.


ДВИЖЕНИЕТО САМО НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО в никакъв случай не е някакво лишение. Тъкмо напротив: въртящият момент на електромотора идва на практика в секундата, в която натиснете газта. Което означава, че нахалникът, който иска да ви изпревари от лентата за десен завой на светофара, няма никакви шансове. На ток колата развива почти 100 километра в час. А безшумното придвижване до голяма степен смекчава наситената омраза, която иначе собствениците на мощни спортни коли предизвикват по градските улици.

Батерията, скрита под пода на багажника, е само 7.6 киловатчаса. В което също има логика, защото така тя е сравнително компактна, не тежи прекалено и се зарежда бързо - два часа от специалното стенно зарядно, което получавате с колата, или малко над три часа от обикновен контакт.

Овца във вълча кожа? Тестваме BMW 330e (видео)
 

ПЪК И ТАКА ВИ ОСТАВЯ ШАНС да се порадвате на чудесния двулитров турбомотор с неговите 184 коня. В спортен режим двата двигателя обединяват сили и ви дават обща мощност от 252 конски сили, а ускорението 0-100 км/ч отнема само 6.1 секунди - само с две десети по-бавно от 328i. И най-опасните BMW фанатици няма да намерят възражения срещу звука, с който е съпроводено то.

Нека обаче ви предупредим, че обявеният от BMW среден разход от 2.1 литра/100 км няма никакъв смисъл. В зависимост от това как ползвате колата, тя може да ви харчи между 8 на сто, при режим за пестене на батерията, и 0 на сто, ако я зареждате със същата честота като смартфона си.

Електрическият мотор и батериите добавят към теглото 160 кг, но въпреки това колата си остава изключително динамична и директна за каране. Управлението е прецизно, накланянето в завоите - минимално. Батерията е нарушила идеалното разпределение на теглото и сега то е 49% върху предната ос и 51% - върху задната. Което със сигурност съсипва съня на някой инженер в Мюнхен. Но в истинския живот е абсолютно неусетно.
 

ЕДИНСТВЕНИЯТ РЕАЛЕН МИНУС на хибридната система са спирачките. Понеже тук те са натоварени с две задачи - хем да спират колата, хем да зареждат батерията - на моменти представянето им е малко неочаквано. Но с времето ще им свикнете.

Самата батерия е изяла над 100 литра от мястото в багажника: вместо 480, тук то е 370, горе-долу колкото във Volkswagen Golf.


Овца във вълча кожа? Тестваме BMW 330e (видео)


Интериорът, ако не броим бутона на e-Drive системата, е същият като във всяка друга Трета серия. Което означава ненатрапчив, удобен, почти интуитивен за ползване.

Стандартното оборудване включва навигация, климатик, адаптивен круиз контрол, bluetooth и асистент за паркиране. За него цените тръгват от 81 000 лева. Но нашата тестова кола, с окачване и елементи от M-sport, вдига летвата до 114 000.

Струва ли си да ги дадете? Зависи. В държавите, в които анцузите се носят само във фитнеса, тази кола ще ви донесе субсидия и ще ви спести данъци. У нас има смисъл само ако наистина прегърнете идеята да зареждате редовно батерията. Тоест ако имате гараж. Иначе същите пари ще ви купят 330i. Което е също толкова истинско BMW като 330e. И дори мъничко по-истинско.

 

252 к. с. максимална мощност

6.1 секунди 0-100 км/ч

2.1 л/100 км среден разход

 

Тагове: i-performance bmw
0 от 500
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    бензинов БеЕмВе ( преди 7 години )
    Едно 340i със спортна ск.кутия и необходимите ти екстри за всеки ден, стъпва на същата цена и не се налага всеки ден да е вързано към електропреносната мрежа за по 2-3 часа!
  • #13
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Бивааа ( преди 7 години )
    Каруцар си и ти анонимния, айде чети написаното докато проумееш какво съм написал..изключително куха лейка си.Да та светна, сравняваме ауспуси на коли работещи с богата смес..а какво означава богата смес при бензинови двигатели очевидно не ти е познато..Такива елементари шофират всеки ден между нас..ужас.. Дошеее днес забрави хапчетата май..
  • #12
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    алоууу германофилчето под мен искаш да кажеш можем да сравняваме Годзила с този куция немски хибрид ли? ти в ред ли си изобщо? някакъв умрял 2 литра двигател с още по умрели 184 куци немски магарета дето хвърля масло като за световно ще ми го сравнява със супер кар Годзила.това немските фенове се убеждавам че наистина не сте съвсем в ред.
  • #11
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Бивааа ( преди 7 години )
    Младеж ,ама ти сериозно ли..и врабчетата ще ти се смеят.. Ако беше виждал кюнец след DPF щеше да си една идея по -образован и поне да не се изказваш елементарно. Кое ще избухне в катализатора..то бива непросветена младеж ама.. и си смелчага да пишеш такива небивалици :) чак е комично..айде сега отвори си таблета и виж кюнците на един друг спортист GTR бензиново турбо..и там ли топи катализаторите,Бегай да четеш и не се излагай и прочети в стандартен DPF каква температура се развива ..
  • #10
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ахааа, значи по-богата смес правила черен ауспуха? ОК, щом казваш ще взема да ти повярвам. А случайно да знаеш, че катализатора ще избухне от неизгорелия бензин или най-малкото ще разтопи питата от високата температура? Абе големи специалисти тука ве! А на баварците кой им прави батериите и електромоторите да попитам знаещите? И как Тойота има договор с тях да им прави хибридите, а в един момент напушените шваби сами си ги правели? А за чистите кюнци на нафтовите им печкибеше най-големия виц.
  • #9
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Бива ( преди 7 години )
    Бива прошл.яци.. и к.ретени ама.. абе умньо.. с черния ауспух,съответно не ти идва на ум,понеже липсва..друга причина за черен ауспух бил отой и на бензин..по-богата смес..Открай време в БМВ се лее бензин инак няма как да върви и да оставя отзад леген-ди като тойоти,хундета и прочее посуда.
  • #8
    17 rate up comment 8 rate down comment
    drianov ( преди 7 години )
    Какви хибридни технологии на Тойота има в това БМВ като концепцията е тотално различна - няма изчанчен планетарен механизъм а електромотор вграден в скоростната кутия!Личи си, че не сте и докосвали БМВ щом приказвате глупости че "харчели" масло. Харчат само М-моделите, също както всички други спортни и супер спортни автомобили.Аспуха на дизеловите им модели е по чист от тенджерите ви вкъщи, но и това не сте го виждали.Като цяло модела не е лош, друг е въпроса дали е рентабилен.
  • #7
    11 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ако Тойота не им го направи, некадърните дойчовци нищо не могат да направят. Те Тойота им дава хибридните технологии наготово без да си напъват празните немски *** и пак не могат нищо нормално да сътворят с готовите японски технологии. Смятайте колко са зле тея. То само БМВ да бяха, а то всички немски автомобилни компании са така. Няма как с китайски части и турско-арабски работници да сътвориш нещо,което да си струва. Вече всичко немско е доказано пълен б0клук.
  • #6
    15 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да бе наистина и на мен ми направи впечатление, че отзад ауспуха е направо черен, като на дизел. Ай познайте сега с тоя ауспух на тая нова кола дали мотора не гори масло! Със сигурност харчи, като за световно. БъркаМаслоВода(БМВ) са си доказани маслояди, но на уж разтоварен хибрид да се случват подобни неща е немислимо.А за разхода нали чухте!Обявили немските мошеници 2,1/100, а харчи минимум 8/100 при икономичен режим.С този разход какъв е смисъла от този т.нар.немски хибрид.Пълни смешници са!
  • #5
    18 rate up comment 16 rate down comment
    Leberknoedel ( преди 7 години )
    Премиум в сегмента е Лексус IS, който започва от 77 хиляди. Японска класа, качество и перфекционизъм. БМВенце 3-серия започват от под 60 хиляди - баварска пластмасова ширпотреба. Апоропо, забелязахте ли ссждите по ауспуха на тоя нов "чист" немски хибрид? Ето така НЕ трябва да се правят хибриди.